Οι μεθοδεύσεις για τον SOUTH STREAM κρύβουν γεωπολιτικές σκοπιμότητες

του SON OFEON

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΝΟ 1 :

17 Απριλίου 2014
Η Τουρκία θα  μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα να περάσει  ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream μέσα από το έδαφός της, εάν η Ρωσία το ζητήσει, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας την Τετάρτη.


Ο Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ήταν "ανοικτή στο να αξιολογήσει κάθε αιτήμα για να περάσει ο αγωγός" μέσα από το έδαφος της, ανέφερε η Hurriyet Daily News.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας με τους ρώσους εκπροσώπους που πρόκειται να λάβει χώρα στην Άγκυρα.
Ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 21 Απριλίου, ο Yildiz δήλωσε ότι ειπώθηκε  "θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα", αλλά αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας ήρθε πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, στην οποία οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συστήσουν την διακοπή κατασκευής του South Stream λόγω της στάσης της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που η κατασκευή του South Stream πρόκειται να σταματήσει, η Τουρκία αναφέρει ότι οι αγωγοί του θα μπορούσαν επίσης να διέλθουν από τα ευρωπαϊκά εδάφη της προς τα βόρεια-δυτικά και έτσι να παρακαμφθεί το μέλος της ΕΕ , δηλαδή η Βουλγαρία.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΝΟ 2:

30 Μαίου 2014
Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι  η χώρα ενδιαφέρεται να έχει  τον  αγωγό φυσικού αερίου South Stream στο έδαφός της.

Ο Γιάννης Μανιάτης, ο 'Ελληνας υπουργός  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  ανακοίνωσε ότι  ένα «παρακλάδι» του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος πρόκειται  να διέλθει  μέσα από τη Βουλγαρία και τη Σερβία στο δρόμο της προς την Κεντρική Ευρώπη, θα κάνει την δυναμική συνεργασία μεταξύ της Gazprom και της Αθήνας "ακόμη περισσότερο επιτυχημένη ", φέρεται να δήλωσε σύμφωνα  το  ITAR-TASS.

Ο κος Μανιάτης έκανε την πρόταση κατά την 17η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συνεδρίου (ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός) στην Αθήνα.
Στη συνάντηση προήδρευσε ο CEO της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος είναι και ο σημερινός πρόεδρος της.

Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε το  ρωσικό  ενεργειακό  συγκρότημα  ως «μακροπρόθεσμο προμηθευτή φυσικού αερίου για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη" και τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας είναι σημαντικός  για την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη βαλκανική χώρα που εξεδήλωσε  ενδιαφέρον για να συμπεριληφθεί στο έργο του αγωγού South Stream, το οποίο αναμένεται να αυξήσει τo σύνολο των  προμηθειών ρωσικού  φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά το ένα πέμπτο με  την άντληση 30 δισ κυβικών μέτρων ετησίως στην Ευρώπη.
Η FYROM  επίσης είχε  επιμείνει ότι «μία παράκαμψη » του αγωγού πρέπει να κατασκευαστεί ,  έτσι ώστε να προμηθεύει φυσικό αέριο στο έδαφός της.

Στο τέλος της δεκαετίας του 2000, η Ελλάδα σκόπευε  να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου  ανάμεσα στις πόλεις Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά αναγκάστηκε  να εγκαταλείψει  αυτές τις προσδοκίες, καθώς  το κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο του πρώην Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε το 2011 ότι αποσύρεται από το έργο .


ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

Σε συνέχεια των παραπάνω εκδηλώσεων προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας και της Ελλάδας πρόεκυψε μία "απρόοπτη" εξέλιξη.

Ο ηγέτης του συγκυβερνώντος Βουλγαρικού κόμματος (DPS) κος Lyutvi Mestan  σε έκτακτη συνέντευξη τύπου στις 5 Ιουνίου 2014 ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία το αργότερο έως το τέλος του 2014.

Σύμπτωση: To φιλελεύθερο κόμμα DPS εκπροσωπεί στη Βουλγαρία τους βούλγαρους τουρκικής καταγωγής...

Στη συνέντευξη του πρότεινε είτε την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή εκλογών, είτε την παραμονή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και την διεξαγωγή κοινών δημοτικών και βουλευτικών εκλογών , είτε εκλογές τον Ιούνιο του 2015, είτε εκλογές έως το τέλος του 2014.

Το κόμμα DPS  πάντως δήλωσε ότι προτιμά την  παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία έως τον Οκτώβριο και την διεξαγωγή των εκλογών από υπηρεσιακή κυβέρνηση στα τέλη Νοεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με μόνη παρενέργεια την αδυναμία σύνταξης προυπολογισμού για το 2015.

Για την πρόταση του αυτή το κόμμα DPS επικαλέστηκε την ανάγκη για μία σταθερή μορφή κυβέρνησης, αγνοώντας το κομματικό συμφέρον.
Τελικά οι τουρκικής καταγωγής βουλευτές ενεργούν πάντα ή ως πράκτορες ή ως υπερπατριώτες....
Την στιγμή που η Βουλγαρία θα χρειαζόταν μία ισχυρή κυβέρνηση για να αντισταθεί στα σχέδια της Ευρωπαικής Επιτροπής για σταμάτημα των έργων κατασκευής του South Stream, το DPS εξασθενεί την συνοχή της Βουλγαρικής κυβέρνησης για να την κάνει επιρρεπή στις πιέσεις της ΕΕ.

Ο ευρύτερος σκοπός της είναι να τροποποιηθούν τα σχέδια κατασκευής του αγωγού και να διέλθει τελικά από την  Ανατολική Θράκη  ή να ματαιωθεί προς όφελος του αγωγού τουρκικών συμφερόντων TANAP.

Η Ελλάδα της συγκυβέρνησης υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τις επιπτώσεις αυτών των σχεδίων για την Ελληνική Θράκη.

Κατά "περίεργο" δε τρόπο οι εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα συγχρονίζονται με αυτές της Βουλγαρίας.
Η κυβέρνηση αν επιδιώξει να ψηφίσει προυπολογισμό για το 2015 ,σύμφωνο με τις οδηγίες της τρόικας, κινδυνεύει με  κατάρρευση έως τον Οκτώβριο του 2014
Αν καταφέρει να τον αποφύγει θα πέσει το αργότερο τον Απρίλιο του 2015 λόγω της αδυναμίας εκλογής προέδρου δημοκρατίας.

Αν πάλι ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν θα καταφέρει να φτάσει ως τις αρχές του 2016 χωρίς νέα οικονομική βοήθεια ή διαγραφή χρέους από τους εταίρους της στην ΕΕ.
Προφανώς η Τουρκία ή και κάποιοι άλλοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την δημιουργία αγωγών ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το διακηρύσσουν ήδη ότι δεν πρέπει οι αγωγοί και το μεταφερόμενο αέριο ν' ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.

'Εχει κάποια λογική αυτή η απαίτηση τους?
Mόνο εάν σκοπεύουν να επηρεάσουν την τιμή του αερίου ,ορίζοντας οι ίδιοι το κόστος μεταφοράς διαμέσου του αγωγού ή εάν σκοπεύουν να μεταφέρουν μέσω των δικτύων αυτών και φυσικό αέριο που να παράγεται στα Βαλκάνια...

Σε ποιά άραγε χώρα υπάρχουν τα αποθέματα αυτού του φυσικού αερίου?
Γιατί τελικά δεν κατασκευάστηκε ο αγωγός Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολης?
Ποιούς συμφέρει η μακροημέρευση της ανίκανης  συγκυβέρνησης στην Ελλάδα την περίοδο που θα σχεδιάζεται ή θα κατασκευάζεται το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου των Βαλκανίων?


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail