Την παρακάτω επιστολή λάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ως απάντηση του τ. βουλευτή και υφυπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή κου Πέτρου Δούκα.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας στα πλαίσια του ονόματός μας να τη δημοσιεύσουμε και φυσικά να απαντήσουμε στον κο υπουργό. Αιτία της επιστολής του αποτέλεσε το άρθρο του κου Ελευθεράτου στην εφημερίδα "Πριν" το οποίο βρήκαμε και αναδημοσιεύσαμε από την iskra με τίτλο "Να δουλειά… Τι; Θέλεις και μισθό;"
Αγαπητά Πριν και Freepen
Να υπενθυμήσω πως εξαιρώντας την εξαετή μου θητεία ως βουλευτής και Υφυπουργός, εργάστηκα και εξακολουθώ να εργάζομαι γιά πάνω από 28 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα (σύνολο 35-36 χρόνια, μέχρι στιγμής).
Σε ηλικία 32 ετών προήχθηκα στο βαθμό του Αντιπροέδρου στη Σίτιμπανκ στη Νέα Υόρκη. Σε ηλικία 33 ετών τοποθετήθηκα Γενικός Διευθυντής και Treasurer της Σίτιμπανκ γιά όλη την Ελλάδα.
Έχω διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, της Έρικσον Ελλάδας, του Ομίλου NetMed-Nova, Συμπρόεδρος του ΔΣ της Πέπσικο Ελλάδας, καθώς επίσης και Senior Economic Advisor της Μεριλ Λύντς, της Σάνουα Μπανκ Τόκυο και της Eurobank, ενώ η εταιρεία μας Κάπιταλ Πάρτνερς ΑΕ είναι από τις πιο πετυχημένες στον χώρο των αγοραπωλησιών και συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Προκειμένου να κατέλθω στις εκλογές του 2004, παραιτήθηκα απο Πρόεδρος της Νόβα, της Έρικσον και της Πέπσικο, ενώ απενεργοποίησα και την Κάπιταλ Πάρτνερς ΑΕ.
Όπως ίσως γνωρίζετε, δεν κατέβηκα στις εκλογές του 2004, ούτε ανεπάγγελτος, ούτε αστοιχείωτος, ούτε πεινασμένος! Δεν διόρισα κανένα στενό ή μακρυνό συγγενή μου σε καμία θέση ούτε στο Δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα, ούτε στο Κόμμα, ούτε στη Βουλή, ούτε σε ΔΕΚΟ... Κανένας συγγενής μου (ούτε εγώ φυσικά), δεν ωφελήθηκε κατά ένα ευρώ από την παρουσία μου στη πολιτική! Κανένας συγγενής μου δεν ωφελήθηκε από καμιά Ευρωπαϊκή ή Κρατική επιδότηση ή επιχορήγηση, ούτε ένα ευρώ! Ούτε και στο πολιτικό και υπουργικό μου γραφείο δεν προσέλαβα κανένα συγγενή μου. Ούτε μου ζήτησε κανείς συγγενής μου 'χατήρι', ούτε θα έκανα, ακριβώς γιά μην δώσω λαβή γιά σχόλια.
Αυτά τα λίγα,
Καλή Χρονιά,
-Πέτρος Δ.
---
Αγαπητέ κε Δούκα,
Σε μια εποχή που συνανθρωποί μας μένουν άστεγοι ή τους πετούν στο δρόμο ακόμη και εργοδότες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία δίχως να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα (μπορώ αν θέλετε ιδιωτικά να σας δώσω σχετικά παραδείγματα και αν δε θέλετε διαβάστε έστω αυτό) γράψατε ένα άρθρο με τίτλο «90+ Προτάσεις για ένα ελληνικό NEW DEAL II». Αντιγράφω από το enikos.gr:
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, στο άρθρο του «90+ Προτάσεις για ένα ελληνικό NEW DEAL II», αφού σημειώνει ότι με το «βαρύ» φορολογικό νομοσχέδιο, δύσκολα θα επενδύσει κάποιος στη χώρα μας, για να βρεθούν θέσεις εργασίας, αναφέρει:
«Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες χωρίς επιβάρυνση (γιά τις επιχειρήσεις, κλπ.)».
Και συνεχίζει: «Γιατί λέω χωρίς επιπλέον κόστος (για τους εργοδότες)/(Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες).
Για τα γραφόμενα του κου Ελευθεράτου δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω. Στα πλαίσια της αναδημοσίευσης όμως όσο αιχμηρός κι αν είναι ο αρθρογράφος δε σας χαρακτήρισε ούτε πεινασμένο ούτε ανεπάγγελτο ούτε αναφέρει ότι βολέψατε κόσμο. Στέκεται σε μια συγκεκριμένη δήλωσή σας κε Δούκα η οποία κατά την ταπεινή μου άποψη συνιστά πρόκληση για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Δεν κυβέρνησα εγώ αυτό τον τόπο κε Δούκα, ούτε ψήφισα ποτέ τους καταστροφείς του. Εσείς όμως κυβερνήσατε. Αποτελέσατε κρίκο της διαχρονικής μεταπολιτευτικής κυβερνητικής αλυσίδας. Τι κάνατε τότε που ασκούσατε εξουσία; Τίποτε από όσα το βαρύ σας βιογραφικό υπόσχεται.
> Βάλατε σε τάξη το αδηφάγο δημόσιο;
> Κόψατε τις προσλήψεις;
> Επανιδρύσατε το κράτος ή το βόλεμα υμετέρων με άλλο χρώμα;
> Ερευνήσατε το πως μπήκαμε στο ευρώ ή το σκάνδαλο των ολυμπιακών αγώνων;
> Το ότι εσείς δε διορίσατε κάποιον δεν πρέπει να αποτελεί προσόν διότι όφειλε να είναι ο κανόνας.
Θα μου πείτε "εγώ ευθύνομαι για τα παραπάνω;" Κατ'εμέ συλλογικά φέρετε ανάλογο της θέσης σας μερίδιο ευθύνης. Και με βάση όσα αναφέρετε παραπάνω, οφείλατε τότε να τα βροντήξετε και να φύγετε. Το κάνατε; Είπατε -αν δεν κάνω λάθος- σε κάποιες δηλώσεις σας σχετικά πρόσφατες ότι εκείνη την εποχή υποδεικνύατε την επερχόμενη καταστροφή στον πρωθυπουργό με επιστολή σας. Στο λαό το είπατε; Δεν το θυμάμαι. Αν πάλι το πράξατε, τότε δεν ακούστηκε πολύ δυνατά.
Μας στέλνετε λοιπόν μια επιστολή στην οποία απαντάτε σε κατηγορίες που δε σας αποδόθηκαν και παραθέτοντάς μας το πραγματικά καταπληκτικό βιογραφικό σας στον επαγγελματικό στίβο.
Για τα υπόλοιπα όμως; Αυτά που γράφτηκαν;
Έρχεστε λοιπόν σήμερα να προτείνετε σε πατεράδες και μανάδες που έχουν άσιτα παιδιά και φορούν τρύπια παπούτσια να μαζέψουν ελιές, να καθαρίσουν τα σκουπίδια των σκαφάτων και των καλοζωισμένων στις παραλίες ή τα σκουπίδια των βρωμύλων από τους δρόμους δίχως να αμοιφθούν.
Μας λέτε να γίνουμε δούλοι. Απλά θα λείπει ο χαλκάς, η αλυσίδα και ο βούρδουλας.
Με σκλάβους θα αναπτυχθεί η οικονομία κε Δούκα; Ή με περιορισμό του λίπους του δημοσίου και λιγότερο κρατικό παρεμβατισμό σε συνδυασμό με ήπιο φορολογικό σύστημα; Αναπτύσσεται κανείς αλυσοδεμένος όπως έγραφα στο χθεσινό άρθρο;
Φτάσατε ψηλά κε Δούκα και μπράβο σας για αυτό αλλά ξεχάσατε πως είναι εδώ στα χαμηλά, στους πρόποδες.
Να δουλέψει λοιπόν ο κόσμος τζάμπα στις επιχειρήσεις. Λες και τώρα πληρώνεται. Και γιατί αυτό; Γιατί είναι υπερχρεωμένες όπως γράφετε στη συνέχεια του άρθρου σας. Για ποιο λόγο υπερχρεώθηκαν κε Δούκα; Νέοι σύγχρονοι σκλάβοι θα πληρώσουν τις αμαρτίες πιθανών κακοδιαχειρίσεων;
Άσκησε ποτέ κανείς έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα; Πώς εταιρείες που μάζεψαν χρήμα στο χρηματιστήριο (αυτό που η κυβέρνησή σας είχε ψηλά στην προεκλογική της ατζέντα) και μετά από λίγα χρόνια έκλεισαν για να μετακομίσουν σε άλλες χώρες; Τι γινόντουσαν τα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα με τους πακτωλούς των χρημάτων που δίδονταν αφειδώς όλα αυτά τα χρόνια; Πώς διαχειρίζονταν τις δανειοδοτήσεις τους οι εταιρείες;
Τώρα λοιπόν να δουλέψουν οι άνεργοι δωρεάν. Αν και ήδη πολλοί το κάνουν μπας και φιλοτιμηθεί κανείς να τους δώσει ένα χαρτζιλίκι.
Μπορείτε μήπως να μου απαντήσετε πως ο άνεργος δωρεάν εργαζόμενος θα ντύσει τα παιδιά του, θα θρέψει την οικογένειά του, θα αποπληρώσει το πιθανό στεγαστικό του δάνειο; Σε ελιές; Σε πορτοκάλια; Σε σκουπίδια παραλίας;
Μιλάμε για ανθρώπους κε Δούκα. Για ανθρώπινες ψυχές. Με αισθήματα, με όνειρα. Τι τους προτείνετε ακριβώς;
Θα μπορούσα να αναφέρω αλλά και θα ήθελα να σας ρωτήσω πολύ περισσότερα.
Αν πιστεύτε ότι η πρότασή σας είναι η λύση, ξεκινήστε εσείς πρώτος δίνοντας το καλό παράδειγμα. Έχετε άλλωστε την ηθική υποχρέωση όντας μέλος των κυβερνήσεων που μας έφεραν ως εδώ.
Προσωπικά ως πατέρας δύο παιδιών που μεγαλώνω με αφάνταστες δυσκολίες χάρη σε όλους εσάς που κυβερνήσατε, προσπαθώ με όσα τους λέω καθημερινά αλλά και μέσα από τα άρθρα μου στα sites που διαχειρίζομαι και τα φιλικά blogs που με τιμούν με τις αναδημοσιεύσεις τους να τα μάθω να έχουν πίστη στο Θεό, να είναι περήφανοι ως Ελληνες, Ελεύθεροι ως άνθρωποι και με ψηλά το κεφάλι.
Σας ευχαριστώ για την παρέμβαση και αντεύχομαι καλή χρονιά
Αυτά τα αρκετά αλλά απαραίτητα
Μαζίδης Στρατής
----
Απάντηση του κου Δούκα
Κατ´ αρχήν, ευχαριστώ γιά την φιλοξενία!
Η απάντησή μου στο άρθρο ήταν στο παρακάτω ημέηλ.
Θέσατε και το εύλογο και 'αμείλικτο' ερώτημα "και τι έκανα εγώ όταν ήμουν Υφυπουργός".
Στο σάϊτ μου www.petrosdoukas.gr έχω πολυσέλιδο σημείωμα/απολογισμό της δράσης μου, από τη μείωση του ελλείμματος από 8.4% το 2004, στο 3.3% το 2007 (όταν έφυγα από το Υπουργείο Οικονομικών), την εξαιρετική επιμήκυνση του Δημοσίου χρέους και τον δανεισμό γιά πρώτη φορά στην ιστορία του Έθνους για 30 και 50 χρόνια (γιά να μην έχουμε καθημερινή και συνεχή εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές και που ωφέλησε τα ταμεία του Δημοσίου πάνω από 18 δισεκ.€, -σήμερα δεν μπορούμε να δανειστούμε ούτε γιά 6 μήνες!) τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων συστημάτων πληροφορικής, την σύνταξη και ψήφιση του νόμου γιά τους ελεγκτές/ράμπο, του οποίου η εφαρμογή καθυστέρηση από τρίτους, τους σκληρούς ελέγχους στα Κοινοτικά προγράμματα που μας έβγαλαν από τη μαύρη λίστα της ΕΕ, τους σύγχρονους νόμους γιά τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τα αυθαίρετα, τα κληροδοτήματα (που και αυτοί, τέθηκαν στο αρχείο, γιά λόγους άσχετους με εμένα), την μείωση της κομματοκρατίας, κλπ., κλπ. Στο δε Υπουργείο Εξωτερικών κατήργησα όλες τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ και έστειλα στα δικαστήρια την "Αλληλεγγύη", γιά να πάρουμε πίσω όλα τα χρήματα που είχαν πάρει από το Υπουργείο πριν από μένα. Οργανώσαμε δε επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό που στέφτηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία και άνοιξαν νέους δρόμους εξωστρέφειας γιά τις Ελληνικές επιχειρήσεις!
Σημειώνω πως πέρα από τις γνωστές Επιστολές μου προς την Κυβέρνησή μας, τουλάχιστον σε δέκα σκληρές Ομιλίες μου στη Βουλή έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου γιά την πορεία της Χώρας. Ούτε σε μονόστηλα δεν παρουσιάστηκαν οι "απειλές" μου αυτές από τα ΜΜΕ! Αυτοί που τόσα χρόνια δεν σκοτίστηκαν, όλοι τώρα έγιναν υψηλοί κριτές!
Περισσότερες λεπτομέρειες στο παραπάνω σάϊτ μου.
Και πάλι ευχαριστώ!
-----
Η παρακάτω απάντηση του κου Δούκα δεν έφθασε σε μας εγκαίρως μαζί με την αρχική επιστολή οπότε τη δημοσιεύουμε ως έχει παρά το προχωρημένο πλέον της ώρας. Τα όσα λέει ο κος Δούκας έχουν ενδιαφέρον αλλά θα βάλουμε κι άλλους στο δημόσιο; Δε φτάνουν οι ήδη υπάρχοντες; Χρειάζονται κι εθελοντές; Κι επιπλέον το κράτος που περικόπτει τα πάντα θα πληρώνει σε όλους ειδικό επίδομα;
Αγαπητά Πριν και Freepen.
Διάβασα με ενδιαφέρον τις βαθυστόχαστες μπούρδες του κ. Διονύση Ελευθεράτου, γιά την Πρότασή μου γιά την απασχόληση των ανέργων, πρόταση την οπία σχολίασε χωρίς καν να την έχει διαβάσει! Αν το είχε διαβάσει θα είχε διαπιστώσει πως το "χωρίς επιπλέον κόστος" αφορά αυτούς γιά τους οποίους θα δούλευαν οι άνεργοι (δήμοι, κοινότητες, καταστήματα, νοσοκομεία, συνεργεία, μικρο-μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, και όχι τους ανέργους.
Κάποιες διευκρινήσεις γιά τους αναγνώστες σας:
1. Αν δεν προσπαθήσεις, αν δεν αναζητήσεις κάτι καινούργιο, ποτέ δεν θα καταφέρεις να το ανακαλύψεις, όπως έγραφε ο μέγας Ηράκλειτος! Μπορεί και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να μην δείξουν ενδιαφέρον να αποδεχθούν ένα τέτοιο σχήμα λόγω της γενικευμένης οικονομικής ανέχειας και την υποτονική ζήτηση, μπορεί όμως και να δείξουν! Γιατί να πάει χαμένη αυτή η δυνατότητα, πριν καν δοκιμασθεί;
2. Μέρος της συμφωνίας θα είναι ότι ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απολύσει γιά 8 μήνες κανένα εργαζόμενο, γιά να μην υπάρχει υποκατάσταση.
3. Οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν ειδικό επίδομα- δεν θα δούλευαν δωρεάν. "Δωρεάν", δηλαδή χωρίς επιβάρυνση, θα τους απασχολούσε ο εργοδότης!
4. Εκτός από την ανεργία και τις μηδενικές επενδύσεις, μεγάλο πρόβλημα γιά τη Χώρα μας είναι η άμεση απαξίωση κάθε νέας ιδέας και μάλιστα από ασχέτους! Η παραγωγή ιδεών στην Ελλάδα είναι πιό στείρα και από την έρημο Ατακάμα! Η συγκεκριμένη δική μου πρόταση 'καταγγέλθηκε', άμεσα, από σχεδόν όλες τις πλευρές! Γι'αυτό και μόνο τον λόγο,ίσως θα άξιζε τουλάχιστον να εξετασθεί πριν απορριφθεί πανηγυρικά.
5. Κάποιοι έκριναν την πρότασή μου έως και 'Σταχανοβική'!
[Πράγματι, ο ανθρακωρύχος Αλεξέϊ Σταχάνωφ στις 19 Σεπτ. 1935 εξόρυξε 227 τόνους άνθρακα, σε μια βάρδια, σπάζοντας το ´παγκόσμιο ρεκόρ´. Το γεγονός προβλήθηκε από όλα τα Σοβιετικά ΜΜΕ και ο Σταχάνωβ 'προήχθη' και σε Μέλος του Ανωτάτου Σοβιέτ! Αργότερα όμως διέρρευσε πως το ρεκόρ του Σταχάνωβ μάλλον ήταν μαϊμού, γιατί στην προσπάθειά του τον βοήθησαν αρκετοί συνάδελφοί του και μάλιστα με οργανωμένο τρόπο. Αλλά ο παραλληλισμός ήταν μάλλον άσχετος!]
>> 6.Τα υπέρ και τα κατά της πρότασης θα πρέπει να εξετασθούν. Όμως, μεγάλος κίνδυνος για την Πατρίδα μας είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη εναλλακτικών ιδεών και ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών για την ανόρθωση της Χώρας μας που ζει για τρίτο χρόνο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Η παραγωγή αξιόλογων ιδεών στη Χώρα μας, παραπέμπει στην έρημο Γκόμπι, ή καλύτερα, στην Ατακάμα, όπως αναφέραμε παραπάνω!
>> 7. Ακόμα πιό σοβαρό πρόβλημα είναι η καταπίεση κάθε εναλλακτικής πρότασης "εν τη γενέση της"! Τα αρνητικά αντανακλαστικά σε κάθε τι πιό ριζοσπαστικό. Πριν καν εκτεθεί μιά νέα ιδέα σε κάποιο στοιχειώδη διάλογο, σπεύδουν οι διάφοροι παντογνώστες και ειδικοί επί παντος επιστητού να σχολιάσουν και να καταδικάσουν! Πόσες καταστροφές πρέπει να υποστούμε μέχρι να αντιληφθούμε την ανάγκη να αναζητήσουμε ιδέες κόντρα στο ρεύμα γιατί πιέζουν οι συνθήκες και ο χρόνος; !
>> 8. Όποιος έκανε τον κόπο να διαβάσει όλη την πρότασή μου, διαπίστωσε ότι ΔΕΝ πρότεινα οι άνεργοι, να δούλευαν δωρεάν, ούτε υποχρεωτικά, χωρίς τη θέλησή τους! Το σημαντικό της πρότασης είναι ότι για τους εργοδότες δεν θα υπάρχει επιβάρυνση!
>> Και αυτό, όχι γιά να ωφεληθούνε καταστηματάρχες, δήμοι, κοινότητες, το περιβάλλον, οι παραλίες, τα δάση και άλλοι στυγνοί ´κεφαλαιοκράτες´, αλλά γιατί οι περισότεροι δήμοι, κοινότητες, καταστήματα, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και φαλιρισμένες!
>> 9. Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.... Όπως έγραψα, θα ήταν, επίσης, δυνατό να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ή από άλλα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες.
>> 10. Δηλαδή το να βοηθηθούν οι άνεργοι να βρουν δουλειά και ταυτόχρονα να παραχθεί έργο για τη Χώρα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις μικρές, τις μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι Σταχανοβισμός;; Το να βρεθούν πιο κοντά οι άνεργοι με πιθανούς εργοδότες είναι αντιλαϊκό;
>> 11. Δεν θα έπρεπε η ίδια η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα ήδη να έχουν συζητήσει και αναζητήσει εναλλακτικές δυνατότητες εξόδου από το τέλμα, χωρίς αγκυλώσεις και προσκόλληση σε ξεπερασμένες αντιλήψεις ;
>> Η ουσία της πρότασης είναι :
>> 13. Είναι καταστροφή γιά την Χώρα και για τους ίδιους, δύο εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες να κάθονται σπίτια τους άνεργοι. Με την ψυχολογία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους να καταρρακώνεται καθημερινά ! Χωρίς προοπτική για το αύριο !
>> 15. Ή εμείς οι ίδιοι θα βρούμε τις λύσεις, ή θα περιμένουμε δειλοί, μοιραίοι κι' άβουλοι κάποια ελεημοσύνη από τους εταίρους, ή κάποιο άλλο θαύμα!
>> 16. Όλοι οι άνεργοι να κληθούν -στα πλαίσια ενός εθνικού συναγερμού, μιάς πανστρατιάς, να δουλέψουν εθελοντικά (δηλαδή εφόσον αποδεχθούν την πρόσκληση), όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας.
>> 17. Θα μπορούν έτσι να εξειδικευτούν σε αγροτικές εργασίες, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να βοηθήσουν σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός.
>> 18. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ολιγόχρονη. Κυρίως, γιά να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες, αλλά να έχουν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στον τομέα τους. Να μάθουν κάτι.
>> Παράλληλα, θα βγει και κάποιο επωφελές έργο για τη Χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη ! Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και πραγματική ζήτηση για περισσότερο έργο (και περισσότερες πραγματικές και κανονικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας).
>> 19. Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ειδική λύση μόνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Γι’ αυτό και παρά τις εκατοντάδες "εξαγγελίες νέων ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας", η ανεργία ξεπέρασε το 25%!
>> Για να κτυπηθεί η ανεργία, όλο το σύστημα πρέπει να δουλεύει σωστά: μηδενικά ή ελάχιστα ελλείμματα, πολιτική σταθερότητα, ικανό Υπουργικό Συμβούλιο, νομισματική σταθερότητα, χαμηλός πληθωρισμός, χαμηλά πραγματικά επιτόκια, χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, ελαφρύ κανονιστικό περιβάλλον, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, ευέλικτη αγορά εργασίας, σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα που να μην είναι εκτός τόπου και χρόνου με τη διεθνή πραγματικότητα, κ.ο.κ.
>> 20. Ακριβώς επειδή δεν αντέχει η Ελληνική κοινωνία τόση ανεργία και επειδή ανεργία σημαίνει ανέχεια, ψυχολογική κατάρρευση, αλλά και μη παραγωγή έργου, γι’ αυτό παρουσιάζω αυτές τις προτάσεις!
>>
>> Θα χαρώ να συζητήσω οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία και πρόταση πάνω στο μέγα πρόβλημα των ανέργων και της ανεργίας, εφόσον υπάρξει.
>>
>> Προφανώς και κάθε ιδέα σηκώνει βελτίωση. Μέσα από ένα πραγματικό διάλογο, κάτι καλύτερο μπορεί να βγει!
>>
>> Καλή Χρονιά