Σύμφωνα με μελέτη της Goldman οι θεσμικοί επενδυτές αναμένουν να απαιτηθούν ακόμη 51 δις ευρώ μετά το στρες τεστ της ΕΚΤ

SON OFEON

Οι επενδυτές αναμένουν από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 51 δισ ευρώ μετά από το τέστ της ΕΚΤ 

 
* Εννέα τράπεζες αναμένεται να αποτύχουν στα τεστ της ΕΚΤ 
* Οι Ιταλικές, οι Ελληνικές και οι γερμανικές τράπεζες κινδυνεύουν περισσότερο 
* Η αξιοπιστία της ΕΚΤ αυξάνεται μεταξύ των επενδυτών 

Γράφτηκε από την Laura Noonan 

Λονδίνο, 2 Σεπτέμβρη (Reuters) -
Ο έλεγχος ορόσημο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα πρέπει να ζητήσει από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους επιπλέον κατά  51 δισ ευρώ  (67,02 δισ δολάρια ) για να είναι αξιόπιστες στα μάτια των  αγορών, όπως ανακάλυψε η έρευνα της Goldman Sachs ανάμεσα στους  μεγάλους  θεσμικούς  επενδυτές. 

Η έρευνα των 125 θεσμικών επενδυτών  από όλο τον κόσμο βρήκε, επίσης, ότι εννέα από τις 130 τράπεζες που ελέγχθηκαν αναμένεται να αποτύχουν στα τεστ, με ελλείψεις κεφαλαίων πιθανότατα  να παρατηρηθούν στις ιταλικές, γερμανικές  και ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε από την Goldman Sachs, την Τρίτη το βράδυ. 

Η ΕΚΤ εξετάζει κατά πόσο οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει με  σωστό τρόπο τις ζημιές τους  σε μια προσπάθεια να διαγράψει οριστικά  τις  αμφιβολίες για τους ισολογισμούς των τραπεζών  της ζώνης του ευρώ , πριν αναλάβει την εποπτεία τους  στις 4  Νοεμβρίου.
Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω 17 του Οκτώβρη. 

Η παραγωγή ενός αποτελέσματος,που να είναι σύμφωνο  με τις προσδοκίες της αγοράς, είναι βασική  για την ΕΚΤ, αφού τα αποτελέσματα από τους προηγούμενους γύρους των δοκιμών των τραπεζών της ΕΕ το 2010 και το 2011 για τις απαιτήσεις σε κεφάλαια  και για  τα ποσοστά αποτυχίας ήταν απερίφραστα απαξιωμένα στα μάτια των αγορών  και ήταν πολύ λιγότερα  από ό, τι οι επενδυτές έκριναν λογικό.

" Η ΕΚΤ ξεκάθαρα θεωρείται ότι χειρίζεται καλά τη διαδικασία μέχρι και  σήμερα, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξιοπιστίας, που αποδίδεται στην άσκηση" σημείωσε η έκθεση της Goldman, επισημαίνοντας ότι το 89 τοις εκατό των επενδυτών αναμένουν τώρα ότι οι δοκιμές θα είναι αξιόπιστες, από το 70 τοις εκατό σε προηγούμενη έρευνα της Goldman τον Οκτώβριο. 

Οι προσδοκίες για  μια " ακραίο» αποτέλεσμα, που θα απαιτεί από τις τράπεζες να αυξήσουν πάνω από 100 δισ ευρώ τα κεφάλαια τους  , μειώθηκε από 18 τοις εκατό τον Οκτώβριο στο  8 τοις εκατό τώρα, αλλά η μέση αναμενόμενη ζήτηση κεφαλαίων σύμφωνα με  τους  επενδυτές  είναι κατά 23 δισ ευρώ περισσότερη από ό, τι τον Οκτώβριο.

Για τα 51 δισ ευρώ, που οι  επενδυτές ισχυρίζονται ότι χρειάζονται, έχουν ληφθεί υπόψη τους τα κεφάλαια, που οι τράπεζες έχουν ήδη συγκεντρώσει, συμπεριλαμβανομένων των  47 δισ ευρώ αυξήσεων κεφαλαίου, που έγιναν  από τον Οκτώβριο.

Οι δέκα τράπεζες που θεωρούνται ως πιο πιθανό να αποτύχουν περιλαμβάνουν έξι που έχουν ήδη αντλήσει κεφάλαια. 

Τα τρία τέταρτα των επενδυτών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι αναμένεται η άσκηση να είναι θετική για τις αποτιμήσεις των  τραπεζών , με τις τράπεζες να "ξεπερνούν "  σε απόδοση την ευρύτερη αγορά μετοχών , από τη στιγμή που τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης κινούνται σε χαμηλότερες  αποτιμήσεις από τις ανταγωνίστριες τράπεζες  στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. 


Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ,  ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ   

Υπάρχει η αντίληψη ότι η κατάσταση των  Ελληνικών τραπεζών, των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των Αυστριακών τραπεζών έχει  επιδεινωθεί περισσότερο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ οι απόψεις των επενδυτών σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί.

Οι τιμές των  μετοχών τους δεν πιέστηκαν  την Τετάρτη, όταν ο δείκτης αναφοράς Stoxx Europe 600  τραπεζών ανέβηκε κατά 1,32 τοις εκατό από ώρας  1119 GMT. 

Οι Ελληνικές και οι Ιταλικές τράπεζες θεωρούνται ως πιο πιθανό να αποτύχουν, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην Ιταλία η τράπεζα Monte dei Paschi,που  θεωρείται από τους επενδυτές ότι έχει τον υψηλότερο κίνδυνο αποτυχίας, αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως επίσης έπραξε και η τράπεζα  Banca Popolare di Milano, η έκτη πιο πιθανό να αποτύχει, και η Banco Popolare, η τέταρτη πιο πιθανό να αποτύχει. 

Στην Ελλάδα η τράπεζα Πειραιώς,η  Eurobank και η Alpha Bank ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων δέκα πιο πιθανών  αστοχιών , μαζί με την Commerzbank στην Γερμανία, την BCP στην Πορτογαλία, την  Raiffeisen Zentralbank στην Αυστρία  και την ισπανική Banco Popular Espanol. 

"Υπήρξαν πολλά  δημοσιεύματα  πρόσφατα με διαφορετικές απόψεις σχετικά με την έκβαση της άσκησης, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά", δήλωσε ένας ανώτερος 'Ελληνας  τραπεζίτης.
" Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλές κεφαλαιακές εφεδρείες ως σημείο εκκίνησης." 

Ο Φωκίων Καραβίας, ανώτερος γενικός διευθυντής της Eurobank, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα του συμμετείχε στην άσκηση "με εμπιστοσύνη", ενώ η Alpha και η Πειραιώς, αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Η Commerzbank δήλωσε ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες μελέτες και αναφέρθηκε  σε μια δήλωση του επικεφαλής οικονομικών της Stephan Ένγκελς, όταν η τράπεζα δημοσίευσε τα τριμηνιαία αποτελέσματα της στις 7 Αυγούστου, ο οποίος είπε ότι η τράπεζα αισθάνεται "καλά τοποθετημένη για να περάσει αυτές τις δοκιμές". 

Η Ισπανική Popular αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά προηγουμένως είχε πει ότι θα περάσει τις δοκιμές, η Raiffeisen δήλωσε ότι ήταν "πολύ σίγουρη"  ότι η τράπεζα θα περάσει τα  τεστ αντοχής και η BCP αρνήθηκε να σχολιάσει. 


($ 1 = € 0,7610)
(Υποβολή άρθρου  από την Laura Noonan στο Λονδίνο, Πρόσθετες υποβολές  άρθρου  από τον Tom Atkins στη Φρανκφούρτη, την Silvia Aloisi στο Μιλάνο, την Sarah White στη Μαδρίτη, τον Mike Shields στη Βιέννη, την Filipa Cunha Lima στη Λισαβόνα και τον Γιώργο Γεωργιόπουλος στην Αθήνα, Αρχισυντάκτες Leslie Adler και Susan Thomas)


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Το 2007 κάποιος μεγάλος και πολύ επιτυχημένος 'Ελληνας τραπεζίτης αποκάλυπτε στους συνομιλητές του το μυστικό της επιτυχίας του:

"To μυστικό της επιτυχίας και της ανόδου τιμής της μετοχής είναι να μαθαίνεις από τους αναλυτές τις προβλέψεις τους για τα κέρδη και την τιμή της μετοχής κάθε τρίμηνο και να φροντίζεις να τις επιβεβαιώνεις, επιτυγχάνοντας τον μέσο όρο τους.

Αν τις υπερβείς, θεωρούν ότι είσαι υπερτιμημένος και δίνουν σύσταση πώλησης της μετοχής ,γιατί αναμένουν διόρθωση.

Αν υστερήσεις, θεωρούν ότι απέτυχες και πάλι συστήνουν την πώληση της μετοχής".

Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο του Reuters, θυμήθηκα πάλι αυτά τα σοφά λόγια.
Η Goldman Sach προσπαθεί να υποβάλει ιδέες στους  επενδυτές, επικαλούμενη μία μελέτη της στους 125 μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές του κόσμου.

Αυτοί λοιπόν πιστεύουν ότι θα χρειασθούν μόνο 51 δισ ευρώ σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίων των ευρωπαικών τραπεζών και όχι 100 δισ ευρώ και άνω.

Κατά σύμπτωση το καταβεβλημένο κεφάλαιο του ESM είναι σήμερα 80 δισ ευρώ, δηλαδή κατώτερο από 100 δισ ευρώ και ανώτερο από 51 δισ ευρώ.
Καμμία έκπληξη ως εδώ.
Η είδηση είναι θετική.
Προσέξτε όμως.
Από τον Οκτώβριο έχουν ήδη  μαζευθεί από αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών  47 δισ ευρώ από τις αγορές (=125  διεθνείς θεσμικοί  επενδυτές).

47+51=98

'Αρα η αρχική άποψη ότι χρειάζονται περίπου 100 δισ ευρώ θα επιβεβαιωθεί  και αυτή τελικά, αν όλα γίνουν σύμφωνα με την "μελέτη" (ο μέσος όρος, που λέγαμε παραπάνω, των προβλέψεων είναι πάντα 100 δισ ευρώ συνολικά)

Με μία διαφορά:

Aν η μελέτη δεν επιβεβαιωθεί, θα πάθουν ζημιά οι 125 θεσμικοί επενδυτές, που ήδη συμμετείχαν στην αύξηση των 47 δισ ευρώ...

'Ετσι η "σοφή" μελέτη, που διέρρευσε 1,5 μήνα πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ΕΚΤ, αποφαίνεται προβλέποντας  "άνοδο" της τιμής των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη με πλειοψηφία τριών τετάρτων στη γνώμη των θεσμικών επενδυτών...

Αν δεν διαρρεύσει μία παρόμοια είδηση, πώς θα αγοράσουν σήμερα απ' αυτούς τα "κορόιδα" μη θεσμικοί επενδυτές?

H μελέτη είναι τόσο προχωρημένη που βρήκε ήδη και ποιές τράπεζες θα αποτύχουν.
Είναι δέκα τράπεζες στις 130.

Την ενδέκατη δεν χρειάστηκε να μας την αποκαλύψει όμως.
Πού είναι η Πορτογαλική Βαnco Espirito Santo, που σε κάποια φάση η Goldman την θεωρούσε ευκαιρία λόγω πτώσης?

Mήπως αναμένεται και αυτή να περάσει τα στρες τέστ?

Επιπλέον μας αποκαλύπτουν ότι το 8% πιστεύουν ότι θα χρειασθούν παραπάνω από 100 δισ ευρώ.
Το 8% των 125 θεσμικών επενδυτών τυχαίνει να είναι 10 θεσμικοί επενδυτές, αλλά δεν διευκρινίζεται πόσο μεγάλοι ή ποιοί είναι αυτοί και τι ποσοστό της αγοράς αντιπροσωπεύουν.
Φαντάζομαι ότι η Goldman Sach  είναι ανάμεσα στους 10 δύσπιστους θεσμικούς επενδυτές.
Αν είναι  ,δεν θα έπρεπε να μας το πει όμως?

'Ισως να το έδειξε έμπρακτα με άλλο τρόπο.

Ανάμεσα στις δέκα τράπεζες φέρονται να είναι 3 Ελληνικές: H Tράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.

Συμμετείχε στις πρόσφατες αυξήσεις τους η Goldman ως ανάδοχος, συντονιστής ή εγγυητής διαθέσεως αδιάθετων μετοχών τους?

Φαντάζομαι ότι αν ψάξετε στο διαδίκτυο αρκετά, θα βρείτε  ενδιαφέρουσα την  μάλλον αρνητική απάντηση.

Το άρθρο μας παρουσιάζει και ένα μαθηματικό γρίφο.

Υποστηρίζει ότι μόλις το 8% των θεσμικών επενδυτών πιστεύει σήμερα ότι χρειάζονται περισσότερα από 100 δισ ευρώ και συγχρόνως η μέση απαιτούμενη αύξηση των απαιτούμενων κεφαλαίων είναι 23 δισ ευρώ  περισσότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Δεν γνωρίζουμε την κατανομή του 8% σε ποσά προσδοκιών άνω των 100 δισ ευρώ, αλλά αν υποθέσουμε ότι το 8% πιστεύει ότι χρειάζονται πχ 120 δισ ευρώ, αυτό θα σήμαινε με βάση τα μαθηματικά ότι το 92% περιμένει ότι χρειάζονται επιπλέον 14,5 δισ ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο ή χονδρικά 1,4 δισ ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε μία από τις 10 τράπεζες, που προβλέπεται να αποτύχουν.

Αν χρειασθούν όμως τελικά 51 δισ παραπάνω, οι αγορές θα ξαφνιασθούν πολύ δυσάρεστα, καθώς τότε θα χρειάζονται για την διάσωση κάθε μίας από τις 10 τράπεζες κατά μέσο όρο 5,1 δισ ευρώ (!).
Το ποσό αυτό για κάποιες απ' αυτές για να συγκεντρωθεί χρειάζεται bail-in ή κρατική ενίσχυση.
Τελικά τι θα συμβεί θα γίνει γνωστό στις 17 Οκτώβρη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Φαντάζομαι ότι αυτοί που όρισαν αυτή την σημαδιακή ημερομηνία δεν γνώριζαν ότι την ημέρα αυτή ο ΟΗΕ εορτάζει την  Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της φτώχειας.


'Ισως να διαθέτουν κακή αίσθηση του χιούμορ, αλλά δεν έχουν σαν σκοπό τους την κατάρρευση του Ευρωπαικού Τραπεζικού Συστήματος.

Για το λόγο αυτό δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για κανένα.

Εσείς όμως, που διαβάσατε σήμερα το άρθρο του Reuters σε μετάφραση, θα πρέπει να αναρωτηθείτε εγκαίρως γιατί το πέρασαν στην μούγγα τα Ελληνικά φιλομνημονιακά ΜΜΕ.

Φοβούνται ότι το άρθρο λέει την αλήθεια ή απλά οι "διαφημιζόμενοι" τραπεζίτες δεν επέτρεψαν την κοινοποίηση στους "πελάτες" τους?

Δεν είμαι προφήτης κακών, αλλά υποψιάζομαι ότι κάτι περισσότερο ξέρει η Goldman Sach για τα τεστ.
Αλλά δεν το λέει, γιατί η πληροφορία κοστίζει και τα κέρδη της κινδυνεύουν...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail