SON OFEON
Η συγκυβέρνηση έκανε πάλι το "θαύμα" της.
Ζητάει την επόμενη Δευτέρα, μετά τον αγιασμό, ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να της έχει κατατεθεί πρόταση μομφής.
Αυτό σαν δικαίωμα μπορεί να το ασκεί όποτε θέλει χωρίς περιορισμό.
Για να γίνει αποδεκτή πρόταση εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 120 βουλευτές (άρθρο 84 του Συντάγματος).
Η ΝΔ ανέδειξε 129 βουλευτές τον Ιούνιο του 2012 και επομένως σε κάθε περίπτωση και χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Επομένως η όλη πρόταση εμπιστοσύνης είναι ένα κακόγουστο και θεατρικό τέχνασμα, που απευθύνεται μόνο σε αφελείς ψηφοφόρους.
Νόημα θα είχε η όλη κίνηση μόνο αν η ΝΔ διατρέχει ήδη κίνδυνο διάσπασης, οπότε θα μπορούσε με απώλεια 9 βουλευτών και την μη στήριξη από κανένα άλλο κόμμα να χάσει την ψηφοφορία και να οδηγηθούμε σε αλλαγή κυβέρνησης ή και σε πρόωρες εκλογές.
Συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν το ξέρουμε?
Aν συμβαίνει θα έπρεπε άμεσα να παραιτηθεί ο κος Σαμαράς...
Μία παρόμοια κίνηση δεν εμποδίζει την αντιπολίτευση να καταθέσει μεταγενέστερα "πραγματική" πρότασης μομφής.
Η κατάθεση μομφής απαιτεί πρόταση από 50 βουλευτές, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 71 βουλευτές τον Ιούνιο του 2012.
Το εξάμηνο έχει περάσει από την τελευταία αποτυχημένη πρόταση μομφής και το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί οποτεδήποτε να χρησιμοποιήσει και αυτό το όπλο.
Θέλουν να προκαλέσουν το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πρόωρα πρόταση μομφής για να κερδίσουν ανέξοδα 6 μήνες ακόμη παράτασης ζωής της κυβέρνησης?
Πάντως ότι και να κάνουν δεν θα συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών, που θα τους επέτρεπε να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συνεχίσουν να κυβερνούν ως τον Ιούνιο του 2016.
Η όλη κίνηση έχει σαν σκοπό να δεσμεύσει τουλάχιστον 147 βουλευτές για να ψηφίσουν τον επόμενο Προυπολογισμό με τα μη ανακοινωμένα ως σήμερα μέτρα-απαιτήσεις της τρόικας.
Αν δεν το καταφέρουν η Κυβέρνηση δεν πέφτει, αλλά πιθανότητα ο πρωθυπουργός κος Σαμαράς θα παραιτηθεί αναγκαστικά.
Αν δεν το κάνει η ΝΔ θα κινδυνεύσει να διαρρήξει μόνιμα την σχέση της με το ΠΑΣΟΚ ή να διαλυθεί σε τουλάχιστον 2 τμήματα.
Ο κος Σαμαράς θα αντικατασταθεί από κάποιο "καταλληλότερο" διαπραγματευτή με την τρόικα και το ΠΑΣΟΚ
Ενδεχομένως η παραίτηση του πρωθυπουργού να οδηγήσει στην διαδικασία των προβλεπόμενων τριών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, αν δεν αντικατασταθεί από άλλον ενωτικό ηγέτη της ΝΔ.
Αν δεν καταφέρει τον σχηματισμό κυβέρνησης η ΝΔ, θα κληθεί το δεύτερο κόμμα, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κος Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, οπότε θα πάμε στο τρίτο κόμμα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται τότε να προσφέρει την κυβέρνηση και πάλι στη ΝΔ με αντάλλαγμα την θέση του πρωθυπουργού να την πάρει προσωρινά ο κος Βενιζέλος.
Με τον τρόπο αυτό ο κος Βενιζέλος θα γίνει και αυτός πρωθυπουργός, έστω και για μία ημέρα, με σκοπό να αποκτήσει την δυνατότητα να εκλέγεται βουλευτής χωρίς να απαιτεί τον ψήφο των πολιτών ως "πρώην πρωθυπουργός", όπως έγινε και με τον κο Γεώργιο Παπανδρέου.
Η όλη μεθόδευση "νομίζουν' ότι θα προστατεύσει νομικά (παρέχοντας βουλευτική ασυλία) τους τρεις συνενόχους του μνημονίου Γεώργιο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε μία παραλλαγή του παράπανω σεναρίου προβλέπεται πριν δοθεί η εντολή στο ΠΑΣΟΚ και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί σε κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ, να παραιτηθεί "αιφνίδια" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ξεκινήσει από σήμερα η διαδικασία επιλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, να αποτύχει, να γίνουν πρόωρες εκλογές και αυτές να μπορούν να βγάλουν νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας με λιγότερους από 121 βουλευτές.
Το σενάριο αυτό δεν το εξηγώ πλήρως για να μην παραθέσω σε κανένα πονηρό πολιτικό ολοκληρωμένη την ιδέα και την υλοποιήσει.
Για την Ελλάδα αυτή θα ήταν η πιο ριψοκίνδυνη εξέλιξη...
Αν τα πράγματα γίνουν όπως περιέγραψα παραπάνω, το πολιτικό σύστημα θα αποδείξει ότι είναι αναξιόπιστο και κατάπτυστο και οι ψηφοφόροι του θα κριθούν τουλάχιστον ως βλάκες από την Ιστορία.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση το σύστημα να συσπειρωθεί και να μην γίνει τίποτα από τα παραπάνω.
Το ερώτημα όμως τότε θα είναι:
Tι θα κερδίσει ο κος Σαμαράς αν παραμείνει για 6 μήνες ακόμη πρωθυπουργός και τι αντίστοιχα θα χάσει συνολικά η Ελλάδα?
Δεν πρόκειται να κερδίσει αξιοπιστία ως συνομιλητής της τρόικας.
Η κατάσταση σε 6 μήνες θα χειροτερεύσει και ο κος Σαμαράς θα γίνει για τον κο Τσίπρα ό,τι αντίστοιχα υπήρξε ο κος Ράλλης για τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1981: O μεγάλος Ευεργέτης.
Φαντάζομαι πάντως ότι το σύστημα δεν τον προορίζει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν θα του χαρισθεί μελλοντικά:
Στην αντίστοιχη περίπτωση το 1981 Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ψηφισθεί ο κος Κωνσταντίνος Καραμανλής, δηλαδή ο προγενέστερος του κου Ράλλη πρωθυπουργός...
Το σύστημα δεν διαθέτει φαντασία, αλλά διαθέτει ιστορική μνήμη.
Αντίθετα οι ψηφοφόροι δεν διαθέτουν ιστορική μνήμη, αλλά από φαντασία διαθέτουν άφθονη, καθώς πιστεύουν ότι την Ελλάδα θα την σώσουν εκλογές, όπου θα εναλλάσσονται διαδοχικά οι ίδιοι ανεπάγγελτοι και ανίκανοι ηγέτες.
Αναμένουμε την επόμενη Παρασκευή 10.10.2014 για να δούμε τι θα γίνει και αν (?) τελικά θα έχουμε εκλογές ανάμεσα στις 9 Νοεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου 2014...