SON OFEON
Το 2011 ο κος Γεώργιος Παπανδρέου τόλμησε να προτείνει στους εκπροσώπους της Ευρωζώνης την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.
Του το αρνήθηκαν πανικόβλητοι και μεθόδευσαν την απομάκρυνση του χωρίς εκλογές.
Η Ελλάδα είναι κράτος μεγαλύτερο σε πληθυσμό από την Σκωτία και αποτελεί τμήμα της ευρωζώνης χωρίς να διαθέτει δικό της νόμισμα.
Η Σκωτία είναι τμήμα της Αγγλίας, που δεν ανήκει στην ευρωζώνη και δεν διαθέτει και αυτή δικό της νόμισμα, αλλά χρησιμοποιεί την λίρα Αγγλίας.
Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Σκωτία διαθέτουν θάλασσα με μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φιλοξενούν βάσεις τρίτων με πυρηνικά (ΗΠΑ).
Η Αγγλία διαθέτει ως χώρα ένα τραπεζικό σύστημα, που διαχειρίζεται κεφάλαια πολλαπλάσια από το ΑΕΠ της.
Αυτή η διαπίστωση αρκεί για να συμπεράνουμε ότι σε περίπτωση απόσχισης της Σκωτίας, οι Σκωτζέζοι θα πρέπει να αναλάβουν ένα ποσοστό αυτού του τεράστιου και ιδιωτικού χρέους, που είναι αδύνατο να πληρωθεί αν δεν υπάρξει ένα δικό τους νόμισμα και μία έντονη οικονομική ανάπτυξη για δεκαετίες.
Οι 'Ελληνες πολιτικοί κορόιδεψαν τον Ελληνικό λαό το 2011 και απέτρεψαν το δημοψήφισμα, γιατί φοβήθηκαν.
'Οταν διαθέτεις ένα επίσημο κρατικό χρέος 320,4 δισ ευρώ στις 31.3.2014 και καταθέσεις στις τράπεζες μόλις 215,4 δισ ευρώ πρέπει να έχεις μεγάλο θράσος για να ισχυρίζεσαι ότι διέσωσες την Ελλάδα διατηρώντας την στο ευρώ με ανεργία 27 % και αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Για να γίνει αντιληπτό αυτό, σκεφθείτε ότι αν το κράτος αποκτούσε την κυριότητα όλων των καταθέσεων των Ελλήνων και επιχειρούσε να εξοφλήσει το δημόσιο χρέος θα χρειαζόταν ακόμη 105 δισ ευρώ και θα ήταν αναγκασμένο να τυπώσει αντίστοιχης αξίας δικό του νόμισμα σε ποσοστό 48,7% των υφιστάμενων καταθέσεων.
Από αυτή την άποψη το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και η έκδοση νέου νομίσματος είναι μονόδρομος για το μέλλον.
Από το 2011 το πολιτικό σύστημα ισχυρίζεται ότι η μόνη λύση είναι η παραμονή στο ευρώ και απορρίπτει τις άλλες λύσεις ως ανέφικτες.
Το παράδειγμα της Σκωτίας, αν τελικά γίνει το δημοψήφισμα στις 18.9.2014 και έχει ως αποτέλεσμα το ναι, θα στοιχειώσει την ΕΕ και θα τρομάξει τις αγορές.
Στην ΕΕ υπάρχουν και άλλες Σκωτίες έτοιμες να ζητήσουν την ανεξαρτησία τους.
Το πρόβλημα αυτό υπάρχει στην Ισπανία, στο Βέλγιο και στην Ιταλία.
Αν το πείραμα ξεκινήσει στην Σκωτία, οι λύσεις που θα υιοθετηθούν θα είναι παράδειγμα προς μίμηση από τις άλλες χώρες, που θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί θα είναι η συμφωνία για το μέρος του δημόσιου χρέους της Αγγλίας, που θα αναλάβει η Σκωτία.
Αν αυτό είναι πολύ μεγάλο θα πρέπει να υπάρξει αναγκαστικά έκδοση παράλληλου νομίσματος και θα υπάρξουν προβλήματα ανταγωνισμού στο τραπεζικό της σύστημα.
Η Σκωτία είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αντίστοιχο πρόβλημα όταν είχε δύο τράπεζες σε ανταγωνισμό: την Bank of Scotland και την Royal Bank of Scotland.
Kαι οι δύο τράπεζες εξέδιδαν παράλληλα χαρτονομίσματα, που ήταν αποδεκτά στις συναλλαγές από τον πληθυσμό.
Η Σκωτία έχει εμπειρία στην διαχείριση διπλών χαρτονομισμάτων από το 1727 (!)
Η Royal Bank of Scotland συγκέντρωνε μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων της άλλης τράπεζας για να τα παρουσιάσει ξαφνικά προς ανταλλαγή και να αναγκάσει την άλλη τράπεζα σε χρεοκοπία.
Η τακτική αυτή υιοθετήθηκε με τον ίδιο τρόπο και από την Bank of Scotland.
Mετά από τις σχετικές αψιμαχίες η Βank of Scotland κατάφερε να συμβιβασθεί με την αντίπαλο της τράπεζα το 1751 και επεκτάθηκε στην Αγγλία και το Λονδίνο από το 1865.
Σήμερα υπάρχουν και οι δύο τράπεζες, αλλά η Royal Bank of Scotland είναι η μεγαλύτερη.
'Εχει μεγαλύτερο μέτοχο κατά 81% την Αγγλική Κυβέρνηση, που έσπευσε να την διασώσει μετά την κρίση του 2008.
Tην κρατικοποίησε και δεν έκανε bail-in, όπως οι ανόητοι Κύπριοι ηγέτες, που άκουσαν τις συμβουλές του Eurogroup.
Η Τράπεζα αυτή θεωρήθηκε ότι έλαβε κρατική ενίσχυση και υποχρεώθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή να δεσμευθεί ότι μέχρι το 2015 θα μεταβίβαζε 308 καταστήματα της και 6 υποκαταστήματα της NatWest στην νεότευκτη τράπεζα Williams & Glyn με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Φαντάζομαι ότι αν το ναι πλειοψηφίσει, η Σκωτία θα βρεθεί νομότυπα εκτός ΕΕ και οι οδηγίες της Ευρωπαικής Επιτροπής θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων.
Στο παρασκήνιο πίσω από το Σκωτζέζικο δημοψήφισμα βρίσκονται τραπεζικοί κύκλοι και συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι ο απλός λαός.
Από δημοσιεύματα πληροφορούμαστε ότι η Αγγλία φροντίζει πριν το δημοψήφισμα να γεμίζει με χαρτονομίσματα τα ΑΤΜ των τραπεζών της στις βόρειες επαρχίες, με πρόσχημα να μην δημιουργηθούν bank runs και ανησυχία στους καταθέτες.
Το ίδιο έκανε και η ΕΚΤ με την Ελλάδα, όταν φοβόταν τυχόν έξοδο της από το ευρώ.
Η τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η νομισματική κυκλοφορία του νομίσματος στην Αγγλία και να αυξηθεί στην Σκωτία.
Με τον τρόπο αυτό η Σκωτία παραμένει εξαρτημένη οικονομικά στην Αγγλία και αποθαρρύνεται η έκδοση άλλου νομίσματος.
Επιπλέον οι τράπεζες της Σκωτίας δανείζονται αυτά τα ποσά για να εφοδιάσουν τα ΑΤΜ τους και με τον τρόπο αυτό δεσμεύονται ακριβώς από την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως δεσμεύθηκαν οι Ελληνικές και οι Κυπριακές τράπεζες όταν χρησιμοποιούσαν τον μηχανισμό ELA της ΤτΕ.
Οι κάτοικοι βομβαρδίζονται από τα Αγγλικά ΜΜΕ με πληροφορίες μονομερείς, παρουσιάζοντας ανάποδα τα προγνωστικά για το δημοψήφισμα, ακόμα και από το BBC.
