Μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή φίλε μου Άδωνη

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ

Ο φίλος μου ο Άδωνης Γεωργιάδης, πολυπράγμων, φιλόπονος, υπερδραστήριος, καλός χειριστής της ελληνικής γλώσσας, υποστηρίζει με πάθος την ευρωμνημονιακή τραγωδία της χώρας, λέγοντας είτε τη μισή αλήθεια ή απλά αλλοιώνοντας την.
Πέφτει στην παγίδα να συγκρίνει την περίπτωση της Αργεντινής με τη δική μας. Όταν δεν υπάρχει αντίλογος, είναι ο νικητής. Η τηλεόραση άλλωστε τον λατρεύει αφού είναι λαλίστατος, φωτογενής και λέει αυτά που πρέπει να λέει με αληθοφανή επιχειρήματα .

Αλλά ας έρθουμε στο θέμα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Economist ( ( Ο κόσμος το 2014), τo κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014 είναι 20.240 και της Αργεντινής 10.870. Όμως, για να γίνουν σωστές συγκρίσεις, χρησιμοποιείται ο δείκτης ΙΑΔ δηλ. το ΑΕΠ σε Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης. Σύμφωνα πάντα με τον Economist, το κατά κεφαλήν ΙΑΔ της Ελλάδας το 2014 ήταν 24.970 και της Αργεντινής 19.490, δηλ. δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Όμως, το ΑΕΠ της Αργεντινής σημειώνει σταθερή ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 7-8% από το 2002, όταν η χώρα αποσυνδέθηκε από το δολάριο, ενώ αυτό της Ελλάδας κατρακυλά στα Τάρταρα ( βλ. και πίνακες). Στην Ελλάδα το ΑΕΠ από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30%, ενώ ως γνωστόν η ανεργία σκαρφάλωσε. στο 28% και πάνω από 60% για τους νέους. Αυτό σημαίνει ότι, η ζωή στην Αργεντινή βελτιώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ εδώ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εδώ υποφέρουν οι άνθρωποι και οι αριθμοί και όχι στην Αργεντινή.

Πηγή : The New York Times







Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ο υψηλός πληθωρισμός υπονομεύει τις αυξήσεις του ΑΕΠ. Του διαφεύγει ότι, οι αυξήσεις του ΑΕΠ, μετρώνται σε σταθερές τιμές, είναι δηλ. αποπληθωρισμένες. Μπορούμε να του συγχωρέσουμε το λάθος, αφού στο κάτω κάτω δεν είναι οικονομολόγος. Αυτά που γράφει για τα Super Markets στην Αργεντινή που άλλαζαν κάθε μέρα τις τιμές τους, είναι τόσο τετριμμένα και βαρετά, που περιμέναμε να τα χρησιμοποιεί η κυρία Βούλτεψη, αλλά όχι ο Άδωνης. Κρατώ την παραδοχή του ότι, η Αργεντινή μείωσε θεαματικά την ανεργία της. Αλλά δεν καταλαβαίνω πως τη συνδέει με τον πληθωρισμό. Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή είναι της τάξης του 10%, ενώ οι πλέον εχθρικές διεθνείς εκτιμήσεις τον υπολογίζουν σε 20%. Ακόμα και ένας πληθωρισμός 15-20%, είναι προτιμότερος από τον αρνητικό πληθωρισμό που βιώνει η χώρα μας, ο οποίος οδηγεί σε πλήρη απονέκρωση την οικονομία. Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων επιθετικών σχολίων για την καταστροφική πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία στην ευρωζώνη, επισήμαναν στην Αγγέλα Δωροθέα Μέρκελ, όλοι σχεδόν οι Νομπελίστες οικονομολόγοι, όλων των τάσεων και απόψεων, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Λιντάου της Γερμανίας.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι, η Αργεντινή διέγραψε χρέη 65 δις, με τίμημα υψηλό πληθωρικό και με το μείνει εκτός αγορών. Η Αργεντινή πράγματι αποκλείστηκε από τις λεγόμενες αγορές, τα κερδοσκοπικά funds, όπως ο αχόρταγος Γύπας Πολ Σίνγκερ. Άλλοι επενδυτές όμως, όπως ο πολύς Τζώρτζ Σόρος, ο Κάϊλ Μπάς επενδύουν στην Αργεντινή και έχουν στραφεί με αγωγές κατά του Σίγκερ και των ομοίων του. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι, το Χρηματιστήριο του Μπουένος Άϋρες σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, παρ΄ όλη την τεχνητή χρεοκοπία που τις επέβαλαν Αμερικάνικα δικαστήρια.

Η Ελλάδα ρύθμισε χρέη 168 δις., τα μισά ή και περισσότερα με κούρεμα ομολόγων ελληνικών δημόσιων φορέων και ιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά, το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και από 129% του ΑΕΠ φτάνει τώρα στο 180%. Και έχει μέλλον μπροστά του !

Έχει δίκιο ο φίλος μου Άδωνης σχετικά με τη μεγάλη αποζημίωση που προσέφερε η Αργεντινή στου Γύπες τύπου Πολ Σίνγκερ με κέρδη (της τάξης του 300% και όχι 400%) . Αλλά αυτό δείχνει αφ’ ενός τη συναλλαγματική της ευχέρεια και αφ’ ετέρου την αναλγησία αυτών των άθλιων μεγαλοαπατεώνων που έχουν καταστρέψει χώρες όπως η Ελλάδα η οποία υπέκυψε δουλικά στις αχόρταγες ορέξεις τους. Όπως έκανε το Κογκό, το Περού,κλπ., σε αντίθεση με την Αργεντινή, την Ισλανδία, τη Ρωσία, κλπ. Τα όρνεα αυτά των επιλεγόμενων διεθνών αγορών, είναι οι μόνοι που με το δικό μας PSI, το κούρεμα δηλ. του ελληνικού χρέους, επέμεναν και εισέπραξαν στο 100/100, ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει δραματικά υποτιμημένα, με κέρδη άνω του 1000%.

Αλλά αν η Αργεντινή είναι εκτός αγορών με το να μη σκύβει το κεφάλι στους γύπες-μεγαλοαπατεώνες, η δουλόφρων Ελλάδα τι έχει καταφέρει; Είναι μέσα στις αγορές; Αυτό να το πείτε στους Έλληνες εισαγωγείς που κανένας δεν τους παρέχει προϊόντα αν δεν πληρώσουν σε μετρητά.

Όχι, οι εξαγωγές της Αργεντινής δε σημειώνουν μεσοπρόθεσμη κάμψη, όπως ισχυρίζεται ο κ. Γεωργιάδης. Αντίθετα, με το πρόσφατο εμπάρκο της Ρωσίας σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αργεντινή υποκαθιστά μεγάλο μέρος των δικών μας.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι οι τράπεζες στην Αργεντινή κατέρρευσαν και έκλεισαν και εξαερώθηκαν οι καταθέσεις. Εδώ ο Άδωνης, ελπίζω όχι σκόπιμα, κάνει ένα χοντρό λάθος. Τα μεγάλα γεγονότα στην Αργεντινή με το corralito, το κλείσιμο των τραπεζών, την αδυναμία απόσυρσής καταθέσεων, τις διαδηλώσεις της κατσαρόλας, τους νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, συνέβησαν το Δεκέμβριο του 2001 και Ιανουάριο 2002. Τότε, απέδρασε με ελικόπτερο ο Πρωθυπουργός Ντε Λα Ρούα με τον μισητό Υπουργό οικονομικών Ντομίγκο Καρβάγιο, που ως παιδί του ΔΝΤ ήταν εκείνος που συνέδεσε το Αργεντίνικο πέσο με το Αμερικάνικο δολάριο και οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Θέλω να πιστεύω ότι, το χοντρό αυτό λάθος του φίλου μου, οφείλεται στο ότι και ο ίδιος έχει εμποτιστεί από την ασύδοτη ψευδολογία των συστημικών ΜΜΕ που επιμένουν μέχρι σήμερα να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, να κάνουν τη νύχτα μέρα. Πες ψέματα όλο και κάτι θα μείνει.

Πετύχαμε και δύο τεράστια πράγματα, λέει ο κ. Γεωργιάδης. Παραμείναμε στο ευρώ και δε διακινδυνεύουμε την έξοδό μας από την Ε.Ε. Και έχουμε πρόσβαση σε εισαγόμενα τρόφιμα, φάρμακα, κλπ. Γιατί ως γνωστόν πριν από την ένταξή μας στο ευρώ και την Ε.Ε. δεν είχαμε τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες, ενώ τώρα τα έχουμε όλα σε τεράστια αφθονία!

Όχι, η Μικρασιατική καταστροφή δεν οφείλεται στο ότι κάποιοι έπεισαν τον ελληνικό λαό να πάμε ενάντια σε όλη τη δύση. Αλλά στο γεγονός πως, ο άξονας των Αγγλογάλλων μας εγκατέλειψε όταν, με την ήττα του Βενιζέλο και την άνοδο των Βασιλοφρώνων, στραφήκαμε στους Γερμανούς. Όπως κάνουμε και τώρα δηλαδή.

Για την πρόεδρο των Ελλήνων του Μπουένος Άϋρες που δήθεν καθυβρίζει κατά τον Άδωνη τη χώρα που τη φιλοξενεί, τι να πω. Αν είναι υπαρκτό πρόσωπο, συνιστούμε σε αυτήν την καλή κυρία που «ζει μέσα στην εγκληματικότητα και τη φτώχεια», όπως υποστηρίζει, να μετακομίσει στην ευτυχισμένη πατρίδα μας, στην Αθήνα, στην Κυψέλη, στην Ομόνια, στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου «χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα», μέσα στον πλούτο και χωρίς φόβο από εγκληματίες τύπου Αργεντινής.

Σε αντίθεση με εμάς που βυθιζόμαστε συνέχεια ποιο κάτω στον πάτο του βαρελιού, σήμερα, η ζωή στην Αργεντινή συνεχίζεται με ευοίωνες προοπτικές. Η κυβέρνηση της χώρας σύνηψε σημαντικές και συμφέρουσες συμφωνίες με την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ το ΑΕΠ όπως και όλοι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας, έχουν θετικό πρόσημο, όπως και το Χρηματιστήριο του Μπουένος Άϋρες. Και το κυριότερο. Ο Αργεντίνικος λαός με αδιαμφισβήτητα δημοκρατικές εκλογές και παρ’ όλη την υπονόμευση που υφίσταται στη συντριπτική του πλειοψηφία, συνεχίζει αδιαλείπτως εδώ και 12 χρόνια να στηρίζει με πάθος την κυβέρνηση των Κίρτσνερ που τον απάλλαξε από τα δεινά της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας με πρόσδεση σε ένα σκληρό νόμισμα όπως το δολάριο που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ και οι γύπες των αγορών. Με τις τελευταίες εξελίξεις στην Αργεντινή, αποκαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε ως ένα βαθμό για όσους τουλάχιστον ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα, η πραγματική εικόνα για τη σπουδαία αυτή χώρα, μια εικόνα που είχαν διαστρεβλώσει με ξεδιάντροπα ψέματα τα εδώ παπαγαλάκια της Τρόικα. Τελικά, στην πραγματικότητα, αντί να χρεοκοπήσει η Αργεντινή, χρεοκόπησαν οι αχόρταγοι Γύπες, τα όρνεα του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου που λυμαίνονται ασύδοτα και ασύστολα την παγκόσμια οικονομία και καταστρέφουν χώρες όπως η Ελλάδα. Για όλα αυτά, μπορώ εύλογα να πω ότι « μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή».

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκες στο Χωνί 31/8/2014

drachmi5.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail