Μην παίζετε με τον DAX...εντάξει;

market

Όσοι διαβάζουν οικονομικό τύπο θα παρατήρησαν τον τελευταίο καιρό τις θριαμβολογίες κάποιων οικονομικών αναλυτών για την ανοδική κίνηση του δείκτη DAX της Φραγκφούρτης που ξεπέρασε στο κλείσιμο της Τρίτης 7.5.2013 με τιμή 8181,78 την οριακά υψηλή τιμή του Ιουλίου 2007, από όπου άρχισε η πτώση του μετά την κρίση των subprimes (8151,57).

του SON OFEON

Το αφελές συμπέρασμα όλων είναι ότι πλησιάζουμε στην λήξη της κρίσης που άρχισε το 2007, τουλάχιστον όσον αφορά την Γερμανία.
Κατά συνέπεια το γερμανικό μοντέλο μας δείχνει την έξοδο από την κρίση (?).
Οι αγορές στην Γερμανία θριαμβεύουν και ο καπιταλισμός άρχισε να ανταμοίβει τους πιστούς των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής λιτότητας.
Το φαινόμενο όμως αυτό αντίθετα θα έπρεπε να προβληματίσει τους διορατικούς επενδυτές.
Και εξηγούμαι:
Παρόμοια ανοδική κίνηση πραγματοποιεί το ίδιο διάστημα και ο δείκτης DOW JONES ΙNDUSTRIAL AVERAGE.

Την ίδια ημέρα σημείωσε την υψηλότερη τιμή του στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Και ο αντίστοιχος Ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης ΝΙΚΚΕΙ Stock την ίδια ημέρα έκλεισε με ημερήσια άνοδο 3,6% ,σημειώνοντας την καλύτερη τιμή του εδώ και 5 έτη.
Από την αρχή του έτους ο δείκτης DAX και ο γαλλικός αντίστοιχος χρηματιστηριακός δείκτης CAC-40 σημειώνουν άνοδο περίπου 7%, ενώ ο αγγλικός δείκτης FTSE-20 ανέβηκε περισσότερο από 11% το ίδιο διάστημα.
Οι επενδυτές συμπεριφέρονται με μεγάλη αισιοδοξία σε όλες τις αγορές.

Ενεργούν σαν να μην γνωρίζουν την διαχρονική συμβουλή των έμπειρων επενδυτών για τον μήνα Μάιο :Πάρε τα λεφτά και τρέχα ...(Τake the money and run)
Η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων και όχι στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των αγορών ή στις προοπτικές τους.
Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που οι επενδυτές δεν υπολογίζουν.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 7,8% μόνο τον μήνα Απρίλιο 2013.

Αν συνυπολογίσουμε την πτώση του χρυσού κατά την διάρκεια του έτους θα καταλάβουμε ότι οι φαινομενικές ονομαστικές αποδόσεις σε όρους χρήματος που παρατηρούνται στα χρηματιστήρια πολλαπλασιάζουν τις μειώσεις που παρατηρούνται στον χρυσό.
Οι υπεραποδόσεις στα χρηματιστήρια σηματοδοτούν σήμερα αποπληθωρισμό που αναμένεται βίαια να μετατραπεί στο κοντινό μέλλον σε υπερπληθωρισμό.

Αυτό δεν γίνεται αντιληπτό όσο η άνοδος σε όλες τις εθνικές χρηματιστηριακές αγορές γίνεται συντονισμένα και με παρόμοιες αυξητικές τάσεις.
Το φαινόμενο αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι οι αγορές να θελήσουν να προβούν σε κάποια διόρθωση σε κάποια αγορά για να κατοχυρώσουν υπερκέρδη.
Η διόρθωση είναι αναπόφευκτη καθώς ο αποπληθωρισμός δεν είναι συμβατός με την εκφρασμένη οικονομική πολιτική των περισσοτέρων μεγάλων χωρών.
Οι αγορές αναμένεται να βάλουν στο στόχαστρο τους την Γερμανία που αντιμετωπίζει εκλογές τον Σεπτέμβριο και επιμένει να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα, συνιστώντας στους υπόλοιπους αυστηρή λιτότητα.
Η πολιτική αυτή βλάπτει τις προσπάθειες όλων των άλλων χωρών που εφαρμόζουν το σύστημα της ποσοτικής χαλάρωσης ,τυπώνοντας χαρτονόμισμα χωρίς αντίκρυσμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους.
Αργά ή γρήγορα κάποιος θα προσέξει ότι ο δείκτης DAX (1998 και 2007) στο παρελθόν αντιμετώπιζε ισχυρή αντίσταση στα όρια των 8000 μονάδων και στη συνέχεια διόρθωνε απότομα περίπου κατά 50%, παραμένοντας χαμηλά για 3 χρόνια περίπου πριν ανακάμψει πάλι.
Αυτό είναι η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας και των γερμανικών τραπεζών.
Οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μεγάλη έκταση σε παράγωγα, όπως δείχνει η μελέτη των δημοσιευμένων οικονομικών τους στοιχείων.
Τα παράγωγα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα όταν ξεπερασθούν κάποια όρια που λήφθηκαν υπόψη κατά την κατασκευή τους.
Τα όρια αυτά προσδιορίζονται με χρήση οικονομικών στοιχείων προγενέστερων περιόδων και χρήση μοντέλων βασισμένων σε πιθανότητες.
Συνήθως υπάρχουν ανοχές για την παραβίαση των υποθέσεων εργασίας κατά 5% χωρίς να κινδυνεύει το μοντέλο με καταστροφή.
Αλλά το μοντέλο λειτουργίας των γερμανικών τραπεζών βασίζεται σε μόχλευση που υπερβαίνει το 50, δηλαδή μία απόκλιση 2% προς τα πάνω από απρόβλεπτες ζημίες μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των κεφαλαίων τους.

Ζημιές από παράγωγα μπορούν να προκύψουν από απρόβλεπτες μεταβολές υποκείμενων χρηματιστηριακών στοιχείων που δυνητικά μπορεί να είναι είτε αυξήσεις , είτε μειώσεις.
Α ο DAX ανέβει περισσότερο από 2% από την αντίστοιχη πτώση του χρυσού οι γερμανικές αρχές θα παρέμβουν για να σταματήσουν το χρηματιστηριακό rally.
θα το μπορέσουν όμως με όλες τις αγορές αντίθετες?
(Mε παρόμοιο τρόπο προέκυψε η παγκόσμια χρηματιστηριακή καταστροφή του 1929 στην Αμερική.Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι σημερινοί επενδυτές δεν είχαν γεννηθεί τότε και θα ξαναλάβουν ετεροχρονισμένα το πικρό μάθημα).


ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ DAX TO 1998 KAI TO 2007...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail