Αναδημοσίευση από: tribune.gr
Εθνικιστικοί κύκλοι της Τουρκίας και μάλιστα συναγωνίζονται σε παραλογισμούς τις αναθεωρητικές ονειρώξεις του ισλαμιστή Ερντογάν.
Σύμφωνα με συγκεκριμένους ακραίους τουρκικούς κύκλους και η Ψέριμος είναι «τουρκική» και μάλιστα καταλήφθηκε από την Ελλάδα από το 2004.
Να σημειωθεί ότι η Ψέριμος, νησί των Δωδεκανήσων, έχει 80 μόνιμους κατοίκους όλους Έλληνες φυσικά.
Με αφορμή την ανακοίνωση της επίσκεψης τη Δευτέρα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Ψέριμο, ο Μελίχ Ασίκ φιλοξένησε στη στήλη του στην τουρκική εφημερίδα Mıllıyet τα σχόλια του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ:
«Το νησί Ψέριμος των Μούγλων, το οποίο θα επισκεφθεί ο Παυλόπουλος, βρίσκεται από το 2004 υπό ελληνική κατοχή και είναι εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων 6 ναυτικών μιλίων.
»Το Τουρκικό ΥΠΕΞ θα προβεί σε κάποια ενέργεια για να παρεμποδίσει την επίσκεψη; Εάν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκεφθεί το νησί Ψέριμος των Μούγλων» θα επιδοθεί ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα; Μένει να το δούμε μαζί».
Στην επίσκεψη Παυλόπουλου στην Ψέριμο και στα σχετικά σχόλια του Ουμίτ Γιαλίμ αναφέρεται και ο Αχμέτ Τακάν στη Yeni Cag με τον τίτλο «Συνεχίζεται η ελληνική θρασύτητα..».
«Η Ελλάδα, που έχει καταλάβει 18 νησιά και μια βραχονησίδα μας στο Αιγαίο συνεχίζει τις αναιδείς προκλήσεις εναντίον της Τουρκίας.
»Μετά την ένταση στα Ίμια και τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις των Ελλήνων Υπουργών, αυτή τη φορά μια νέα κίνηση έρχεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί σήμερα το νησί μας Ψέριμος, το οποίο τελεί υπό κατάληψη», αναφέρει αρχικά το άρθρο.
Επικαλούμενο σχετική είδηση της ιστοσελίδας kalymnos.news.gr, σχολιάζει τη φωτογραφία που (την) πλαισιώνει «με τις ελληνικές σημαίες να στολίζουν το νησί το οποίο βρίσκεται στα σύνορα μας των Μούγλων».
Ακολούθως, παρατίθενται τα σχετικά σχόλια του Ουμίτ Γιαλίμ ότι η Ψέριμος βρίσκεται μεταξύ των 18 νησιών που παραδόθηκαν δημόσια στον ελληνικό στρατό.
«Στο νησί Ψέριμος των Μούγλων, που βρίσκεται εντός των συνόρων του Εθνικού Συμβολαίου, περιφέρονται χαιρετώντας οι Έλληνες στρατιώτες. Οι κάννες των κανονιών είναι στραμμένες προς το Μπόντρουμ [Αλικαρνασσός]. O Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, Αρχιστράτηγος Τελλίδης, στις 15 Δεκεμβρίου 2016, χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο, μετέβη στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και επισκέφτηκε τους καταληψίες Έλληνες στρατιώτες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ουμίτ Γιαλίμ.
Η Ψέριμος, λεγόμενη και Κάπαρη, είναι ελληνικό νησί του νοτίου Αιγαίου, του συμπλέγματος Δωδεκανήσων, με 80 κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται βόρεια της Κω και νοτιοανατολικά της Καλύμνου.
Η επιφάνεια του νησιού είναι 14,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μέγιστο υψόμετρο 268 μέτρα.
Το βόρειο άκρο του νησιού ονομάζεται «Άκρα Βασιλική», ενώ το νοτιότερο άκρο «Άκρα Ρούσσα».
Μεταξύ των παραπάνω επί της ανατολικής πλευράς του νησιού σχηματίζεται κόλπωση, όπου ο όρμος Βασιλική.
Στη δυτική ακτή βρίσκεται ο όρμος Ψερίμου στο μυχό του οποίου υπάρχει το ομώνυμο χωριό.
Περίπου 2 μίλια βορειότερα του όρμου Ψερίμου είναι το βορειοδυτικό άκρο της νησιού που λέγεται Άκρα Κοράκι (ή Ακρωτήριο Κοράκι), από το οποίο σε απόσταση 6 στάδια νοτιοδυτικά βρίσκεται η βραχονησίδα Πλάτη ή Πλατύ.
Διοικητικά ανήκει στον δήμο Καλυμνίων.
Η κύρια ασχολία των κατοίκων της Ψερίμου είναι η αλιεία και η κτηνοτροφία.
Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει τόσο με το νησί της Καλύμνου όσο και με την Κω, η απόσταση από τον λιμένα της οποίας είναι 7,3 ναυτικά μίλια.
Στην Ψέριμο υπάρχει δημοτική κατασκήνωση 5 στρεμμάτων, που φιλοξενεί εκεί ομάδες Προσκόπων από όλη την Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ λειτουργεί και δημοτικό σχολείο.
Το νησί περιλαμβανόταν στις «νήσους τε Καλύδνας» που μνημονεύονται στον «Νεών Κατάλογο» του Ομήρου μαζί με τις υπόλοιπες νησίδες στην περιφέρεια της Καλύμνου.
Η νησίδα αναφέρεται από τον Πλίνιο (Naturalis Historia V 36,134) ως Pserema ανάμεσα στα νησιά του Κεραμεικού κόλπου.
Η ονομασία Ψήριμος, διασώθηκε στη χαμένη σήμερα επιγραφή που είδε το 1888 ο Γουίλιαμ Ρότζερ Πάτον στην εκκλησία του χωριού του νησιού: «εν κάποις εν Ψηρίμω… ».
Στην επιγραφή αναφέρονται μεταξύ άλλων άρχοντες της Κω (μονάρχοι, γερηφόρος, πρήγιστος και ιεροποιοί), γεγονός που δείχνει την εξάρτηση της νησίδας από την Κω στον 3ο αι. μ.Χ., όπου χρονολογείται η επιγραφή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ψέριμο
Το ακριτικό φυλάκιο στην Ψέριμο επισκέφθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα και της επίσκεψης του στην Κάλυμνο.
Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα υπερασπιστούμε την Ελλάδα εφαρμόζοντας το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ κάλεσε τη γειτονική χώρα να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο μέσω της Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στην γείτονα Τουρκία: Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας, της συμπόρευσης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και την καλούμε, μέσω της Ελλάδας, ν’ ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον Λαό της και όπως ταιριάζει στην Δημοκρατία της.
Ταυτοχρόνως όμως στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε, σεβόμενοι και εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους.
»Ιδίως δε την Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και, βεβαίως, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Που είναι ταυτοχρόνως – αφού η Ελλάδα είναι Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σύνορα κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Χρόνια Πολλά για την ημέρα και το τονίζω – για μιαν ακόμη φορά – σύμβολο της φιλίας μας είναι η ειλικρινής εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, όπως ταιριάζει σε δημοκρατικούς και ειρηνικούς Λαούς».