SON OFEON
Η ΒΑΝΚ OF INTERNATIONAL SETTLEMENTS (ΒΙS) δεν είναι μία τυχαία τράπεζα.
Πρόκειται για την τράπεζα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ενεργεί ως παγκόσμια κεντρική τράπεζα για όλες τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Η τράπεζα αυτή δημοσιεύει μηνιαίο συνοπτικό ισολογισμό, που βρίσκεται ανάρτημένος και στο διαδίκτυο.
Οι μηνιαίοι ισολογισμοί είναι εκφρασμένοι σε ένα άυλο νόμισμα, που λειτουργεί σαν καλάθι νομισμάτων και ονομάζεται SDR.
To νόμισμα αυτό επηράζεται από τις ισοτιμίες του αμερικανικού δολαρίου,του ευρώ, του γιαπωνέζικου γιέν και της αγγλικής στερλίνας, αλλά είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει αξιοσημείωτη διαχρονική σταθερότητα.
Χωρίς να μπαίνω σε τεχνικές λεπτομέρειες, το αναφέρω για να αποδείξω ότι οι μηνιαίοι ισολογισμοί στους οποίους θα αναφερθώ είναι συγκρίσιμοι, αν και διαφέρουν μεταξύ τους χρονικά κατά ένα έτος.
Τα νούμερα σ' αυτούς δεν μεταβάλλονται σημαντικά λόγω μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και παρουσιάζονται παράλληλα στον ίδιο πίνακα και σαν ποσά, αλλά και σαν ποσοστά του Ενεργητικού (ή και ταυτόσημα του παθητικού).
Οι μήνες Μάρτιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και ειδικά ο Δεκέμβριος είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την παγκόσμια οικονομία, καθώς στο τέλος τους συνήθως ανακοινώνονται προσωρινά ή τελικά αποτέλεσματα της διαχείρισης των τραπεζών.
Για τον λόγο αυτό οι μεταβολές τους δεν γίνονται ποτέ τυχαία.
Το Δεκέμβριο του 2012 η BIS είχε επενδύσει σε χρυσό (Gold and gold loans) το 17% του Ενεργητικού της και συγχρόνως είχε οφειλές σε χρυσό το 9% του παθητικού της (Gold deposits).
Τον ίδιο μήνα τα ίδια κεφάλαια της (Total equity) ήταν το 8% του Παθητικού (ή ταυτόσημα του ενεργητικού της).
Συνεπώς τα ίδια κεφάλαια της ήταν αντισταθμισμένα κατά 8% (=17-9) αποκλειστικά σε χρυσό .
Το Δεκέμβριο του 2012 η τράπεζα ήταν απόλυτα ασφαλής, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και το κεφάλαιο της επηρεαζόταν κυρίως απο μεταβολές στην τιμή του χρυσού.
Μελετώντας την σύνθεση των ίδιων κεφαλαίων για τον Δεκέμβριο του 2012 βλέπουμε ότι από το συνολικό 8% το 2% ήταν επενδεδυμένο σε άλλης μορφής λογαριασμούς κεφαλαίου (Other equity accounts) και κατά 6% σε αποθεματικά (Statutory Reserves), ενώ παράλληλα στο σκέλος των υποχρεώσεων προς τρίτους (Derivative financial instruments) υπήρχαν κατά 2% παράγωγα εργαλεία Παθητικού και συγχρόνως στο Ενεργητικό το 3% ήταν επενδεδυμένο σε παράγωγα εργαλεία Ενεργητικού (Derivative financial instruments)
Η τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2012 είχε συνεπώς επενδύσει καθαρά κατά 1% σε παράγωγα (=3%-2%) (Derivative financial instruments), κατά 29% σε κρατικά και άλλα ομόλογα (Government and other securities), κατά 18% σε συμφωνίες επαναγοράς ομολόγων (Securities purchased under resale agreements) και κατά 20% σε έντοκα γραμμάτια (Treasury bills)
Ας δούμε τώρα τι συνέβαινε στην ίδια τράπεζα τον ίδιο μήνα του 2013.
Η BIS είχε επενδύσει τον Δεκέμβριο του 2013 σε χρυσό (Gold and gold loans) το 10% του Ενεργητικού της και συγχρόνως είχε οφειλές σε χρυσό το 5% του παθητικού της (Gold deposits).
Τα ίδια κεφάλαια της (Total equity) παραμένουν το 8% του Παθητικού (ή ταυτόσημα του ενεργητικού της).
Συνεπώς τα ίδια κεφάλαια της είναι αντισταθμισμένα κατά 5% (=10-5 ) με χρυσό και κατά 3% με όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Η τράπεζα είχε επενδύσει το Ενεργητικό της καθαρά κατά 1% σε παράγωγα (=3%-2%) (Derivative financial instruments), κατά 32% σε κρατικά και άλλα ομόλογα (Government and other securities), κατά 20% σε συμφωνίες επαναγοράς ομολόγων (Securities purchased under resale agreements) και κατά 20% σε έντοκα γραμμάτια (Treasury bills)
Η τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2013 είναι και πάλι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, αλλά τα κεφάλαια της κατά 3% είναι εκτεθειμένα σε όλους τους πιθανούς κινδύνους της αγοράς, καθώς δεν είναι αντισταθμισμένα πλήρως από χρυσό.
Στο σημείο αυτό είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι η αύξηση της επένδυσης σε κρατικά και άλλα ομόλογα (Government and other securities) κατά 3% μέσα σε ένα χρόνο ταυτίζεται απόλυτα με την μείωση των κεφαλαίων, που αντισταθμίζονται από χρυσό, που παρατηρήθηκε στο ίδιο διάστημα.
Σε ποιές άραγε κυβερνήσεις πουλήθηκε αυτός ο χρυσός και γιατί δέχθηκαν την πληρωμή με κρατικά ομόλογα?
Για κάποιον ανεξήγητο θεωρητικά λόγο η "Ανεξάρτητη" από τις κυβερνήσεις Κεντρική Τράπεζα των κεντρικών Τραπεζών στηρίζεται σε ομόλογα εκδόσεως κυβερνήσεων (?).
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο παράξενη αν παρατηρήσουμε ότι αυξήθηκε συγχρόνως κατά 2% η επένδυση και σε συμφωνίες επαναγοράς ομολόγων (Securities purchased under resale agreements).
Μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι η BIS ενώ φαίνομενικά εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις, για να καλύψει τον κίνδυνο τους προβαίνει συγχρόνως μαζί τους σε συμφωνίες να αγοράσουν τα ίδια ομόλογα απ' αυτήν στο μέλλον?
Aν συμβαίνει κάτι τέτοιο ο κίνδυνος των κρατικών ομολόγων διπλασιάζεται σε 4%, καθώς οι κυβερνήσεις όντας υπερχρεωμένες είναι μάλλον απίθανο στο μέλλον να εξοφλήσουν τα ομόλογα αγοράζοντας τα σε εκτέλεση της συμφωνίας επαναγοράς.
Εκτός βέβαια αν ξαναγοράσουν τoν χρυσό με αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα και η τιμή του χρυσού για κάποιο άγνωστο λόγο να έχει ανεβεί. (Προσυμφωνημένος πόλεμος .ή νέο σύνθετο προιόν επαναγοράς με ρήτρα χρυσού ή διεθνής οικονομική κρίση?)
Περνάμε τώρα στο παρόν με ημερομηνία Ιουνίου 2014.
Η BIS έχει επενδύσει τον Ιούνιο του 2014 σε χρυσό (Gold and gold loans) το 9% του Ενεργητικού της και συγχρόνως έχει οφειλές σε χρυσό το 5% του παθητικού της (Gold deposits).
Τα ίδια κεφάλαια της (Total equity) παραμένουν το 8% του Παθητικού (ή ταυτόσημα του ενεργητικού της).
Συνεπώς τα ίδια κεφάλαια της είναι αντισταθμισμένα κατά 4% (=9-5) με χρυσό και κατά 4% με όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Η έκθεση σε παράγωγα (Derivative financial instruments) μηδενίστηκε πλήρως (0=1-1)
Γιατί φοβούνται τώρα τα παράγωγα, ενώ μέχρι πρόσφατα τα αντιστάθμιζαν με το 1% των ιδίων κεφαλαίων τους?
Η τράπεζα έχει επενδύσει το Ενεργητικό της κατά 31% σε κρατικά και άλλα ομόλογα (Government and other securities), κατά 28% σε συμφωνίες επαναγοράς ομολόγων (Securities purchased under resale agreements) και κατά 17% σε έντοκα γραμμάτια (Treasury bills)
Η τράπεζα τον Ιούνιο του 2014 είναι και πάλι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, αλλά τα κεφάλαια της είναι κατά 4% εκτεθειμένα σε όλους τους πιθανούς κινδύνους της αγοράς, καθώς δεν είναι αντισταθμισμένα πλήρως από χρυσό.
Εδώ πρέπει σαφώς να ανησυχήσουμε, καθώς οι συμφωνίες επαναγοράς μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 8%, δηλαδή στο ποσοστό των ίδιων κεφαλαίων, ενώ συγχρόνως μειώθηκαν κατά 1% τα κρατικά ομόλογα από 32% σε 31% και τα έντοκα γραμμάτια κατά 3%, από 20% σε 17% .
Μήπως θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ανησυχούν τόσο πολύ για τα κρατικά ομόλογα, ώστε να έχουν προβεί από τώρα σε συμφωνία επαναγοράς για το 28% εκ των 31% των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν?
Το ερώτημα είναι ποιός έχει συμφωνήσει να επαναγοράσει τα ομόλογα αυτά και πότε θα γίνει αυτό.
Αν πάντως δεν αγορασθούν από ιδιώτες αλλά από τις κυβερνήσεις, δημιουργείται η απορία αν αυτό θα γίνει με εκτύπωση νέου χρήματος ή εναλλακτικά με νέο δανεισμό των κρατών.
Η κατάσταση της BIS μάλλον έχει ξεφύγει από τα θεμιτά όρια, η ανεξαρτησία της από τις κυβερνήσεις έχει παντελώς χαθεί και η BIS αντιμετωπίζει πλέον τον συνολικό πιστωτικό κίνδυνο των κρατών, διαθέτοντας κεφάλαια που κατά το 4% (μισά) επηρεάζονται από το χρυσό και τις διακυμάνσεις του και κατά το άλλο 4% από τον πιστωτικό κίνδυνο των κρατών.
Πότε λοιπόν θα γίνει το μπαμ?
Ποιός θα εποπτεύσει, για την επάρκεια των κεφαλαίων του και για την καταλληλότητα των επενδύσεων του, τον "Παγκόσμιο και Ανεξάρτητο (?) απο τις κυβερνήσεις" επόπτη των Κεντρικών τραπεζών?
Mήπως πλησιάζει η ώρα της σύνδεσης του νέου Παγκόσμιου Νομίσματος, που αναδύεται στο μέλλον, κατά 50% με τον χρυσό και κατά 50% με το παγκόσμιο χρέος, που θα κεφαλαιοποιηθεί προσεχώς?
Δεν ξέρω τι πιστεύετε εσείς για όλα τα παραπάνω, αλλά εγώ νομίζω ότι δεν βγαίνει κάποιο άλλο λογικό συμπέρασμα από τα παραπάνω στοιχεία.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2014,το αργότερο, ίσως να μάθουμε...