του SON OFEON
Η αναφορά είναι ουσιαστική και δείχνει ότι το έγγραφο συντάχθηκε στο εξωτερικό και δεν ήταν προιόν κάποιας διαπραγμάτευσης με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαική Επιτροπή ή την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Το έγγραφο είναι χαρακτηρισμένο για ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.
Η αναφορά είναι ουσιαστική και δείχνει ότι το έγγραφο συντάχθηκε στο εξωτερικό και δεν ήταν προιόν κάποιας διαπραγμάτευσης με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαική Επιτροπή ή την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Η νύξη για την αποτυχία του έργου του κου Θεοχάρη διατυπώνεται διπλωματικά στην παρακάτω παράγραφο:
" Με την ολοκλήρωση αυτής της επιθεώρησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την παρέκκλιση από το κριτήριο απόδοσης σχετικά με τις εσωτερικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, λόγω των διορθωτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν."
H διατύπωση είναι σαφής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα στοχοθετημένα μεγέθη, αλλά δεν επηρέασαν την αξιολόγηση γιατί επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι (διορθωτικές δράσεις), που προφανώς αρχικά δεν είχαν ζητηθεί.
Αλλά αυτό έγινε με κάποιο κόστος: Tα οφειλόμενα από το ΔΝΤ 3,41 δισ ευρώ θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις έως το τέλος του 2014, ακολουθώντας την φιλοσοφία των τριών ισόποσων δόσεων του EFTF.
Kατά συνέπεια δεν θα δοθούν έως τον Αύγουστο του 2014, όπου υπάρχει χρηματοδοτικό κενό.
Η απόφαση δικαιολογείται στη συνέχεια έντεχνα θυμίζοντας ότι το πρόγραμμα είναι κοινό και συμφωνημένο με ειδικούς όρους:
" Η συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012, (βλέπε Δελτίο Τύπου 12/85), αποτελεί μέρος ενός κοινού χρηματοδοτικού πακέτου με χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, το οποίο ανέρχεται σε €173 δισεκατομμύρια σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Περιλαμβάνει την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν περίπου με το 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος."
Περιλαμβάνει την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν περίπου με το 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος."
Δεν είναι λοιπόν λογικό το ΔΝΤ να καταβάλλει και το EFSF να μην καταβάλλει, γιατί δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα ορόσημα με το Eurogroup.
Στη συνέχεια λαμβάνει το λόγο ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου, κύριος Ναογιούκι Σινοχάρα και όχι η κα Lagarde.
Αυτό υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια σημαντική διαφωνία στις διαβουλεύσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, που αναφέρεται ότι προηγήθηκαν.
Προφανώς η πρόεδρος δεν θέλησε να δεσμεύσει τα όργανα ανακοινώνοντας την προσωπική της άποψη.
Χρειάζονται "...ανθεκτικά μέτρα υψηλής ποιότητας και η παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας."
Το ΔΝΤ κατάλαβε επιτέλους ότι τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται είναι πρόχειρα, αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, αφορούν πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτά και κλιμακώνονται σε βάρος του κοινωνικού διχτύου ασφαλείας.
"Είναι ουσιαστικής σημασίας οι Αρχές να συνεχίσουν τις βελτιώσεις στις φορολογικές εισπράξεις και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών."
Αυτό και αν είναι μομφή κατά του έργου του κου Θεοχάρη ώς σήμερα.
Οι βελτιώσεις που έγιναν με τους δρακόντειους νόμους και τα εξοντωτικά πρόστιμα δεν φτάνουν, η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμήθηκε αποτελεσματικά και οι δαπάνες δεν ελέγχονται ήδη αποτελεσματικά.
Διαβάστε διαπιστώσεις για το succes story του κου Σαμαρά:
"Παρά τη σημαντική μισθολογική προσαρμογή, η απόδοση των εξαγωγών παραμένει συγκριτικά χαμηλή. Για το λόγο αυτό, είναι ευπρόσδεκτος ο αναδιπλασιασμός των προσπαθειών για την απελευθέρωση των αγορών των προϊόντων και των υπηρεσιών. Χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την άρση των θεσμικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε σημαντικούς τομείς, καθώς και για τη μεταρρύθμιση στις επενδυτικές αδειοδοτήσεις. Οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να αναζωογονήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα."
Αν ακούγαμε την κριτική από κάποιον άλλο θα μας έλεγαν τα μνημονιακά ΜΜΕ ότι κατηγορούμε άδικα την Ελληνική κυβέρνηση και αμφισβητούμε το έργο της.
Προσέξτε όρους : ...να αναζωογονήσουν τις μεταρυθμίσεις στην αγορά εργασίας...,που έχει καταρρεύσει με ανεργία ρεκόρ και
...να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα... με ΦΠΑ 23% και φορολόγηση 26%
Ακολουθεί και μία αναφορά στις αγαπημένες τους τράπεζες:
"Η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει θέμα υψηλής προτεραιότητας. Αν και δεν υπάρχει δριμύς κίνδυνος για τη σταθερότητα, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες εκ των προτέρων για την αναγνώριση των ζημιών βάσει πιο ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με τις εισπράξεις δανείων. Καταβάλλονται προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και για τηδιατήρηση του αποθεματικού ασφαλείας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτα γεγονότα που ίσως προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το νομικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί ταχέως."
Eδώ γίνεται εμφανής ο παραλογισμός του ΔΝΤ.
Ενώ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει δριμύς κίνδυνος για τις τράπεζες, είναι σημαντικό να είναι κεφαλαιοποιημένες επαρκώς και μάλιστα εκ των προτέρων για πιθανές ζημίες. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται με την χρήση του αποθεματικού ασφαλείας του ΤΧΣ, γιατίίσως προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα κατά την διάρκεια του προγράμματος.
Δηλαδή μέχρι το 2015?
Tι γνωρίζουν και δεν λένε τρόικα και κυβέρνηση και επιμένουν για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής τετραετίας?
Μήπως πρόκειται να παρουσιασθεί κάποιο αφανές δημόσιο χρέος ή σχεδιάζουν κάποια παγκόσμια οικονομική κρίση?
Tελειώνοντας δεν μπορούν να κρατηθούν και τους ξεφεύγει η ουσία:
" Είναι ευπρόσδεκτες οι διασφαλίσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδος ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστεί, για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110 τοις εκατό του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα."
Zητούν τώρα διασφαλίσεις από τους Ευρωπαίους για την μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ, που ζητούσαν ως τώρα, αλλά μιλάνε για μέτρα και βοήθειαόχι για διαγραφή χρέους.
H Ελληνική κυβέρνηση μετά απ' αυτήν την ψυχρολουσία τι έκανε?
1.Απομάκρυνε "για προσωπικούς λόγους" τον υπεύθυνο κο Θεοχάρη, που δεν μπόρεσε να ξεγελάσει την τρόικα με το έργο του.
2.Διατήρησε τον κο Στουρνάρα υπουργό των Οικονομικών μέχρι την εξέγερση των βουλευτών της, όταν θα καταλάβουν ότι διαγραφή χρέους δεν πρόκειται να συζητηθεί ή να γίνει
3.Φρόντισε να μην δημοσιοποιηθεί το επίσημο κείμενο της πέμπτης αναθεώρησης του προγράμματος από το ΔΝΤ, μέχρι να προετοιμάσει το Ελληνικό εκλογικό κοινό για τις δυσμενείς εξελίξεις
4.'Εκλεισε πρόωρα την Βουλή για θερινές διακοπές, ώστε στα θερινά τμήματα να συζητηθούν ταχύτερα τα απαιτούμενα μέτρα με λιγότερες και ελεγχόμενες αντιδράσεις βουλευτών και
5. Ψάχνει εναγωνίως οικονομικά μέτρα για να καλύψει μία ξαφνική χρηματοδοτική τρύπα από 5 ώς 16 δισ ευρώ.
Ας προσέξει όμως τι θα προσφέρει ως εξασφάλιση για ένα νέο δάνειο από την τρόικα.
Κανένας δεν μπορεί να προσφέρει ως εξασφάλιση για δάνειο του, κάτι που δεν του ανήκει ολοκληρωτικά ή το διεκδικεί και κάποιος άλλος...
Εκτός εάν έχει την διάθεση να το διεκδικήσει ή να το υπερασπισθεί σοβαρά και με τα όπλα...
Μπορεί να το κάνει όμως αυτό κάποιος που υπηρέτησε μόλις 3 μήνες στο ναυτικό και εξαγόρασε την υπόλοιπη θητεία του?