Ιωάννης Δέμος
Στο βρόντο φαίνεται ότι θα πάει η πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας λόγω των «ληστρικών» επιβαρύνσεων που παίρνουν τον χαρακτήρα «τιμωρίας» για όσους είχαν καταθέσει πινακίδες λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Τον Φεβρουάριο του 2015 μία ομάδα τεχνοκρατών (της οποίας είχα την τιμή να είμαι μέλος) κατέθεσε στην τότε αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, πρόταση για την πρόβλεψη δυνατότητας εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας σε τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες δόσεις έναντι μικρής επιβάρυνσης, αντίστοιχης με εκείνη που χρέωναν οι ασφαλιστικές Εταιρίες.
Η ανταπόκριση από την τότε αναπληρώτρια Υπουργό ήταν θετική και άμεση, προωθώντας την πρόταση στα αρμόδια όργανα.
Αντ΄αυτού σήμερα προωθείται μία ρύθμιση στην οποία προβλέπονται χαράτσια που φθάνουν το 100%.
Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση ερασιτεχνικών κυβερνητικών χειρισμών, αφού από την εξαιρετικά περιορισμένη ανταπόκριση που θα έχει αυτή η μορφή ρύθμισης, θα απολεσθούν εκατοντάδες εκατομμύρια τόσο από την υστέρηση είσπραξης των τελών κυκλοφορίας όσο και από τους έμμεσους και άμεσους φόρους που δυνητικά θα γεμίσουν τον κρατικό κορβανά από τον προβλεπόμενο τζίρο των συναφών με την κυκλοφορία οχημάτων επιχειρήσεων (καύσιμα, διόδια, συντήρηση-επισκευές, ασφάλιστρα, εμπορία ανταλλακτικών και αξεσουάρ κλπ.).
Ενδεικτικά, δεδομένου ότι μετά την ακινησία τα οχήματα θα χρειαστούν ασφάλιση, service και ελαστικά, η συνολική προβλεπόμενη μέση δαπάνη ανά όχημα προσεγγίζει τα 650 ευρώ Ενώ και από την κυκλοφορία των οχημάτων (3000 χιλιόμετρα/όχημα κατά μέσον όρο μέχρι το τέλος του έτους) η μέση δυνητική δαπάνη καυσίμων και διοδίων ξεπερνά τα 175.000.000 ευρώ
Και άρα αν παραμείνουν ακίνητα 500.000 οχήματα, τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ θα μείνουν εκτός ρευστότητας αγοράς, ενώ το κράτος θα στερηθεί περί τα 200.000.000 ευρώ από ανείσπρακτα τέλη κυκλοφορίας, και εισέτι 300.000.000 ευρώ από έμμεσους και άμεσους φόρους.
Προφανώς ο πλούτος έχει θαμπώσει τους Υπουργούς οι οποίοι, ξεχνούν την σοφή λαϊκή ρήση που θέλει «την φθήνια να τρώει τον παρά».