του SON OFEON
Διαβάσαμε την Παρασκευή 23 Μαίου 2014 άρθρο στο Reuters με τίτλο:
No rating impact on National Bank of Greece's covered bonds following amendment
Εντύπωση μας έκανε ότι, πέρα από τον ακατανόητο τίτλο του δημοσιεύματος, δεν υπήρχε περιεχόμενο στο άρθρο και γινόταν απλά μία παραπομπή στη σελίδα των Moody's Investors service.
Eπειδή η πηγή έχει υποσημείωση που απαγορεύει την αυτούσια δημοσίευση του περιεχομένου της, επιλέξαμε να μην μεταφράσουμε την γνωμοδότηση, αλλά απλά να την αναλύσουμε ως προς τις συνέπειες της.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία Τράπεζα που έχει δανείσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό δανειοληπτών με ξεχωριστά δάνεια , με διάφορες λήξεις και επιτόκια και θέλει να εισπράξει κάποια κεφάλαια σήμερα με ενέχυρο τα συγκεκριμένα δάνεια.
Μία από τις συνηθισμένες τακτικές των Τραπεζών σ' αυτή την περίπτωση είναι η τιτλοποίηση των δανείων.
Η τράπεζα προσδιορίζει συγκεκριμένο αριθμό δανείων με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και συγκροτεί ένα χαρτοφυλάκιο δανείων.
Τα δάνεια αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί ως ενέχυρο συνήθως ως το 55% της αξίας τους και λαμβάνει έναντι αυτών ένα δάνειο με την μορφή του καλυμμένου ομολόγου.
Το ομόλογο αυτό το πουλάει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως πχ επιτόκιο, διάρκεια και ονομαστική αξία.
Η τράπεζα αποπληρώνει τους τόκους του ομολόγου από τους τόκους των δανείων που καλύπτουν το ομόλογο.
Για τον λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η ομαλή εξέλιξη της αποπληρωμής των δανείων.
Η Τράπεζα θα πρέπει να καταβάλλει τα συμφωνηθέντα ανεξάρτητα από το αν πληρώνονται ή όχι τα δάνεια που καλύπτονται από το ομόλογο.
Από την άλλη πλευρά το ομόλογο μπορεί να μεταβιβασθεί ελεύθερα σε οποιοδήποτε επενδυτή ενδιαφέρεται.
Η τιμή μεταβίβασης μπορεί να διαφέρει από την αρχική τιμή διάθεσης του ομολόγου για λόγους όπως η εξέλιξη της αποπληρωμής των δανείων , οι μεταβολές των γενικών επιτοκίων αναφοράς σε σχέση με τα επιτόκια των δανείων, οι μεταβολές στην πιστοληπτική κατάσταση του εκδότη του ομολόγου, ο χρόνος μέχρι την λήξη του ομολόγου κ.α.
Τι συμβαίνει όμως, αν η Τράπεζα για να κάνει εισπράξιμα τα δάνεια που καλύπτουν το ομόλογο, προβεί σε αλλαγές σε σχέση με τους συμβατικούς τους όρους?
Aν στα πλαίσια μίας ρύθμισης ενός δανείου μεταβληθεί η διάρκεια του σημαντικά και αν αυτό γίνει συγχρόνως για μεγάλο αριθμό δανείων, τότε στη αρχική λήξη του ομολόγου η τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει τους επενδυτές χωρίς να έχει εισπράξει ακόμα όλο το κεφάλαιο των δανείων ή εναλλακτικά να καλέσει τους κατόχους του ομολόγου με σύμβαση να παρατείνουν την λήξη του ομολόγου.
Καθώς αυτό θα συμβεί μετά από πολλά έτη και οι επενδυτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι νομικά να δεχθούν την παράταση του καλυμμένου ομολόγου, οι εκδότες του ομολόγου εξετάζουν από σήμερα διάφορες εφικτές λύσεις.
Προφανώς η λύση που προτάθηκε και για την οποία γνωμοδότησε η Moody's είναι να επιτρέπεται η πώληση τμήματος του χαρτοφυλακίου των δανείων και με το τίμημα τους να εξοφλείται η αξία του ομολόγου στην τότε αγοραία αξία του σε όσους επενδυτές δεν συναινούν στην παράταση της λήξεως του ομολόγου.
Αυτό όμως θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει διαχρονικά την εσωτερική διάρθρωση των δανείων που καλύπτουν το ομόλογο και να δημιουργήσει το ερώτημα σε ποιόν ανήκουν τα δάνεια που δεν πουλήθηκαν.
Η πρόταση προβλέπει ότι αν οι επενδυτές δεν συμφωνούν με την παράταση και επιλέξουν την πώληση κάποιου ποσοστού των δανείων, τα υπόλοιπα δάνεια που απομένουν θα ενισχύουν την διασφαλιστική αξία των υπόλοιπων ομολόγων της σειράς και οι επενδυτές δεν θα έχουν περαιτέρω απαιτήσεις.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να γίνει μία τροποποίηση των όρων έκδοσης του ομολόγου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τις τροποποιήσεις όρων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ή τους αρχικούς όρους του ομολόγου.
Η νομοθεσία στην Ελλάδα για τα θέματα αυτά μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά υπέρ των εκδοτριών τραπεζών.
Αν όμως η τροποποίηση γινόταν με κάποιο τρόπο τελικά, θα υπήρχε ένα θέμα σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων δεν γίνεται με νόμο. Προσδιορίζεται από τους κανόνες των εταιριών πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως πχ η Moody's.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση είναι σημαντική ,γιατί διαμορφώνει εν μέρει την εμπορευσιμότητα και την αποδοχή από την αγορά των ομολόγων και επηρεάζει την τρέχουσα αξία τους ως ενέχυρα.
Η Τράπεζα λοιπόν έκανε την ερώτηση και η Moody's έβγαλε τον χρησμό την 23η Μαίου 2014.
Γνωμάτευσε ότι δεν επηρεάζει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων από μόνη της μία παρόμοια τροποποίηση, αλλά θα μπορούσε πχ να επηρεάζει το επιτόκιο τους ή να είχε κάποια άλλη παρενέργεια , που δεν θα ήταν σχετική με την πιστωτική αξιολόγηση.
Η γνωμοδότηση όμως στο μέλλον θα μπορούσε να αλλάξει, όπως έγινε πχ με την πολιτική της Μoody's τον Μάρτιο του 2014.
H προτεινόμενη τροποποίηση θα ενεργοποιεί την διαδικασία πώλησης σε ενδεχόμενη παράταση της λήξης του ομολόγου και στην περίπτωση που χρεοκοπεί ο εκδότης των ομολόγων.
Συνήθως οι τράπεζες εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα με χρήση εταιριών ειδικού σκοπού (θυγατρικές) και τους μεταβιβάζουν-εκχωρούν τα δάνεια, που καλύπτουν το ομόλογο.
Η περίπτωση πτώχευσης εταιριών ειδικού σκοπού δεν είναι τόσο εξωτικό ή απίθανο ενδεχόμενο για το μέλλον, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν ήδη σε ποσοστό το 30% σε κάποιες τράπεζες.
Το γεγονός ότι η Moody's γνωμοδοτεί με παρόμοιο τρόπο πρακτικά δημιουργεί την εξής απορία:
Tι πιστοληπτική αξιολόγηση και αξία θα έχουν τα ομόλογα αν πτωχεύσει ο εκδότης τους?
Προφανώς η απάντηση είναι ό τι πει στο μέλλον η Moody's....
Oι επενδυτές προφανώς θεωρούνται ή είναι ηλίθιοι.
Και αυτό είναι λογική διαπίστωση και όχι γνωμοδότηση κατά παραγγελία...
Η γνωμοδότηση δείχνει ότι σύντομα οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα κινδυνεύσουν να χρεοκοπήσουν.
Για να αποφευχθεί αυτό η μόνη λύση είναι η παράταση των λήξεων των ομολόγων.
Αν οι επενδυτές δεν συναινέσουν θα γίνουν προσπάθειες να πουληθούν τα καλά δάνεια κοψοχρονιάς.
Αυτό βέβαια αφορά μεγάλα δάνεια σημαντικών δανειοληπτών ή πολλά μικρά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο ή σύντομη λήξη.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ένα μέρος των αναγκαίων διαγραφών θα επιβαρύνει τους επενδυτές που δεν θα συναινέσουν και όχι τους εκδότες των ομολόγων.
Από την διαδικασία αυτή θα ωφεληθούν οι συμμετέχοντες στις υπόλοιπες σειρές των ομολόγων, καθώς θα αποκτήσουν δωρεάν δάνεια και εξασφαλίσεις για τα οποία ποτέ δεν πλήρωσαν το αντίτιμο.
Τα δάνεια αυτά καθώς αποκτήθηκαν δευτερογενώς δωρεάν θα μπορούσαν στο μέλλον να πουληθούν σε χαμηλότερη αξία από την παρούσα αξία τους χωρίς την εμφάνιση ζημιών.
Καλωσορίσατε στην εποχή των Ελληνικών τοξικών επενδυτικών προιόντων με κάλυμμα δάνεια ακινήτων...
Ελπίζω να καταλάβατε τώρα γιατί "ξένοι" επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές Ελληνικών τραπεζών στις ειδικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που έγιναν πρόσφατα.
Μέσω αυτής της διαδικασίας 'Ελληνες μεγαλοφειλέτες θα εμφανισθούν προσεχώς και θα εξοφλήσουν τα δάνεια τους πετυχαίνοντας σημαντικές διαγραφές και εκπτώσεις σε κεφάλαιο και τόκους.
Αλλά για την έγκριση αυτών των συναλλαγών χρειάζεται και η συναίνεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Δεν θα την παρέχουν άραγε μεγαλοοφειλέτες, που έγιναν συγχρόνως και μεγαλομέτοχοι των τραπεζών με την ευλογία της εγκληματικής πολιτικής της μνημονιακής κυβέρνησης?
Τελικά η σωτηρία των τραπεζών και η παραμονή στο ευρώ έγιναν, με το υστέρημα σας , για σας ή για κάποιους άλλους?
Tις απαντήσεις σας παρακαλώ να τις καταθέσετε και στις κάλπες των ευρωεκλογών.
Για να καταμετρηθούν και να σταματήσει η λεηλασία των σπιτιών σας και των αποταμιεύσεων σας...