ΦΡΙΚΗ στη Συρία: Αναφορές για βασανισμούς, ακρωτηριασμούς και βιασμούς παιδιών

Του Στρατή Μαζίδη

Η φρίκη του πολέμου στη Συρία έχει μεγάλο αντίκτυπο στον παιδικό πληθυσμό της χώρας με αναφορές για εκατέρωθεν εκμετάλλευση, χρησιμοποίηση και βασανισμό παιδιών όπως την εποχή του πολέμου Ιραν – Ιράκ όταν αθώες ψυχές στέλνονταν στα ναρκοπέδια.


Οι καταγγελίες για βασανισμό, ακρωτηριασμούς και σεξουαλική κακοκοποίηση παιδιών στη Συρία σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ αφορούν και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ενώ ο ΓΓ Μπαν Κι Μουν κάνει λόγο για «ανείπωτα δεινά» που βιώνουν ακόμη και παιδιά τριών ετών.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο από το Μάρτιος 2011 έως το Νοέμβριος 2013 απαριθμεί μια σειρά φρικαλεοτήτων που τα παιδιά της Συρίας έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ο ΟΗΕ ανέφερε πως κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για τη σύλληψη, αυθαίρετη κράτηση, κακομεταχείριση και βασανιστήρια παιδιών. Παιδιά από 11 ετών και πάνω κρατούνται από τις αρχές με την υποψία ότι έχουν σχέσεις με ένοπλες ομάδες ανταρτών.

Τα παιδιά φέρεται να έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς με μεταλλικά καλώδια, μαστίγια και ξύλινα ή μεταλλικά κλομπ, ηλεκτροσόκ και σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ή απειλής βιασμού, εικονικές εκτελέσεις, καψίματα από τσιγάρο, στέρηση ύπνου και απομόνωση, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές με ποιο τρόπο ελήφθησαν οι πληροφορίες της έκθεσης αυτής καθώς οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Αντίστοιχες καταγγελίες για σεξουαλική βία από ομάδες της αντιπολίτευσης αναφέρονται επίσης στην έκθεση αλλά κι αυτές δεν ήταν εύκολο να ερευνηθούν περαιτέρω λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υπογραμμίζει η αναφορά.

Σύμφωνα με την έκθεση οι δυνάμεις του Ασάντ χρησιμοποίησαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες στις μάχες ενώ κατηγορούνται οι αντάρτες για τη "στρατολόγηση και χρησιμοποίηση παιδιών τόσο στη μάχη όσο και τους ρόλους υποστήριξης και για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων."

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών του πολέμου, οι περισσότερες δολοφονίες και ακρωτηριασμοί παιδιών αποδόθηκαν σε κυβερνητικές δυνάμεις όμως κατά τη διάρκεια του 2013 οι αναλογίες άρχισαν να αλλάζουν σε βάρος των ισλαμιστών όπως αναφέρει η έκθεση.

"Ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες ασχολούνται με την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες των παιδιών " προσθέτει η έκθεση. Ωστόσο οι ανακριτές του ΟΗΕ δεν ήταν σε θέση να φθάσουν σε πολλούς από τους τομείς των ανταρτών λόγω έλλειψης ασφάλειας στη χώρα και συνεπώς δεν ήταν σε θέση να διερευνήσουν περαιτέρω και να τεκμηριώσουν αυτές τις παραβιάσεις.

Η περίληψη δεν αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά μερικές από τις πιο διαβόητες σφαγές στον πόλεμο είχαν παιδιά μεταξύ των θυμάτων.

Στην επίθεση της Χούλα το Μάιο του 2012 - ένα σύμπλεγμα από σουνίτικα χωριά που περιβάλλονται από πόλεις Αλεβίτων στην κεντρική Συρία - σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών κάτω από την ηλικία των 10. Αποκρουστικά βίντεο έδειξαν σειρές των νεκρών παιδιών με ανοιχτά τραύματα στο κεφάλι σε ένα τζαμί , και ο ΟΗΕ απέδωσε την επίθεση σε ένοπλους φιλοκαθεστωτικούς.

Σε άλλη πάλι σφαγη για την οποία κατηγορούνται αντάρτες στην επαρχία της Λατάκια σχεδόν 200 άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριά φιλικά προσκείμενα στο καθεστώς.

Τέλος οι εναέριες επιδρομές σε περιοχές ανταρτών έχουν πολλές φορές αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων μεταξύ των οποίων και παιδιά.

* με πληροφορίες από το Arabpress
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail