Εδώ και λίγη ώρα παρατηρώ στο Facebook ότι κυκλοφορεί η παραπάνω φωτογραφία του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ είτε με συνοδευτικό κείμενο περί εισβολής στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας είτε με link εξωτερικού συνδέσμου και τη φωτογραφία στην προεπισκόπηση.
Του Στρατή Μαζίδη
Την πρώτη φορά το πέτυχα στις ενημερώσεις ως κοινοποίηση ατόμου στις επαφές μου από τρίτο χρήστη. Τη δεύτερη, λίγο αργότερα, μου το έστειλαν σε μήνυμα.
Η φωτογραφία φυσικά και είναι γνησιότατη, όπως επίσης και η είσοδος ακραίων στοιχείων στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Με μια μόνο διαφορά. Συνέβη στις 27 Απριλίου του 2017, και όχι χθες. Την πραγματική είδηση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Φυσικά αρκετοί χρήστες που δεν πατούν στα άρθρα και στέκονται μόνο στους τίτλους, ξεκίνησαν τα σχόλια. Άλλοι πάλι μπορεί να μπουν στο κείμενο του link που διακινείται αλλά πολλοί δεν προσέχουν τις ημερομηνίες. Εν συνεχεία αυτό μπορεί να αναδημοσιευθεί και να περαστεί ως φρέσκο νέο και μετά να βγουν οι γνωστοί εκτελεστές να μας μιλήσουν για ψευδείς ειδήσεις.
Θα πρέπει όμως να μας προβληματίσει. Ποιοι και γιατί, πιάνουν μια είδηση πριν από 1 1/2 χρόνο και την ξανασερβίρουν; Δεν είναι ότι πρόκειται για ένα άρθρο διαχρονικής αξίας.
Να υπενθυμίσω ότι κάτι αντίστοιχα επικίνδυνο είχε συμβεί και το Νοέμβριο του 2015 μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 όταν κάποιοι δημοσίευαν πως η συριακή αεράμυνα κατέρριψε τουρκικό RF-4, κάτι που όντως είχε συμβεί, αλλά το καλοκαίρι του 2012.
Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Λάθη φυσικά πάντα γίνονταν και είναι ανθρώπινα. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις σκοπιμότητας.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης, σε τι μπορεί να εξυπηρετεί το σερβίρισμα μιας παλιάς είδησης όπως αυτή;