Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες τα παίζει όλα για όλα η Τουρκία;

φωτο: τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
Το τελευταίο δίμηνο έχει καταστεί αντιληπτό ότι η Τουρκία εκτός των οικονομικών προβλημάτων της, τα οποία πλέον αρχίζουν να χτυπούν επικίνδυνα καμπανάκια, η γειτονική χώρα έχει εντείνει τις πιέσεις της σε όλα τα εξωτερικά της μέτωπα.

Του Στρατή Μαζίδη

Η χώρα μας δέχθηκε την ξαφνική επίθεση στον Εβρο στις αρχές Μαρτίου με τα κύματα των παρανόμων μεταναστών που συγκεντρώθηκαν για καιρό στα σύνορα. Ασχέτως της σύνδεσης της εξέλιξης αυτής με τα τότε γεγονότα του Ιντλίμπ, η απορία εξακολουθεί να υπάρχει: Γιατί ο Ερντογάν θέλησε να στείλει μονομιάς όσους θα μπορούσε να περάσει ανενόχλητα μέσα σε πχ 20 ημέρες, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα.

Στο Αιγαίο πιέζει με όλα τα μέσα. Κάποτε οι παραβιάσεις ήταν είδηση στις τηλεοράσεις, πλέον οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας αρχίζουν να αποτελούν...καθημερινότητα.  Κάνει σα να ψάχνει το...ατύχημα, που περισσότερο μοιάζει ως σκοπός.

Στη Συρία ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία στο Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες. Επίσης παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στα βορειο-ανατολικά εξαπολύοντας επιθέσεις και κλείνοντας το νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διάδοση του κορωνοϊού, ενώ διοικητής των SDF κατήγγειλε μέσω του ΑΝΗΑ την Τουρκία για επιτηδευμένη προσπάθεια διάδοσης της νόσου και προετοιμασία γενικευμένης επίθεσης.

Στη Λιβύη μέσα σε 20 ημέρες δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανατροπή. Εκμεταλλευόμενη η Τουρκία ότι οι "φίλοι" του Χαφτάρ τον ενισχύουν μέχρι ενός σημείου, όχι όμως καθοριστικού να καθαρίσει την πιο κρίσιμη μάχη, αυτή της Τρίπολης, πάτησε σχετικό γκάζι και η GNA πέτυχε να επανακτήσει τις πόλεις στα δυτικά στα σύνορα προς την Τυνησία αλλά και να επανελέγξει ορισμένες περιοχές πέριξ της Τρίπολης. Πόσο καιρό είχε η GNA να επιτυχεί μια έστω μικρή νίκη;

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι σε Συρία και Λιβύη με αποκαλύψεις που έχουν γίνει από το SOHR [Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα] οι μισθοφόροι δε λαμβάνουν εδώ και καιρό το μισθό τους.  Εκτός του ότι δε μας εκπλήσσει ότι εξαρχής η Τουρκία κορόιδεψε τους πρόθυμους αναλώσιμους, μπορεί αυτή η στάση πληρωμών να οφείλεται και στην οικονομική δυσπραγία;

Επίσης αξίζει να σημειωθεί δημοσίευμα του ελληνικού doureios.com του κ. Βλάσση που διαπιστώνει τη χρήση ληγμένων βλημάτων από τις τουρκικές φρεγάτες στα ανοικτά της Λιβύης.

Στην Κύπρο επανακάμπτει το ΓΙΑΒΟΥΖ και μάλιστα σε μια περίοδο ενεργειακής οικονομικής κρίσης με την ExxonMobil να απέρχεται.

Παρατηρεί κανείς μια σπουδή των Τούρκων σε όλα τα μέτωπα ή όχι; Συνδέεται αυτή με το συμπέρασμα που προκύπτει από τους παρακάτω πίνακες του tradingeconomics ότι η κρίση της οικονομίας της Τουρκίας θα κορυφωθεί μέσα στο καλοκαίρι με ότι αυτό συνεπάγεται; Προσέξτε το εκρηκτικό μείγμα που βλέπει το καλοκαίρι μείωση του ΑΕΠ, διόγκωση του χρέους, αύξηση της ανεργίας και μείωση των εξαγωγών, που σε συνδυασμό με τον πεθαμένο τουρισμό σημαίνει ελάχιστες εισπράξεις και ως εκ τούτου ο Ερντογάν ψάχνει για χρήματα.

Πώς θα εκδηλωθεί όλη αυτή η τουρκική σπουδή; Εμείς τα έχουμε αυτά υπόψη μας; Προετοιμαζόμαστε; Προβληματιζόμαστε από τη διεθνή σιωπή σε αυτόν τον πολυεπίπεδο - πολυμέτωπο και βρώμικο τουρκικό πόλεμο;





















Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail