του SON OFEON
Διαβάζω διθυραμβικά άρθρα για την νίκη της Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές και απορώ με την κατάρτιση αυτών που τα γράφουν και τη σκοπιμότητα τους.
Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:
Mέχρι την 22.9.2013 κυβερνούσε την Γερμανία ένας συνασπισμός κομμάτων.
Τον αποτελούσαν το κόμμα CDU της Μέρκελ με ποσοστό 33,8% και το κόμμα FDP του Ρέσλερ με 14,6%.
Ο συνασπισμός εκπροσωπούσε το 48,4% των ψηφοφόρων ,είχε 332 έδρες (239 +93) και είχε πλειοψηφία 52,6% σε ένα σύνολο 630 εδρών .
Στις πρόσφατες εκλογές το μεν κόμμα CDU πήρε ποσοστό 41,5%, το δε FDP πήρε μεν 4,8% αλλά λόγω του εκλογικού νόμου δεν μπήκε στην βουλή.
Σαν αποτέλεσμα ο προηγούμενος συνασπισμός έχει σήμερα ποσοστό μόνο 41,5% και 311 έδρες.
Παρά τις θριαμβολογίες λοιπόν η Μέρκελ πήρε τελικά ποσοστό μειωμένο κατά 6.9% (=48,4-41,5) και έχασε 21 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία συγκεντρώνοντας το 49,3% των εδρών.
(Σχετική τεκμηρίωση στο LINK http://en.wikipedia.org/wiki/German_federal_election,_2013)
θα αντιτείνει κανείς ότι το κόμμα της Μέρκελ παραμένει το μεγαλύτερο στην γερμανική βουλή και έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για δημιουργία συνασπισμού με κάποιο από τα άλλα κόμματα.
Δυστυχώς για την Μέρκελ, όπως και η ίδια παραδέχθηκε σε πρόσφατη μετεκλογική εμφάνιση της στην τηλεόραση, ίσως κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα να μην θέλει να συνεργασθεί μαζί της προσωπικά.
(Σχετική τεκμηρίωση στο link http://youtu.be/633-0FoCMNs )
Αυτό ενδεχομένως να σήμαινε ότι προκειμένου να συνεργασθεί με κάποιο άλλο κόμμα είναι πρόθυμη να θυσιασθεί και να μην ξαναεκλεγεί καγκελάριος.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό , θα πρέπει να θυμηθούμε ότι στον μεγάλο συνασπισμό CDU και SPD το 2005 τα δύο κόμματα ήταν σχεδόν ισοδύναμα σε ποσοστά (διαφορά 1%) και σε έδρες.
Χρειάστηκαν 66 ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων για την συμφωνία και την ανάδειξη της Μέρκελ ως καγκελαρίου και είχαν ως συνέπεια την αποχώρηση του ηγέτη του SPD κου Σρέντερ.
Το αποτέλεσμα της "συνεργασίας" ήταν το 2009 η Μέρκελ να εγκαταλείψει τον συνασπισμό και το SPD να χάσει περίπου 11% από την δύναμη του.
Η Μέρκελ κυβέρνησε έκτοτε χωρίς σοβαρή αμφισβήτηση χρησιμοποιώντας το συγγενές ιδεολογικά κόμμα FDP , που σήμερα έμεινε εκτός βουλής μετά από 20 συνεχόμενα χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας.
Φαίνεται τελικά ότι η Μέρκελ αφανίζει τους συμμάχους της και αυτό θα το λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα υπόλοιπα κόμματα της γερμανικής βουλής.
Το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει ότι αν δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εντός 100 ημερών μπορούν να γίνουν επαναληπτικές εκλογές.
Αυτό όμως θα σήμαινε καταστροφή για την Μέρκελ με δεδομένο ότι όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να συζητά συνεχώς με τα υπόλοιπα γερμανικά κόμματα και δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει με κύρος στα ευρωπαικά δρώμενα.
Την 1 Ιανουαρίου 2014 και για ένα εξάμηνο η Ελλάδα ασκεί την ευρωπαική προεδρία και τον Μάιο του 2014 γίνονται ευρωεκλογές.
Στις ευρωεκλογές το FDP έχει πιθανότητες να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους του από την Μέρκελ και παράλληλα το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Γερμανίας AFD που κατάφερε να πάρει 4,7% των ψήφων σε μόλις 6 μήνες προετοιμασίας μπορεί να της επιφέρει σημαντικές απώλειες σε ψήφους.
Τα πρόβλημα δημόσιου χρέους στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε έξαρση και κάθε νέα βοήθεια με την μορφή δανείου προς την Ελλάδα ή άλλη χώρα του νότου θα προκαλέσει στους γερμανούς ψηφοφόρους έντονες αντιδράσεις.
Η Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξη της πριν τις εκλογές είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την εκλογική σκηνή το 2016.
Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 φημολογούνταν ότι προόριζε για διάδοχο της τον David MC Allister που έχασε την ευκαιρία να εκλεγεί σε τοπικές εκλογές για μία έδρα.
'Αλλος πιθανός διάδοχος της είναι ο σημερινός υπουργός της εθνικής άμυνας Thomas De Maiziere.
Η πιο πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων είναι η Μέρκελ να αποχωρήσει θριαμβεύτρια τώρα ορίζοντας διάδοχο της επιλογής της και συνεργαζόμενη με το SPD με αντάλλαγμα την υποστήριξη της από το σύνολο του γερμανικού πολιτικού κόσμου ως υποψήφια για την θέση του Ε. Barroso to 2014.
Aπό τη θέση αυτή πιστεύει ότι θα προωθήσει καλύτερα την πολιτική της ατζέντα και θα εκπροσωπήσει επάξια τους συμπατριώτες της στο όραμα τους για μία γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.
Το αν θα συμβούν έτσι τα πράγματα θα το δούμε στο προσεχές μέλλον...
Ως τότε όμως ετοιμαστείτε για έντονες αναταράξεις στην Ελλάδα, καθώς η παραμικρή παρασπονδία στα συμφωνημένα με την τρόικα θα επιφέρει δυσανάλογα μεγαλύτερες αντιδράσεις των Γερμανών.
Και αντιδράσεις θα υπάρξουν σύντομα και πιθανές εκλογές πριν τον Δεκέμβρη.
Θα φροντίσει γι' αυτό ο νόμος του Murphy και κάποιες πολύ παλιές προβλέψεις.
Αν βέβαια πιστεύετε στο μεταφυσικό...
ΤΗΟΜAS DE MAIZIERE (1954- )
David Mc Allister (1971- )