Του Στρατή Μαζίδη*
"Τούρκοι" έγιναν οι παρασκευαστές μπακλαβά στην γειτονική χώρα καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει ενάντια στην υπερβολική αύξηση των τιμών του φυστικιού που οφείλεται τόσο στους κερδοσκόπους όσο και τους λαθρεμπόρους.
Οι παρασκευαστές μπακλαβά εξαρτώνται κατά πολύ από το φυστίκι καθώς αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην Τουρκία σε πάρα πολλά παρασκευάσματα και κάλεσαν τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν στις τιμές με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Συγκεκριμένα η τιμή του φιστικιού παρουσιάζει αύξηση ύψους 100% μέσα σε ένα χρόνο. Οι παραγωγοί λένε ότι η τιμή του ειδικού τύπου της φιστικιάς που χρησιμοποιείται σε μπακλαβά και παράγονται στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Γκαζιαντέπ - η πρωτεύουσα των φιστικιών - έχει ανέβει σε 90 τουρκικές λίρες το κιλό, από μόλις 30 έως 35 λίρες το περασμένο έτος.
«Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια τέτοια αύξηση των τιμών, οι κερδοσκόποι, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μια τεχνητή αύξηση των τιμών συνεχίζοντας να αποθηκεύσουν τα προϊόντα του περασμένου έτους επωφελούνται επίσης από την απαγόρευση εισαγωγής προκαλώντας ζημιές τόσο για εμάς και την οικονομία της χώρας» δήλωσε ο Μεχμέτ Yıldırım, εκπρόσωπος των παρασκευαστών.
Ο Cihan Kocer υπεύθυνος ενός e-shop που πουλά προϊόντα από το Gaziantep είπε ότι επειδή τα κελυφωτά φιστίκια έχουν περάσει στη μαύρη αγορά και για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την άδεια για την πραγματοποίηση εισαγωγών.
Ο Kocer προειδοποίησε επίσης ότι η άνοδος των τιμών στο φιστίκι θα έχει πιθανώς δραματικές επιπτώσεις στις τιμές του μπακλαβά, αν το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Και συνεχίζει λέγοντας πως οι περισσότεροι παρασκευαστές μπακλαβά έχουν ήδη αγοράσει το φιστίκι αυτής της σεζόν αλλά η επικείμενη τουριστική περίοδος του Ραμαζανιού θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές.
* απόδοση για τη freepen από τη hurriyet
"Τούρκοι" έγιναν οι παρασκευαστές μπακλαβά στην γειτονική χώρα καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει ενάντια στην υπερβολική αύξηση των τιμών του φυστικιού που οφείλεται τόσο στους κερδοσκόπους όσο και τους λαθρεμπόρους.
Οι παρασκευαστές μπακλαβά εξαρτώνται κατά πολύ από το φυστίκι καθώς αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην Τουρκία σε πάρα πολλά παρασκευάσματα και κάλεσαν τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν στις τιμές με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Συγκεκριμένα η τιμή του φιστικιού παρουσιάζει αύξηση ύψους 100% μέσα σε ένα χρόνο. Οι παραγωγοί λένε ότι η τιμή του ειδικού τύπου της φιστικιάς που χρησιμοποιείται σε μπακλαβά και παράγονται στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Γκαζιαντέπ - η πρωτεύουσα των φιστικιών - έχει ανέβει σε 90 τουρκικές λίρες το κιλό, από μόλις 30 έως 35 λίρες το περασμένο έτος.
«Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια τέτοια αύξηση των τιμών, οι κερδοσκόποι, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μια τεχνητή αύξηση των τιμών συνεχίζοντας να αποθηκεύσουν τα προϊόντα του περασμένου έτους επωφελούνται επίσης από την απαγόρευση εισαγωγής προκαλώντας ζημιές τόσο για εμάς και την οικονομία της χώρας» δήλωσε ο Μεχμέτ Yıldırım, εκπρόσωπος των παρασκευαστών.
Ο Cihan Kocer υπεύθυνος ενός e-shop που πουλά προϊόντα από το Gaziantep είπε ότι επειδή τα κελυφωτά φιστίκια έχουν περάσει στη μαύρη αγορά και για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την άδεια για την πραγματοποίηση εισαγωγών.
Ο Kocer προειδοποίησε επίσης ότι η άνοδος των τιμών στο φιστίκι θα έχει πιθανώς δραματικές επιπτώσεις στις τιμές του μπακλαβά, αν το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Και συνεχίζει λέγοντας πως οι περισσότεροι παρασκευαστές μπακλαβά έχουν ήδη αγοράσει το φιστίκι αυτής της σεζόν αλλά η επικείμενη τουριστική περίοδος του Ραμαζανιού θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές.
* απόδοση για τη freepen από τη hurriyet