bennimmo / pixabay |
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της συμφωνίας στο Βερολίνο, απάντησε:
«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος πρώτος έσπευσε να σηκώσει αυτό το θέμα, στη κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία είχαμε κάνει στη βουλή, όπως υπήρξε και άμεση ενημέρωση του διπλωματικού του συμβούλου από την διπλωματική μου σύμβουλο την κυρία Σουρανή, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Βερολίνο. Δεν θυμάμαι ο κύριος Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός να ενημερώνει κανέναν στην αντιπολίτευση και πάντως όχι εμένα για το τι συζήτησε με τον κύριο Ερντογάν, όταν βρεθήκανε οι δυο τους για σχεδόν δύο ώρες. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη ως προς τον βαθμό ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. Αυτό το οποίο περιέγραψα στα αγγλικά ως written understanding, μία γραπτή κατανόηση, δεν ήταν τίποτε άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μίας συμφωνίας, καταρχήν συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής μου συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του κυρίου Χέκελ, του συμβούλου της κυρίας Μέρκελ. Δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση συμφωνία, διεθνή όπως άκουσα, κάτι πρωτοφανή πράγματα, ότι δεσμεύσαμε τη χώρα σε συμφωνίες χωρίς να ενημερώσουμε κανέναν. Ήταν η γραπτή αποτύπωση μίας προφορικής συμφωνίας. Τα πρακτικά με άλλα λόγια, τα οποία κρατήθηκαν από αυτήν τη συνάντηση για να υπάρχει αποτυπωμένο στο χαρτί τι συμφωνήθηκε. Και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τελικά, παραβιάστηκε. Όχι με δικιά μας υπαιτιότητα. Κι έτσι δυστυχώς φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα. Επομένως, μακριά από εμάς οποιασδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας και πάντως οποιαδήποτε πρόθεσή μου να μην ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι ακριβώς συμβαίνει.»
Ερώτημα πρώτο: Πώς είναι δυνατόν να παραβιάζεται μία συμφωνία που δεν υπάρχει;
Ερώτημα δεύτερο: Γιατί ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνει τους Έλληνες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, που δεν ήταν συμφωνία, αλλά μία γραπτή αποτύπωση μίας προφορικής συμφωνίας, που τελικά παραβιάστηκε από τους Τούρκους;
Ερώτημα τρίτο: Γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μερα25, Ελληνική Λύση, δεν διαψεύδουν την ενημέρωση που τους έκανε ο πρωθυπουργός για το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Βερολίνο;
Ερώτημα τέταρτο: Γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί των άλλων κομμάτων δεν ενημερώνουν τους Έλληνες πολίτες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως τους την μετέφερε ο πρωθυπουργός;
Λίγες μέρες νωρίτερα σε άρθρο-δήλωση σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο πρωθυπουργός μεταξύ «άλλων» έγραψε: «ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί.»
Στις 16 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια του συνεδρίου του Economist, ο πρωθυπουργός ανέφερε πάλι πως: «όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μία θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται μονομερείς ενέργειες.»
Είναι όμως, δυνατόν ο πρωθυπουργός να αγνοεί ότι:
Πρώτον: Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ως υφαλοκρηπίδα ορίζεται κατά βάση ο βυθός της θάλασσας εντός ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη γεωλογική μορφή του βυθού.»
Δεύτερον: Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ξεκάθαρα πως «Τα νησιά, οι νησίδες, οι βραχονησίδες, οι σκόπελοι και ανορθωμένοι βράχοι,(π.χ. πόρτες Πάρου), που περιβάλλονται μεν από θάλασσα πλην όμως δεν καλύπτονται από το χειμέριο κύμα ή την μεγίστη πλύμη, έχουν κι αυτά υφαλοκρηπίδα.» Καθώς και ότι «Εξαίρεση αποτελούν, σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οι βραχονησίδες και οι βράχοι, οι οποίοι δε μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή (καλλιέργεια ή κτηνοτροφία).»
Τρίτον: Η περιοχή που έπλευσε για έρευνες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ήταν εντός των 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών, τα οποία και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις του δικαιώματος της υφαλοκρηπίδας. Επομένως, το Oruc Reis κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τέταρτον: Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ρητά πως: «Τα παράκτια αυτά δικαιώματα του κράτους τού ανήκουν αυτοδικαίως, ανεξάρτητα από την τήρηση οποιωνδήποτε διατυπώσεων (π.χ. δήλωσης, οριοθέτησης κλπ.) και είναι αποκλειστικά: ακόμα κι αν δεν τα ασκήσει το παράκτιο κράτος, δεν δικαιούται να τα ασκήσει κανένα άλλο κράτος.»
Πέμπτον: «Το Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση της υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας το 1969 αναγνώρισε ότι απόκλιση από τον κανόνα της υφαλοκρηπίδας δικαιολογείται μόνο για νησίδες, βράχους και ελαφρές προεξοχές της ακτής (σκέψη 57 της απόφασης), άρα, εξ αντιδιαστολής, οι εθιμικοί κανόνες για την ύπαρξη και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας που δεσμεύουν όλα τα κράτη ανεξάρτητα από Διεθνείς Συνθήκες καλύπτουν και τα νησιά.»
Αποτελεί εθνική αυτοχειρία ο πρωθυπουργός να χαρακτηρίζει-αποδέχεται ως διεκδικούμενη μία περιοχή που είναι αυταπόδεικτα δική μας, επειδή η Τουρκία προβάλει ανυπόστατες διεκδικήσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει το ίδιο σκεπτικό και για εκείνα τα νησιά για τα οποία οι Τούρκοι διατυπώνουν παρόμοιες ανυπόστατες διεκδικήσεις, χαρακτηρίζοντας-αποδεχόμενος αύριο ή μεθαύριο και τα νησιά αυτά ως διεκδικούμενα. Διότι τότε θα έχουμε να κάνουμε με εθνική αυτοκτονία.
Αλλά, οι υπουργοί, οι βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ συμφωνούν με τον τρόπο σκέψης και τις διατυπώσεις του πρωθυπουργού; Οι αρχηγοί των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και τα στελέχη τους συμφωνούν και αυτοί; Η πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί;
Εκτός όλων αυτών, με την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια μόνο στο Ιόνιο και στη δυτική Ελλάδα και με την τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η κυβέρνηση διέπραξε εθνικό ακρωτηριασμό. Γιατί τεμάχισε την Ελλάδα.
Είναι αδιανόητο να απομονώνεις νησιά και να τα αντιπαραβάλεις ένα, ένα σε ολόκληρη την ηπειρωτική γραμμή ενός γειτονικού κράτους. Η Ελλάδα δεν έχει ένα νησί στο μέσον του Αιγαίου ή του Ιονίου ή σε ένα άκρο του Αιγαίου. Έχει πολλά και διάσπαρτα νησιά που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους και τα οποία αποτελούν συνέχεια του ηπειρωτικού τμήματος της Ελλάδας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και του Ιονίου. Συνεπώς, είναι άτοπο να μην λαμβάνονται υπόψη όλα μαζί τα νησιά ή και τις ηπειρωτικές περιοχές που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ΑΟΖ απέναντι σε κάθε γειτονική χώρα.
Άραγε, δεν έχει σκεφτεί ένας Έλληνας διπλωμάτης, ένας Έλληνας πολιτικός πως το επιχείρημα των Τούρκων ότι το μέγεθος της ηπειρωτικής τους ακτογραμμής πλεονεκτεί στο Αιγαίο, λειτουργεί ως μπούμερανγκ για τους ίδιους τους Τούρκους; Ας χρησιμοποιήσουν έναν απλό διαβήτη και έναν αριθμημένο χάρακα για να μετρήσουν και να αντιπαραβάλουν το σύνολο ολόκληρου του μήκος των ακτογραμμών όλων των νησιών μας που βρίσκονται στο Αιγαίο, με την τουρκική ακτογραμμή που «βλέπει» στο Αιγαίο. Ακόμα και με μία απλή προσεκτική ματιά διακρίνεται ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν στέκει ο ισχυρισμός τους, αλλά ισχύει το αντίθετο!
Κατ’ επέκταση η αποδοχή μειωμένης επήρειας ΑΟΖ σε νησιά μας παρά το γεγονός ότι βρίσκονται πλησίον σε άλλα ή στην ηπειρωτική χώρα, απομονώνοντάς τα, καθώς και χωρίς να έχει γίνει κλείσιμο των κόλπων και χάραξη γραμμών βάσης, κάτι που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί εθνικό έγκλημα.
Δυστυχώς, η πολιτική μας εξουσία δεν αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως μία οντότητα. Ούτε ως μάνα και γυναίκα μας. Δεν πιστεύει σε έθνος. Αποτελείται από ανθρώπους άοσμους, χωρίς ψυχική δόνηση, που δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της πατρίδας ως σπιτικό. Οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι όσοι θέλουν το καθαρό, το νόμιμο είναι εγωιστές. Ενώ όποιοι αποδέχονται το μπάχαλο, τον βιασμό είναι σύγχρονοι και πολιτισμένοι. Τους δε κατοίκους των ακριτικών νησιών τους αντιμετωπίζουν σαν σκυλάκια, πετώντας τους κανένα κοκαλάκι ψεύτο-φοροαπαλλαγής, ενώ την ίδια στιγμή τους αποκόπτουν από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αλλά η Ελλάδα δεν είναι αμέρικαν μπαρ που κλωτσάει ο καθένας την πόρτα και μπαίνει μέσα. Η Ελλάδα δεν είναι η πατρίδα του όλα είναι αποδεκτά, του ότι και όπως κάτσει, αρκεί να μην ζοριστούμε. Γιατί, τι είναι προτιμότερο. Να με σκοτώσουν την ώρα που προστατεύω την οικογένειά μου, την Ελλάδα μου, να μην την κακοποιήσουν κάποιοι αλήτες ή να ζήσω έχοντας στην ψυχή μου το φορτίο ότι δεν υπερασπίστηκα την γυναίκα μου, τα παιδιά μου, την πατρίδα μου; Εκτός αν έχω κενό ψυχής. Τότε δεν τρέχει τίποτα. Αλλά ο απλός Έλληνας πολίτης, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο υπάλληλος, ο βιοπαλαιστής, ο οικογενειάρχης δεν έχει φθαρμένη ψυχή. Απλά δεν βρίσκει μία ηγεσία που να τον εμπνέει. Που να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και να λέει ως εδώ και μη παρέκει. Που να διαθέτει επιτέλους, ένα ειδικό βάρος στα παντελόνια της.
Σε άρθρο του στο Πόντος news στις 11 Σεπτεμβρίου του 2020 σχετικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών που θέτει η Τουρκία, ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρει πως κάθε χρόνο διεξάγεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις η διακλαδική αποβατική άσκηση «Efes». Στην οποία η «φίλη» Τουρκία καλεί τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να στείλουν παρατηρητές, για να τους δείχνει πώς θα καταλάβει ελληνικό νησί! Απίστευτο; Κι όμως, δεν μιλάει κανείς. Αυτούς τους πολιτικούς έχουμε…
Η κυβέρνηση μαζί με σύσσωμη την πολιτική ελίτ φαίνεται πως αισθάνονται το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης ως έναν μπελά, από τον οποίο θέλουν να απαλλαχτούν. Άραγε, να ήταν αυτός ο λόγος που αποκόπηκε από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και από την υπόλοιπη Ελλάδα;
Το 1996, στα Ίμια, ακούσαμε το επιχείρημα: Μα, για ένα κωλόβραχο θέλετε πόλεμο; Ας ευχηθούμε ότι φέτος δεν θα ακούσουμε ως επιχείρημα: Μα, για ένα κωλόνησο θέλετε πόλεμο; Γιατί η Ελλάδα διαθέτει κι άλλα, πολλά νησιά. Ή μήπως κωλόνησα; Διαθέτει και μία Θράκη. Ή μία κωλοΘράκη; Διαθέτει και μία Μακεδονία. Ή μία κωλοΜακεδονία; Διαθέτει και πολλά χωριά. Ή μήπως κωλοχώρια;
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Λευκάδα, 18 Σεπτεμβρίου 2020
Πηγές:
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/294662/ti-simaia-tin-pire-o-aeras
http://www.pontos-news.gr/article/214110/ena-epikindyno-shedio-tis-toyrkias