του SON OFEON
Μεταφράζουμε από την σελίδα 180 της 'Εκθεσης που υποβλήθηκε στο ΔΝΤ από την κυβέρνηση με υπογραφές Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Γεώργιου Προβόπουλου και ημερομηνία 15 Απριλίου 2014:
6. Στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να:
1 Ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το συνεταιριστικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο της Πανελλήνιας τράπεζας και εξετάζοντας, σε διαβούλευση με την ΕΕ / ΕΚΤ / ΔΝΤ, όλους τους τρόπους, συμπεριλαμβάνοντας την περαιτέρω συγχώνευση ή την επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας τους, ώστε να εξασφαλίζεται, επίσης, ότι για τον τομέα συνολικά έχει επιτευχθεί η σταθερότητα και τα πρότυπα που θεωρούνται διεθνώς ως βέλτιστες πρακτικές (Ιούλιος 2014).
2 Εφαρμογή της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον συνεταιριστικό τραπεζικό τομέα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.
..........
ΣΧΟΛΙΑ
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση στο παραπάνω κείμενο αναφέρεται στο συνεταιριστικό τραπεζικό τομέα ονομαστικά μόνο ως Πανελλήνια τράπεζα.
'Ισως κάποιοι να μην γνωρίζουν ότι πουθενά στο κόσμο δεν σχεδιάστηκε συγχώνευση τραπεζών με κορμό μία μικρότερη τράπεζα από τις συγχωνεύομενες.
Με βάση πχ τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2013 η Πανελλήνια Τράπεζα είχε σύνολο ενεργητικού 749, 25 εκατ ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων 50,14 εκατ ευρώ.
Σε σύγκριση η Παγκρήτια τράπεζα είχε σύνολο Ενεργητικού 1639 εκατ ευρώ και ίδια κεφάλαια 141 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν διπλάσιου μεγέθους από την Πανελλήνια Τράπεζα σε ενεργητικό και τριπλάσια σε κεφάλαια.
Και αναφέραμε ενδεικτικά μόνο μία συνεταιριστική τράπεζα, ενώ υπάρχουν άλλες 15 συνεταιριστικές τράπεζες, που συγκροτούν όμιλο.
Προφανώς κάποιοι στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν καταλαβαίνουν ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να έχουν κάποια αυτονομία, καθώς αποτελούν στην ουσία τοπικές τράπεζες με συνεταίρους με διαφορετικά προβλήματα.
Ως σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβαινε στις 'προβληματικές" συνεταιριστικές τράπεζες με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, με μεταφορά των καταθέσεων σε κάποια συστημική τράπεζα και με εκμηδένιση της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων.
Αυτή η πρωτότυπη μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα τα δάνεια των συνεταιριστών να μεταφέρονται στο ΤΧΣ αυτούσια χωρίς να αφαιρούνται από αυτά οι αξίες των συνεταιριστικών μερίδων και να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος με τα χρέη τυχόν μπαταχτσήδων.
Υπάρχει εξήγηση όμως για την αναφορά της Πανελλήνιας τράπεζας.
Το Φεβρουάριο του 2005 συμμετείχε στο κεφάλαιο της Πανελλήνιας τράπεζας η συνεταιριστική γερμανική τράπεζα DZ bank AG.
Κάποιοι λοιπόν ίσως να σκέφτονται ότι αν συγχωνευθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες με την Πανελλήνια τράπεζα θα αποκτήσουν "τεχνογνωσία" και ο Γερμανός μέτοχος θα είναι ευχαριστημένος που θα του παραδοθούν έναντι πινακίου φακής προς διαχείριση οι περιουσίες των Ελλήνων συνεταιριστών.
Ποιά είναι η Πανελλήνια τράπεζα?
Aντιγράφουμε από την σελίδα της:
Η Πανελλήνια Τράπεζα Α.Ε. ξεκίνησε την λειτουργία της το 2001, με έδρα το Χολαργό Αττικής. Το αρχικό καταβεβλημένο μετοχικό της Κεφάλαιο ανήρχετο στο ποσό των 30,2 εκατομμυρίων Ευρώ. Το σημερινό καταβεβλημένο μετοχικό της Κεφάλαιο, μετά την συμμετοχή και της Γερμανικής κεντρικής συνεταιριστικής τράπεζας DZ BANK AG, υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια Ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδας δεσμεύτηκε ότι για 50 εκατ ευρώ θα αναλάβουν την διοίκηση των συνεταιριστικών τραπεζών της Ελλάδας οι αγρότες του Χολαργού, εκτελώντας τις διαταγές των Γερμανών συνεταιριστών?
Eλπίζουμε να μην καταλάβαμε καλά το σχέδιο που θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο του 2014 και θα εφαρμοσθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014, με βάση τις δεσμεύσεις.
Αλήθεια εκλέγονται βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Αχαία, στη Δράμα, στα Δωδεκάνησα, στον 'Εβρο, στην Εύβοια, στη Καρδίτσα, στην Δυτική Μακεδονία, στη Πελοπόννησο, στη Λαμία, στη Λέσβο, στη Λήμνο, στην Κρήτη, στην Πιερία, στη Θεσσαλία, στα Χανιά και την Ήπειρο?
Aν ναι και τους δείτε φέτος για διακοπές στην περιφέρεια τους ρωτήστε τους τι θα ψηφίσουν στα θερινά τμήματα της Βουλής.
Αν και μάλλον δεν πρόκειται να τους δείτε, γιατί ξέρετε τι θέλουν να ψηφίσουν...