Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε σήμερα ότι επίκειται εισβολή του τουρκικού στρατού και των συμμαχικών του ισλαμιστικών δυνάμεων στα ανατολικά του Ευφράτη. Οι Κούρδοι έχουν προειδοποιήσει στα μέσα του Ιουλίου δια του διοικητή των SDF, ότι τουρκική εισβολή θα σημάνει γενικευμένο πόλεμο σε ένα μέτωπο 600 χλμ.
Του Στρατή Μαζίδη
Να θυμήσουμε ότι τον περασμένο χειμώνα σταμάτησε στα 10 λεπτά που είχε ξεκινήσει η τουρκική επίθεση στην Ιεράπολη, καθώς η Μόσχα δεν άναψε το πράσινο φως και όταν οι ΗΠΑ σκόπευαν να αποχωρήσουν. Η συνέχεια γνωστή. Ο Συριακός Στρατός θα έμπαινε στην Ιεράπολη, υπήρχαν εικόνες εισόδου του, με καθυστέρηση διαψεύστηκε και τελικά δε συνέβη τίποτε.
Οι διαπραγματεύσεις Δαμασκού και Κούρδων για άλλη μια φορά δεν τελεσφόρησαν. Κατά πολλούς λόγω του αμερικανικού παράγοντα. Ωστόσο τώρα ο Ερντογάν προλέγει επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη, για την οποία ανέφερε ότι έχει ενημερώσει ΗΠΑ και Ρωσία.
Εδώ όμως υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Στις 2 Αυγούστου συνήλθε στην Αστάνα η τριμερής Ρωσίας - Ιράν και Τουρκίας για το συριακό. Εκεί συζητήθηκαν δύο πράγματα. Το πρώτο η κατάσταση στη ζώνη εκεχειρίας σε νοτιο-δυτικό Ιντλίμπ / βόρεια Χάμα όπου η Μόσχα έδωσε 24 ώρες στην Τουρκία να κάνει ό,τι δεν μπορούσε επί τόσους μήνες. Να μαζέψει τους τρομοκράτες της πρώην Αλ Νούσρα. Ενώ μάλιστα έδινε την προθεσμία, έφτανε στην Ταρσό ρωσικό Ro-Ro γεμάτο πολεμοφόδια για τη συριακή αεροπορία.
Το δεύτερο που συζητήθηκε ήταν το κουρδικό ζήτημα όπου τα πράγματα ήταν απείρως ευκολότερα καθώς και οι τρεις πλευρές συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε κουρδική αυτονομιστική κίνηση.
Δύο ημέρες μετά ο Ερντογάν προβαίνει στις δηλώσεις. Εύλογο ερώτημα, έλαβε το πράσινο φως του Πούτιν για εισβολή στη Συρία;
Μόλις πριν λίγα 24ωρα γράφαμε προφητικά ότι μια τουρκική εισβολή είναι ευχή και κατάρα ταυτόχρονα αφού η Τουρκία θα αναλάβει να τα βάλει με τους Κούρδους και άρα να τους θέσει εκτός μάχης, αλλά από την άλλη ίσως προκύψει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
Ωστόσο μια τουρκική εισβολή θα έχει τα εξής κέρδη για τη Δαμασκό και τη Μόσχα σε τακτικό επίπεδο:
α. όσες φορές υπήρξε αντιπαράθεση Σύριων και Κούρδων, μια φορά έξω από τη Ράκκα και άλλη μια σε μια προώθηση των πρώτων ανατολικά του Ευφράτη στο ύψος του Ντέιρ Εζορ, ήταν άμεση η επέμβαση των ΗΠΑ από αέρος με καταλυτικό ρόλο υπέρ των δεύτερων. Τώρα θα απογειωθούν αεροπλάνα κατά του τουρκικού στρατού;
β. οι SDF έχουν δηλώσει πως εισβολή σημαίνει πόλεμος σε μέτωπο 600 χλμ καθώς επίσης αποδυνάμωση των θέσεων στον ανατολικό νότο, που σημαίνει ότι ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν άμεσα και να επανακτήσουν σημαντικά εδάφη και πλουτοπαραγωγικές πηγές ανατολικά του Ευφράτη.
γ. ένας ανοικτός πόλεμος Τουρκίας και Κούρδων θα σημάνει ζημιές για τους εμπλεκόμενους και κέρδη για τους παρατηρητές. Οι Κούρδοι θα υποστούν πλήγματα το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από το βαθμό εμπλοκής του τουρκικού στρατού. Η πιθανή εμπλοκή των χρήσιμων αναλώσιμων, ήτοι των τρομοκρατών, μεγάλη μάζα των οποίων βρίσκεται τώρα στο Ιντλίμπ θα είναι καλή για όλους, ακόμη και τους Τούρκους αφού έτσι θα ξεπαστρατευθούν ακόμη περισσότεροι από τους Κούρδους που είναι ικανοί πολεμιστές, αποτελώντας έναν πονοκέφαλο λιγότερο ισχυρό για την επόμενη ημέρα. Αλλά και ο τουρκικός στρατός θα υποστεί απώλειες μιας και οι Κούρδοι διαθέτουν ικανό οπλοστάσιο που έλαβαν από τις ΗΠΑ.
Θα έχει βέβαια ενδιαφέρον να δούμε το ρόλο των ΗΠΑ και πως θα αντιδράσουν απέναντι σε όλα αυτά αφού σύμφωνα με τον Ερντογάν, έχουν ενημερωθεί μιας και ο βασικός σκοπός της επιχείρησης δεν είναι άλλος από το να τερματίστει την όποια κουρδική ξεχωριστή οντότητα στην περιοχή. Να θυμίσουμε ότι το 2016 με την Ασπίδα του Ευφράτη μπήκε ένα τέλος στη δημιουργία του λεγόμενου κουρδικού διαδρόμου.
Εννοείται φυσικά ότι μια ανοικτή αντιπαράθεση - πληγή της Τουρκίας στα νοτιο-ανατολικά της με μια εμπειροπόλεμη δύναμη ίσως βοηθούσε σε πιο ήρεμες θάλασσες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Το μόνο βέβαιο είναι πως ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς, τα δεδομένα αλλάζουν συχνά και ότι η Συρία είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε.