ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πιθανή σύνδεση της Monsanto με θανατηφόρα ασθένεια των νεφρών αναφέρει νέα μελέτη

Του Στρατή Μαζίδη

Μια ανεξήγητη έως σήμερα χρόνια νεφρική νόσος που έχει πλήξει φτωχές αγροτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο μπορεί να συνδέεται με τη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup από τη Monsanto σε περιοχές με “σκληρό” νερό
(νερό που περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου και άλλα μεταλλικά στοιχεία) όπως διαπιστώνει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το Roundup ή glyphosate καθίσταται ιδιαίτερα τοξικό για τα νεφρά άπαξ και αναμειχθεί με «σκληρό» νερό ή μέταλλα όπως το αρσενικό και το κάδμιο που συχνά υπάρχουν φυσιολογικά στο έδαφος ή προστίθενται μέσω λιπάσματος. Το σκληρό νερό περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, στρόντιο και σίδηρο μεταξύ άλλων. Ωστόσο από μόνη του, το glyphosate είναι τοξικό, αλλά όχι αρκετό για να καταστεί επιζήμιο για τους νεφρούς.

Το glyphosate κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως ζιζανιοκτόνο από την Monsanto στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η εταιρεία έφερε σύντομα το glyphosate στην αγορά με την ονομασία "Roundup" και είναι πλέον το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο.

Η υπόθεση εξηγεί μια παγκόσμια εξάπλωση της μυστηριώδους μοιραίας Χρόνια Νεφρικής Νόσου αγνώστου αιτιολογίας (CKDu) που έχει βρεθεί σε περιοχές με αναποφλοίωτο ρύζι όπως η βόρεια Σρι Λάνκα για παράδειγμα, ή στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η CKDu είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών.

Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης εξηγούν πολλά φαινόμενα που σχετίζονται με τη νόσο, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσης μεταξύ της κατανάλωσης του σκληρού νερού και της CKDu καθώς το 96% των ασθενών έχει βρεθεί να έχει καταναλώσει “σκληρό ή πολύ σκληρό νερό για τουλάχιστον πέντε έτη από τα φρεάτια που ανανεώνονται από ρηχούς υδροφόρους ορίζοντες”.

Η CKDu ανακαλύφθηκε στο αναποφλοίωτο ρύζι σε αγροκτήματα στη Βόρεια Σρι Λάνκα περίπου πριν 20 χρόνια. Οι συνθήκες έχουν εξαπλωθεί γρήγορα από τότε και τώρα επηρεάζει το 15 % των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας στην περιοχή, ενώ υπάρχουν συνολικά 400.000 ασθενείς σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης, τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη Χρόνια Νεφρική Νόσο Αγνώστου Αιτιολογίας.

Το 2009 το Υπουργείο Υγείας της Σρι Λάνκα θέσπισε ορισμένα κριτήρια για τη CKDu . Βασικά το Υπουργείο διαπίστωσε ότι η CKDu δε μοιράζεται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση αίματος, η σπειραματική νεφρίτιδα, ή φλεγμονή του νεφρού.

Με βάση γεωγραφικά και κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια που συνδέονται με τη CKDu , θεωρήθηκε ότι οι περιβαλλοντικές και επαγγελματικές μεταβλητές θα προσφέρουν ενδείξεις για την προέλευση της νόσου και αν προήλθε από χημικές ουσίες.

Η νέα μελέτη σημειώνει ότι ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε πως η CKDu προκαλείται από την έκθεση στο αρσενικό, το κάδμιο και τα φυτοφάρμακα, εκτός από την κατανάλωση σκληρού νερού, τη χαμηλή πρόσληψη νερού και την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή της Σρι Λάνκα και γιατί η ασθένεια δεν είχε εμφανιστεί πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 παραμένουν αναπάντητη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πολιτικές αλλαγές στη Σρι Λάνκα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οδήγησε στην εισαγωγή αγροχημικών προϊόντων, ιδίως στην καλλιέργεια του ρυζιού Εκτιμώντας ότι μια έκθεση 12 έως 15 ετών σε αυτές τις συνθήκες μαζί με τη σωρευτική δράση των χημικών όδήγησαν στην εμφάνιση των CKDu στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Ο ενοχοποιητικός παράγοντας ή η Ενωση « Χ », πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η ένωση, υποθέτουν, πρέπει: είναι κατασκευασμένη από χημικές ουσίες που εισήχθησαν τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, ικανές να σχηματίζουν σταθερά σύμπλοκα με σκληρό νερό, να συγκρατούν νεφροτοξικά μέταλλα και να τα «παραδίδουν” στους νεφρούς. Επίσης επισημαίνουν τη δυνατότητα πολλαπλών οδών έκθεσης, όπως η πρόσληψη μέσω του δέρματος ή του αναπνευστικού συστήματος μεταξύ άλλων κριτηρίων.

Αυτοί οι παράγοντες συνυπάρχουν στο glyphosate, που χρησιμοποιείται σε αφθονία στη Σρι Λάνκα. Στη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως το τυπικό glyphosate έχει χρόνο ημίσειας ζωής στο έδαφος περίπου 47 ημέρες που ωστόσο μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 22 χρόνια μετά από σκληρό σχηματισμό και βιοδιάσπαση ύστερα από χημική αντίδραση με μεταλλικά ιόντα.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε τρεις τρόπους έκθεσης στο glyphosate και τα μεταλλικά σύμπλοκα ( GMC) : κατανάλωση μολυσμένου σκληρό νερό τροφίμων ή είσοδος στον οργανισμό δια της δερματικής / αναπνευστική οδού.

Αγρότες ρυζιού, για παράδειγμα, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης μέσω της απορρόφησης από το δέρμα, της εισπνοής ή της κατανάλωσης μολυσμένου ύδατος. Τα GMC φαίνεται πωςαποφεύγουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος βλάπτοντας έτσι τους νεφρούς όπως σημειώνει η μελέτη.
 
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το glyphosate θα μπορούσε να συνδέεται με παρόμοιες επιδημίες της νόσου των νεφρών άγνωστης προέλευσης στο Ελ Σαλβαδόρ , τη Νικαράγουα , την Κόστα Ρίκα και την Ινδία.

Πρόσφατες έρευνες από το Κέντρο για τη Δημόσια Ακεραιότητα διαπίστωσε ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια η CKDu είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα σε σχέση με το διαβήτη, το AIDS και τη λευχαιμία μαζί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail