Το κέντρο πυρηνικών ερευνών της Ντιμόνα όπου λειτουργεί ο αντιδραστήρας |
Δεν είναι άτοπο να ισχυριστεί κανείς πως στη διαμάχη των παλαιστινίων με τους ισραηλινούς ότι το δίκιο βρίσκεται μάλλον στην πρώτη πλευρά.
Μέχρι το Β' ΠΠ ελάχιστες χιλιάδες εβραίων ζούσαν στη "Γη της Επαγγελίας" η οποία μόλις το 1948 αποτέλεσε μετά από αιώνες και την πτώση του βασιλείου του Ιούδα, ξανά ανεξάρτητο κράτος.
Ας δούμε λίγο τον εξελικτικό χάρτη:
Το Ισραήλ αργά και μεθοδικά, έχοντας και τη στήριξη ή ανοχή της διεθνούς κοινότητας, ας πούμε ότι καθαρίζει την περιοχή του.
Οι Παλαιστίνιοι πάλι όπως τα γεγονότα μαρτυρούν, αδυνατούν να υπερασπιστούν τις εστίες και τα εδάφη τους.
Η Χαμάς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως απέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι προφανές ότι η τρομοκρατία με τις ρουκέτες, τις ανθρώπινες ασπίδες των αμάχων και τα μικρογρατζουνίσματα δεν μπορούν να σταθούν αντίβαρο στο μεγάλο εθνικό στόχο του Ισραήλ που είναι να καταλάβει όλη την περιοχή.
Μια ιστορική διαδικασία εχθροπραξιών και επεισοδίων, επαναλαμβανόμενη κυκλικά που σιγά σιγά ροκανίζει την παλαιστινιακή εδαφική ακεραιότητα.
Η Χαμάς εγκλωβίστηκε ανάμεσα στις πολλές αποθηκευμένες ρουκέτες της. Αγνοεί ότι η τρομοκρατία ασχέτως προέλευσης ή βαθύτερων αιτιών, δεν είναι αρεστή στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Πάρα ταύτα έκανε ένα τραγικό σφάλμα. Στόχευσε τον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα καθώς διαθέτει ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν ακόμη και το Τελ Αβίβ.
Μάλιστα οι Times of Israel αναφέρουν ανακοίνωση του IDF όπου λέγεται πως ήδη δύο ρουκέτες έπληξαν την πόλη της Ντιμόνα ενώ μια τρίτη κατερρίφθη από τα αμυντικά συστήματα.
Όταν όμως εξαπολύεις βροχή από ρουκέτες, τότε είναι πολύ πιθανό κάποια να πετύχει τελικά το στόχο της.
Τι θα καταφέρει όμως η Χαμάς χτυπώντας τον αντιδραστήρα; Πρόκειται για μια ακραία μορφή παραλογισμού καθώς οι πρώτοι που θα ζήσουν στο πετσί τους τις συνέπειες είναι τα ίδια τα μέλη της και ο λαός για τον οποίο ισχυρίζονται ότι πολεμούν.
Η ραδιενέργεια δεν έχει προτιμήσεις. Δεν πλήττει μόνο ισραηλινούς. Μια σειρά κρατών και λαών τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη λεκάνη της Μεσογείου θα ζήσουν εφιαλτικές στιγμές από μια απόφαση παραφροσύνης.
Ακόμη κι ο πόλεμος έχει τα όριά του.
Η Χαμάς καλά θα κάνει να επανεκτιμήσει την κατάσταση διότι το μόνο που θα καταφέρει αν συνεχίσει αυτές τις απειλές και στοχεύσεις, θα είναι το Ισραήλ να πάρει όλο τον κόσμο με το μέρος του.
Αλλά και το Ισραήλ θα πρέπει να σεβαστεί πως και αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί από αιώνες έχοντας το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθεροι. Ήδη τους έχει περιορίσει συντριπτικά. Ας τους αφήσει λίγο οξυγόνο και ας τους δώσει μια έντιμη διέξοδο ώστε να αποφευχθούν χειρότεροι εφιάλτες που πριν από όλους θα πλήξουν τους ίδιους τους ισραηλινούς.