Η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ...δυναμώνει

Του SON OFEON

TΟ ΕUROGROUP XAIΡΕΤΙΣΕ  ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ


Οι Υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση της οικονομικής κατάστασης υπό το πρίσμα της ανάλυσης της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ( ΕΚΤ ) , καθώς και των  νέων στοιχείων  της Eurostat.

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε  τα τελευταία τρίμηνα .
Η τελευταία εκτίμηση της Eurostat για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 επιβεβαίωσε μέτρια θετική ανάπτυξη για  πάνω από τρία συνεχόμενα τρίμηνα , καθώς  η ανάκαμψη συμβαίνει  στη ζώνη του ευρώ .
Η ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ στην πρόσφατη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές θεωρήθηκε επίσης  ως θετικό σημάδι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε τα καλά νέα , αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει  περιθώριο για εφησυχασμό. Ενώ τα επίπεδα ανεργίας έχουν σταθεροποιηθεί αυτά παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Με αυτό κατά νου, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για τη ζώνη του ευρώ "να εφαρμόσει τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να συνεχίσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της διαφοροποιημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης".

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ
Η Επιτροπή, η  ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βρήκαν το πρόγραμμα της Κύπρου να είναι σε καλό δρόμο.

Οι Υπουργοί δέχτηκαν με ιδιαίτερη  ικανοποίηση  τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία που ήταν πιο θετικά από ό, τι αναμενόταν, αν και εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές προκλήσεις. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο,"  που επιτρέπει  να ξεκινήσει σύντομα η δεύτερη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών".
Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τη συνεχιζόμενη  αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να επιστρέψουν  στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, καθώς και την  δέσμευση των ελληνικών αρχών να πραγματοποιήσουν  μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους βασικούς τομείς.

Οι υπουργοί σκοπεύουν  να καταλήξουν  σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το εργαλείο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης του Ευρωπαϊκού  Μηχανισμού  Σταθερότητας(ΕΜΣ) τον  Μάρτιο του 2014 μετά από μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με το επιχειρησιακό πλαίσιο του τον Φεβρουάριο .
Το επόμενο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου.


ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Η ανάκαμψη πάει καλά, "αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό".
Τελικά πάνε καλά πραγματικά ή απλώς το λέμε για να το πιστέψουν οι αφελείς ψηφοφόροι?
Tα επίπεδα ανεργίας έχουν σταθεροποιηθεί, "αλλά παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα". Ποσοστά δεν αναφέρονται για να μην τρομάξουν τα θύματα που "σταθεροποιήθηκαν"...
Πρέπει να γίνουν τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να συνεχίσουν στο δρόμο της ανάπτυξης "και της διαφοροποιημένης" δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επιτέλους παραδέχονται ότι κάθε χώρα πρέπει να έχει διαφοροποιημένη δημοσιονομική εξυγίανση. Ως τώρα συνιστούσαν λιτότητα για όλους.
Μήπως αυτή η αναφορά γίνεται για την Γερμανία,που επιτέλους αποφάσισε να κάνει κάτι για την αύξηση του βασικού μισθού ?
Για την Κύπρο διαπιστώνουν σοβαρές προκλήσεις, αλλά καλά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία.
Γιατί τότε δεν καταργούν τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων τώρα, αλλά  θα το κάνουν σε φάσεις? Πότε? Μετά τις ευρωεκλογές?
H Eπιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν πρόθεση να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Προσέξτε ο όρος τρόικα δεν χρησιμοποιείται πλέον. Τα τρία μέρη έρχονται ως ανεξάρτητα-συνεργαζόμενα μέλη. Είδατε πώς λεκτικά προκύπτει η διαφοροποίηση των τριών?
Oι Ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν  ήδη να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους βασικούς τομείς.
Ως τώρα αναφερόταν διαφωνία πάνω στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας. Τι είδους μεταρρύθμιση τους υποσχέθηκαν? Nέες απολύσεις ή νέα φοροεπιδρομή?
To εργαλείο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης του ΕΜΣ  θα χρειασθεί πολιτική συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο. 
Δεν βιάζονται να καταλήξουν σε αποφάσεις, γιατί δεν αποφάσισαν ακόμη ποιός θα το χρηματοδοτήσει και που θα εφαρμοσθεί. Μάλλον όμως δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν για την Ελλάδα. Ποιάς χώρας οι τράπεζες θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση προσεχώς?
Μαντέψτε... Ως τώρα παρόμοιο εργαλείο χρησιμοποίησε μόνο η Ισπανία...


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail