Πόλεμος σε δύο μέτωπα με Ρωσία και Κίνα. Η Δύση συλλογίζεται τις συνέπειες

Τι πρόκειται να συμβεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δύο θέατρα πολέμου να αντιμετωπίσουν; Δύο εστίες εντάσεων ταυτόχρονα; Μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να το χειριστούν αυτό;

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Προκύπτει κοινός στόχος για τη Ρωσία και την Κίνα

Το σενάριο "συζητείται αρκετά ενεργά στην Ουάσιγκτον", δήλωσε στο Yahoo News ο Markus Ziener, ερευνητής του Helmut Schmidt στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών . Η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα τέτοιο σενάριο σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον Ziener, η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν φίλους, επομένως δεν έχουν άλλες επιλογές από το να συνεργαστούν. Η Κίνα χρειάζεται ενέργεια από τη Ρωσία και η Ρωσία θέλει να πουλήσει ενέργεια και όπλα στην Κίνα.

"Αλλά τώρα, φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότεροι πρωταρχικοί στόχοι και για τους δύο. Και ένας από αυτούς είναι σίγουρα να απωθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες", πιστεύει ο Ziener.

Η Κοινή Αμυντική Συνθήκη Ρωσίας-Κίνας θα αλλάξει τον κόσμο

Ο Samir Puri, ανώτερος συνεργάτης στην αστική ασφάλεια και τον υβριδικό πόλεμο στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στη Σιγκαπούρη, είπε στο Yahoo News πως η Ρωσία και η Κίνα μοιράζονται την ίδια επιθυμία να απελευθερωθούν τόσο από την κυριαρχία όσο και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

"Η ευθυγράμμιση Ρωσίας-Κίνας είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της σύγχρονης γεωπολιτικής. Οι δύο χώρες κυριαρχούν στην Ευρασία. Έχουν δύο από τις πέντε μόνιμες έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι δύο από τα οκτώ δηλωμένα κράτη με πυρηνικά όπλα. Το γεγονός ότι ήρθαν πιο κοντά άλλαξε τα πράγματα», είπε ο Puri.

Εάν η Κίνα και η Ρωσία βοηθούσαν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια του πολέμου, εάν υπέγραφαν μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία, θα άλλαζε το παιχνίδι για ολόκληρο τον κόσμο, πρόσθεσε.

Η Velina Chakarova, Tchakarova, διευθύντρια του Αυστριακού Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας στη Βιέννη, αποκάλεσε τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας «δράκο αρκούδα». Οι δύο δυνάμεις έχουν στρατηγική συνεργασία εδώ και χρόνια, είπε.


"Η Ρωσία αντιμετώπιζε μια κρίση υπαρξιακής κλίμακας. Στη συνέχεια η Κίνα παρενέβη, εισάγοντας διαφορετικά μέτρα, ανταλλαγές νομισμάτων, η κεντρική της τράπεζα παρενέβη, κάνοντας δηλώσεις πως θα κάνει ό,τι χρειαζόταν για να σώσει ουσιαστικά το ρωσικό νόμισμα και η χρεοκοπία αποτράπηκε", είπε η Tchakarova. "Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά, που μου άνοιξε τα μάτια ότι πρόκειται για κάτι πολύ πιο συστημικό από απλώς ένα άθροισμα ad hoc γεγονότων", είπε η Tchakarova.

Ακόμα κι αν η Ρωσία τολμήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, η Κίνα είναι απίθανο να χτυπήσει την Ταϊβάν - σίγουρα όχι τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η Κίνα φιλοξενεί τους Χειμερινούς Αγώνες.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στις 23 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε τους ισχυρισμούς για τα σχέδια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, φαίνεται πως η Ουκρανία ετοιμάζει μια τρίτη επιχείρηση στο Ντονμπάς. «Υπάρχει η αίσθηση ότι μας προειδοποιούν», επεσήμανε ο Πούτιν. Επομένως, η Ρωσία πρέπει να απαντήσει και να κάνει κάτι.

Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υποδομής για την εξυπηρέτηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών (ανάλογη με το SWIFT) εξαιρουμένης της συμμετοχής άλλων κρατών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail