του SON OFEON
Δήλωση του Προέδρου του Eurogroup για την Ελλάδα
17.12.2013 - Δήλωση
Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με τα θεσμικά όργανα της τρόικας στο πλαίσιο της τρίτης αναθεώρησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Το EFSF σε αυτή τη βάση θα εκταμιεύσει την δεύτερη υπο- δόση της πέμπτης δόσης , ύψους 0,5 δισ. ευρώ .
Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας .
Αυτή η εκταμίευση απελευθερώνει το υπόλοιπο ποσό των 0,5 δισ. ευρώ που σχετίζονται με το εισόδημα που έχουν αποκτήσει από το χαρτοφυλάκιο SMP της ζώνης του ευρώ οι εθνικές κεντρικές τράπεζες το 2012 , το οποίο θα καταβληθεί στον δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας .
Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν σύντομα τις συζητήσεις τους με τα θεσμικά όργανα της τρόικας , προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της εν εξελίξει αναθεώρησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας .
Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις .
Πρώτον, η Ελλάδα έχει θέσει πάνω από 12 500 δημόσιους υπαλλήλους στο πρόγραμμα κινητικότητας στο πλαίσιο της στρατηγικής για να καταστεί η δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική .
Δεύτερον, η Ελλάδα έχει λάβει επαρκή μέτρα για την σημαντική αναδιάρθρωση ή ρευστοποίηση τριών κρατικών εταιρειών οι οποίες προορίζονται για ιδιωτικοποίηση .
Τρίτον, εγκρίθηκε ένας δικηγορικός κώδικας για να ενισχύσει τη λειτουργία του νομοθετικά κατοχυρωμένου αυτού επαγγέλματος.
Τέλος, η Ελλάδα έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δύο κύριων εταιρειών ύδρευσης με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης , προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους .
ΠΗΓΗ
ΣΧΟΛΙΑ
Η διαπίστωση γίνεται από τον πρόεδρο του Eurogroup και όχι από την τρόικα.
Το ποσό των 0.5 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ζώνης ευρώ από τα αγορασθέντα ομόλογα της Ελλάδας, αλλά δεν θα καταβληθεί στην Ελλάδα για ελεύθερη διάθεση , αλλά στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό που προορίζεται για την εξόφληση του χρέους.
Εκφράζεται μία βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει με την τρόικα για όλα.
Αυτό είναι από την φύση του περίεργο, καθώς η τρόικα έχει εσωτερικές διαφωνίες για ορισμένα θέματα, όπως πχ για το αν απαιτείται διαγραφή χρέους από τον επίσημο τομέα (osi) για να γίνει το χρέος βιώσιμο.
Κατά μη αναμενόμενο τρόπο τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται δεν είναι ούτε η απελευθέρωση των απολύσεων, ούτε η απελευθέρωση των δημοπρασιών πρώτης κατοικίας, ούτε συγκεκριμένα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015-2016.
Η τρόικα απαιτεί την θέση σε κινητικότητα πάνω από 12500 δημοσίων υπαλλήλων, που πρόκειται να ωριμάσει περίπου τον Μάρτιο του 2014, οπότε λήγει η οκτάμηνη περίοδος που άρχισε με την εφαρμογή του μέτρου τον Ιούλιο του 2013.
Αναφέρονται επίσης αριθμητικά τρεις κρατικές επιχειρήσεις που προορίζονται για ιδιωτικοποίηση χωρίς να κατονομάζονται για ευνόητους λόγους.
Τους ενδιαφέρει επίσης η ψήφιση του καινούργιου δικηγορικού κώδικα (Γιατί άραγε?)
Kαι τέλος προαναγγέλεται η ιδιωτικοποίηση δύο εταιρειών ύδρευσης.
Από την παραπάνω ανακοίνωση αποδεικνύεται ότι η συγκυβέρνηση ως σήμερα ψεύδεται ασύστολα όταν δηλώνει στα ΜΜΕ ότι διαπραγματεύεται κόκκινες γραμμές για διάφορα θέματα με την τρόικα.
Η τρόικα ό τι ζήτησε ως τώρα το πήρε...
Να δούμε μόνο τον Μάιο μετά τις ευρωεκλογές η συγκυβέρνηση τι θα πάρει.
Αν βέβαια προλάβει να φτάσει ως τις εκλογές σε ένα κομμάτι...