Freepen.gr - Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ δημοσίευσε άρθρο του Μεχμέτ Καντσί, δημοσιογράφου που ζει στην Αγκυρα για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Φυσικά το πρακτορείο σημειώνει στο τέλος ότι ο κάθε αρθρογράφος εκφράζει τις απόψεις του και όχι απαραίτητα το ΑΝΑΤΟΛΗ, ωστόσο είναι πασιφανές πως αυτό είναι μια δικαιολογία για τα μάτια του κόσμου.
Για μια γεωστρατηγική από την Τρίπολη έως την Ντόχα σημειώνει ο Καντσί αναφέροντας πως έγιναν πλέον μάθημα τα λάθη προ εκατό ετών ως προς την υπεράσπιση μιας περιοχής. Ο συντάκτης σημειώνει ότι η Τουρκία πλέον κτίζει μια δυναμική αμυντική γραμμή από τη Μεσόγειο ως τον Ινδικό Ωκεανό.
Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και η Συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης κατά τον αρθρογράφο είναι στο πνεύμα της γραμμής Αττατούρκ κατά τη μάχη του Σαγγάριου το 1921 σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει μια αμυντική γραμμή αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να τύχει υπεράσπισης. Αυτή η περιοχή σήμερα εκτείνεται από το Κατάρ έως την Τρίπολη διαπερνώντας στη μέση την Κύπρο!
Ο Καντσί περιγράφει μια μεγάλη γεωπολιτική περιοχή από τα δυτικά και νότια της Κρήτης μέχρι τα στενά του Ορμούζ όπου αποτελεί το ενεργειακό κέντρο του κόσμου σημειώνοντας: α. τη ναυτική δύναμη της Ασπίδας της Μεσογείου της Τουρκίας και β. τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ στον Περσικό και το Μογκαντίσου της Σομαλίας στις ακτές του Ινδικού.
Ο Τούρκος αρθρογράφος θεωρεί ότι ο Ελληνισμός εκεί που εκινείτο προς μια πολιορκία της Τουρκίας βρίσκεται πια περικυκλωμένος επικαλούμενος τη Συμφωνία με την Τρίπολη της οποίας το στρατιωτικό σκέλος εκτιμά ως πιο σημαντικό λόγω των προβλέψεών του που θα επιτρέψει στην Τουρκία να αναπτυχθεί στρατιωτικά. Ο Καντσί θεωρεί πως για την υπεράσπιση της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή, πρέπει να χαραχθεί μια νέα γραμμή προς τη Λιβύη που θα ενωθεί με την Κύπρο και το Κατάρ.
Σημειώνει επίσης ότι είναι η ώρα για μια στρατιωτική βάση στη Λιβύη.
Ο Καντσί εκτιμά πως η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους και ότι τα παθήματα από τις συγκρούσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την Ιταλία στις αρχές του 20ου αιώνα, έγιναν μαθήματα.
Στην ουσία ο Καντσί επιβεβαιώνει αυτό που σημειώσαμε πρόσφατα στη Freepen.gr. Οι επιδιώξεις της Τουρκίας πλέον ξεπερνούν τα όρια του Ελληνισμού και φτάνουν πολύ μακρύτερα στα πλαίσια ενός ευρύτερου αναθεωρητικού δόγματος με οθωμανικές προεκτάσεις. Για αυτό και κτίζει / μεγαλώνει διαρκώς το ναυτικό της. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Τι στόχους έχουμε. Τι επιδιώκουμε. Πως θα αντιδράσουμε.