Οι κατασκευαστές
όπλων Raytheon Co και Lockheed Martin Corp από τις ΗΠΑ
εξετάζουν τρόπους για να ...γλυκάνουν
την προσφορά τους για την κατασκευή
ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος
Patriot για
την Τουρκία μετά από τη δήλωση της
Άγκυρας ότι θα μπορούσε ακόμα να κάνει
πίσω από την προσωρινή συμφωνία των $
3.4 δις με την Κίνα σύμφωνα με πηγές της
εφημερίδας Hurriyet.
«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις που γίνονται για τη βελτίωση της προσφοράς των Patriot " δήλωσε μια πηγή που μετέχει στις συνομιλίες, αλλά δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μιλήσει δημόσια.
Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη εντός της βιομηχανίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το πώς η προσφορά θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική σε σχέση με αυτές που υποβλήθηκαν από την κινεζική εταιρεία και μια ευρωπαϊκή ομάδα.
Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και αυτό είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει στην Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ – να σταθμίσει καλά την απόφασή της.
Η Τουρκία είχε ανακοίνωσει το Σεπτέμβριο πως επέλεξε το μεγάλου βεληνεκούς σύστημα αεράμυνας και πυραύλων FD - 2000 της Κίνας απέναντι σε άλλες προσφορές από Franco / Italian Eurosam SAMP / T και Raytheon.
Ανέφερε ότι η Κίνα προσέφερε πιο ανταγωνιστικούς όρους και θα επιτρέπει την από κοινού παραγωγή του συστήματος στην Τουρκία, αλλά η απόφαση αυτή προκάλεσε συναγερμό στις χώρες του ΝΑΤΟ καθώς ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες μετά την επιλογή της Άγκυρας του συστήματος πυραυλικής άμυνας που εξελίχθηκε από μια επιχείρηση που τελεί υπό το καθεστώς των κυρώσεων των ΗΠΑ για την παραβίαση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.
"Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με τις συζητήσεις της σύμβασης της τουρκικής κυβέρνησης με την κινεζική εταιρεία - η οποία σήμερα τελεί υπό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες - για ένα σύστημα αεράμυνας και πυραύλων που δεν θα είναι συνεργάσιμο λειτουργικά με συστήματα του ΝΑΤΟ», ανέφερε ένας υπάλληλος του State Department.
Ο Kerry ανησυχεί για την κινεζική επιλογή
Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν πως ο Κέρι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του στον τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland, που επιβλέπει ζητήματα Ευρώπης και Ευρασίας , συζήτησε το θέμα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί την Τουρκία ως βασικό εταίρο στη Μέση Ανατολή, με κοινά ενδιαφέροντα από την ενεργειακή ασφάλεια έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά η Άγκυρα δεν είναι η ευλαβική σύμμαχος που ήταν κάποτε καθώς επιδιώκει όλο και πιο ανεξάρτητο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Μία από τις πηγές ανέφερε πως οι αμερικανικές εταιρείες είχαν εξετάσει κατά πόσον θα μπορούσαν να βελτιώσουν την προσφορά τους, ώστε να είναι περισσότερο σύμφωνη με αυτό που προσφέρθηκε από την κινεζική εταιρεία, η οποία δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα να στόχευσης πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στους πυραύλους που θα πρέπει να παρέχονται με το σύστημα Patriot.
Οι εταιρείες εξετάζουν επίσης τις offset συμφωνίες και συμφωνίες συμπαραγωγής που συμμετέχουν στην προσφορά των ΗΠΑ, δήλωσαν οι πηγές .
Η Τουρκία επιδιώκει κάποιες δυνατότητες εκτόξευσης στο διάστημα, αλλά δεν ήταν σαφές εάν οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα εγκρίνουν την εξαγωγή αυτών των ευαίσθητων τεχνολογιών ως μέρος ενός πακέτου που θα συνοδεύει αντισταθμιστικά τη συμφωνία αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε μία από τις πηγές .
Οι πηγές ανέφεραν ακόμη ότι η πρόταση των ΗΠΑ ήταν πιο ολοκληρωμένη και προσφέρει στην Τουρκία μεγαλύτερες δυνατότητες από ό, τι του κινεζικού συστήματος, όπως η συνεχής συντήρηση και τεχνική υποστήριξη για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot. Ανέφεραν ότι προβλέπει και δυνατότητες συμπαραγωγής.
“Δεν είναι πραγματικά σίγουρο για το πώς θα λειτουργήσει", δήλωσε μια από τις πηγές. "Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον εξετάζοντας τουλάχιστον τι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει."
Απόδοση για τη Freepen: Στρατής Μαζίδης