"Διενεργούμε ορισμένες διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα TF-X [Turkish Fighter-Experimental] [το πρόγραμμα δημιουργίας του τουρκικού τελευταίου μαχητικού πέμπτης γενιάς] για να παράσχουμε βοήθεια στην τουρκική πλευρά. Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι για έναν ευρύτερο διάλογο. Χωρίς αμφιβολία, τα αεροσκάφη Su-35 είναι ένα δυνητικό προϊόν για προβολή στην Τουρκία, αλλά η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμη αποφασίσει τελικά για το αεροσκάφος που θα συνδεθεί με το πρόγραμμα συνεργασίας. Είμαστε όμως έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία με αυτόν τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση όχι μόνο συστημάτων αεράμυνας αλλά και αεροσκαφών και ελικοπτέρων είναι μια πρόσθετη προσφορά προς την τουρκική κατεύθυνση», ανέφερε.
Αυτό ακολουθεί τη δήλωση του Μαρτίου από την εκπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας, Valeria Reshetnikova, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την πιθανή παράδοση όχι μόνο του Su-35, αλλά και του πιο προηγμένου Su-57, για τα οποία οι Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν προηγουμένως να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον, υπογραμμίζει το militarywatchmagazine.com.
Όσον αφορά άλλους πιθανούς τρόπους αμυντικής συνεργασίας, ο Γκιζούνοφ σημείωσε: "Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους [για την παράδοση του δεύτερου συνόλου των συστημάτων S-400 στην Τουρκία] και υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Η τουρκική πλευρά ενδιαφέρεται για την υπογραφή σύμβασης για δεύτερο σύνταγμα. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι επίσης προτεραιότητα για τους Τούρκους συναδέλφους. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες όχι μόνο για τους S-400, επειδή έχουμε άλλα έργα, συμπεριλαμβανομένου του υλικού που εξασφαλίζει την προστασία τους". Τόνισε πως η Rosoboronexport "έχει ένα αρκετά ενδιαφέρον πακέτο προσφορών για την τουρκική πλευρά", συπληρώνοντας ότι "ο Τούρκος πελάτης είναι προτεραιότητα για εμάς".
Τουρκία έκανε τις πρώτες της κινήσεις προς την απόκτηση του συστήματος αεράμυνας S-400 στα τέλη του 2016, αφού κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλούς εταίρους της για απόπειρα οργάνωσης πραξικοπήματος στη χώρα εκείνη τη χρονιά.
Η αγορά του S-400 και η ευρύτερη ένταση στις σχέσεις, οδήγησαν τις ΗΠΑ να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35, με την Τουρκία να έχει κατασκευάσει αρκετές εκατοντάδες εξαρτήματα και ενώ σκόπευε να αποκτήσει πάνω από 100 μαχητικά. Η Τουρκία στη συνέχεια έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών υψηλών προδιαγραφών και περαιτέρω μονάδων S-400 από τη Ρωσία, με τη δυνατότητα ρωσικής βοήθειας για το δικό της προβληματικό πρόγραμμα μαχητικών, το TF-X να έχει αυξηθεί πολλές φορές.