H προπαγάνδα μάλιστα έφτασε στο σημείο να ρωτάει για το δημοψήφισμα μπροστά στην κάμερα ακόμα και Πακιστανούς μετανάστες, που υποστήριζαν το όχι.
Αυτό είναι πολύ φυσικό, καθώς στη Σκωτία οι λευκοί είναι το 96%, δηλαδή οι μετανάστες έχουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 4% στο γενικό πληθυσμό και φυσικά ψηφίζουν...όχι.
Η 'Ανεξάρτητη" Σκωτία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κο Κάμερον δεν θα μπορεί στο μέλλον να ξαναενωθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πληθυσμός της Σκωτίας δεν απειλήθηκε ακόμα με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα ή καύσιμα.
Παρόμοιες απειλές θα δημιουργούσαν γέλιο στους Σκωτζέζους, καθώς η περιοχή τους εφοδιάζει με καύσιμα και αλιεύματα όλη την Αγγλία και όχι μόνο.
Το τραπεζικό σύστημα της Σκωτίας δεν κινδυνεύει από τις απειλές της Αγγλίας για μεταφορά της έδρας της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, όπως ειπώθηκε.
Στο βαθμό που υπάρχουν κέρδη (που δεν υπάρχουν) οι Σκωτσέζικες τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες κυρίως με Αγγλικό χρήμα, που θα απαλλοτριωθεί αν τυχόν κρατικοποιηθούν από ένα εχθρικό Σκωτζέζικο κράτος.
Οι σκωτζέζοι τραπεζίτες της Royal Βank of Scotland ανακάλυψαν από το 1728 το εργαλείο της υπερανάληψης (overdraft), δηλαδή το έντοκο λογιστικό χρήμα.
Στην εποχή του iNTERNET τι ανάλογο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν? Tα κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin?
Το μέλλον θα δείξει.
Οι Σκωτζέζοι θα επιλέξουν ελεύθερα την πορεία τους και θα προοδεύσουν σίγουρα ό τι και αν επιλέξουν.
Στο βαθμό βέβαια που δεν έχουν πολιτικούς με εκτόπισμα ,όπως τον κο Βενιζέλο , και με γερακίσια όραση και όραμα για το μέλλον, όπως ο κος Σαμαράς.
Αν διαθέτουν πολιτικούς ικανούς σαν τους δύο ανωτέρω, που δεν μπορούν να μοιράσουν σε δύο γαιδάρους άχυρα και ασχολούνται ακόμη με την προεδρολογία και το μάζεμα ψήφων βουλευτών , αντί ψηφοφόρων όπως θα όφειλαν, θα καταλήξουν σαν τον Braveheart στο τραπέζι των οικονομικών εκτελεστών της τρόικας.
Ας τους ευχηθούμε λοιπόν ως 'Ελληνες FREEDOM (Ελευθερία)
Ας ελπίσουμε ότι από την Σκωτία θα ξεπεταχθεί η φωτιά, που θα κάψει τις αδηφάγες αγορές και θα τις στείλει αδύναμες στα τάρταρα.
Η Σκωτία μοιάζει με την Αγγλία, όσο οι 'Ελληνες με τους Ευρωπαίους.
Εμείς το 1821 κάναμε επανάσταση και εκείνοι την περίοδο εκείνη έφτιαχναν τράπεζες.
'Εχουμε την ίδια σημαία με αντίστροφα χρώματα και διαφορετική κλίση του σταυρού.
Σκωτσέζοι και 'Ελληνες με παρόμοιο τρόπο προοδεύουν σε όποια χώρα και αν βρεθούν.
Πίνουμε το ίδιο ποτό, ακόμα και αν εμείς το αγοράζουμε για επίδειξη.
Διαπρέπουμε στις θάλασσες σαν ναυτικοί και είμαστε εξίσου περήφανοι για τους προγόνους μας, που φόραγαν φουστανέλες και σκωτζέζικα κίλτ.
Η διαφορά μας τώρα είναι ότι εκείνοι κάνουν επανάσταση με δημοψηφίσματα και όχι πόλεμο και εμείς ασχολούμαστε ακόμη με τράπεζες και νομίσματα ξένα, όπως το ευρώ.