ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Πολύ γρήγορα ο Ερντογκάν κατάλαβε ότι ο αγώνας γίνεται στο πεδίο της νομιμοφάνειας της πολιτικής του, σε σχέση με τα κύματα των μεταναστών που ωθεί στον Έβρο. Είναι φανερό ότι πιέζει για μία νέα, ευνοϊκότερη γι αυτόν συμφωνία με την ΕΕ, την οποία επιδιώκει να συνδυάσει με υποστήριξη στη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών
Με εντολή του λοιπόν η ακτοφυλακή της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι :
«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή» …«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο»
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα της πολιτικής της Ελληνικής κυβέρνησης. Η νομιμοποίηση των δράσεων της σε δύο επίπεδα, όπως έχει αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο και οπωσδήποτε στο τι θα διεκδικήσουμε δυναμικά στην νέα συμφωνία:
1. Το πρώτο επίπεδο είναι καθαρά νομικό, όπου θα πρέπει να καλύπτεται το ζήτημα της διεθνούς ευθύνης και των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των πραγματικά προσφύγων.
Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται συνδυασμός μέτρων πολιτικής και διεθνολογικών ώστε να μειωθούν τα κενά και οι αντινομίες στην πολιτική απόφαση της αναστολής ασύλου και του κλεισίματος των συνόρων, έναντι του διεθνούς δικαίου.
Για αυτό ακριβώς προτείνουμε μέτρα τα οποία να ευνοούν την σαφή διάκριση μεταναστών (ζήτημα πολιτικής) από τους πρόσφυγες (ζήτημα διεθνούς ευθύνης και υποχρεώσεων για την χώρα), με την νόμιμη κατάθεση των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων στην πρεσβεία και τα προξενεία στη Τουρκία. Και επίσης τον περιορισμό της αναστολής αποδοχής αιτημάτων ασύλου στην παραμεθόριο περιοχή και στα νησιά του Αιγαίου, που απειλούνται από την μέχρι τώρα από την πολιτική Ερντογκάν (και όχι αναστολή σε όλη την χώρα).
2. Το δεύτερο επίπεδο είναι ηθικό, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και η υπευθυνότητα έναντι των ανθρώπων που κινδυνεύουν να πνιγούν στην θάλασσα.
Κι εκεί όπως φάνηκε ήδη τις τελευταίες ημέρες (με τις δηλώσεις και αντιρρήσεις των Δανών της FRONTEX και την επίσκεψη της υπουργού άμυνας της Δανίας Τρίνε Μπράμσεν στην Κω), ήδη υπάρχουν διεθνείς αιτιάσεις προς την πλευρά μας για βίαιες και επικίνδυνες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των επιβαινόντων στις βάρκες.
Και γι’ αυτό είχαμε προτείνει συνδυασμό μέτρων (εντοπιστικά, κατόπτευσης, πλοία βάσης, ειδικά εκπαιδευμένα task groups μικρών σκαφών), γιατί οι αρνήσεις εισόδου στα χωρικά μας ύδατα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή και έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα (κάποιοι θα φοβηθούν και θα επιστρέψουν, κάποιοι άλλοι θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για να περάσουν, όπου θα πρέπει να ενασκηθεί βία για να γυρίσουν και κάποιοι θα πέσουν ακόμη και στην θάλασσα - όσο θα βελτιώνεται ο καιρός και η θερμοκρασία θα γίνεται όλο και συχνότερο αυτό).
Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να κυριαρχεί η λογικής της διάσωσης στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η άρνηση.
Όλες αυτές οι δράσεις όμως δεν αρκεί να αντλούν την νομική τους αιτιολόγηση στις απειλές ασφαλείας (ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας), αλλά είναι αναγκαίο να καλυφθεί και η δυνατότητα των προσφύγων να υποβάλλουν νόμιμα το αίτημα ασύλου στην χώρα μας, όπως υποχρεούμαστε από την Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων . Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον τρόπο που προτείναμε πιο πάνω.
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Ο Ερντογκάν, με την ανακοίνωση αυτή της ακτοφυλακής, είναι φανερό ότι προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία (που την έχασε λόγω της επίσκεψης της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο και της αποφασιστικής αντίδρασης μας) και να επιβάλλει την πολιτική του με μία νέα ευνοϊκότερη συμφωνία με την ΕΕ και με την υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ζώνη ασφαλείας στην Συρία.
Είναι προφανές ότι εάν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα, κυρίως στα δύο προαναφερθέντα πεδία της νομιμοποίησης και ακόμη περισσότερο στο ΤΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, η αμφίσημη συμπεριφορά ηγετών της ΕΕ (και πρόθυμων χωρών), σε συνδυασμό με διεθνείς αντιδράσεις που θα υποκινηθούν, θα μας θέσουν εκ νέου σε δύσκολη θέση, αφού θα του δώσουν πάλι την δυνατότητα να ξεφύγει και να ανακτήσει την πρωτοβουλία εις βάρος μας.