SON OFEON
Τα δεδομένα, όπως παρουσιάζονται σε άρθρο:
Μια προκαταρκτική ανάγνωση του νομοσχεδίου για την διάλυση της Ισραηλινής βουλής για να προκηρυχθούν εκλογές πέρασε με ψήφους 84-0 την Τετάρτη.
Η τελική ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο επόμενος γύρος των γενικών εκλογών του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου 2015, ανακοινώθηκε την Τετάρτη μετά από μια συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων στην Ισραηλινή βουλή, που έγινε στο γραφείο του προέδρου της κου Yuli Edelstein.
Η κίνηση αυτή έγινε μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη να παραιτήσει τον ηγέτη του κόμματος Γες Ατίντ κο Γερ Λαπίντ και την πρόεδρο του κόμματος Hatnua κα Τζίπι Λίβνι.
Οι υπόλοιποι τέσσερις υπουργοί του κόμματος Γες Ατίντ παραιτήθηκαν δύο ώρες αργότερα.
Ο Νετανιάχου, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Iσαάκ Χέρτζοκ και άλλοι κομματικοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, δηλαδή την 10 Μαρτίου.
Την Τρίτη, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Λαπίντ και την Λίβνι για συνεχείς προσπάθειες να υπομομεύσουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
"Προσπάθησαν να με ανατρέψουν", είπε ο Νετανιάχου. "Η κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη με συνεχείς απειλές και τελεσίγραφα. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί στην τρέχουσα κατάσταση. Οι εκλογές δεν είναι ένα καλό πράγμα, αλλά μια κυβέρνηση που δέχεται επίθεση από το εσωτερικό είναι επτά φορές χειρότερη."
Ο Νετανιάχου κατήγγειλε ότι η σύνθεση του συνασπισμού του επιβλήθηκε αναγκαστικά και είπε ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα ήθελε να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα είναι αρκετά ευρεία σε σύνθεση, ώστε κανένα κόμμα να μην μπορούσε να την ανατρέψει.
Οι δημοσκοπήσεις για τα κανάλια 2 και 10, το βράδυ της Τρίτης, διαπιστώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε εύκολα να σχηματίσει συνασπισμό με Βουλευτές από το Λικούντ, το κόμμα Bayit Yehudi, το κόμμα Yisrael Beytenu, το κόμμα Shas, το κόμμα United Torah Judaism, καθώς και μ' ένα νέο κόμμα, που ο πρώην υπουργός πρόνοιας κοινωνικών υπηρεσιών κος Moshe Kahlon σχηματίζει ήδη.
Η δημοσκόπηση του καναλιού 2 βρήκε αυτά τα κόμματα θα κέρδιζαν 76 έδρες, αν γίνονταν εκλογές τώρα και η δημοσκόπηση στο Κανάλι 10 δήλωσε ότι θα κέρδιζαν 78 έδρες.
Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον κο Λαπίντ ότι τον υπονόμευσε, αντιδρώντας στις κινήσεις να μποϊκοτάρουν τις ομιλίες του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, να ζητήσουν από τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος και να οικοδομήσουν εβραϊκές συνοικίες στην Ιερουσαλήμ, σε περιοχές που βρίσκονται πέραν των συνόρων του 1967.
Επικαλούμενος κριτική από την Λίβνι ότι μια τέτοια κατασκευή ήταν «ανεύθυνη», ο Νετανιάχου δήλωσε η Λίβνι είναι "το τελευταίο πρόσωπο που θα μπορούσε να μου αποκαλέσει ανεύθυνο" επειδή παραβίασε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας με το να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κο Μαχμούντ Αμπάς, αφού σχηματίστηκε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη Χαμάς .
Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τη Λίβνι νωρίτερα την Τρίτη, αλλά δεν της γνωστοποίησε ότι είχε την πρόθεση να την απολύσει.
Μετά την ανακοίνωση της απόλυσης, η Λίβνι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "δεν είχε το θάρρος να με απολύσει κατάμουτρα."
Η Λίβνι δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Λικούντ στο οποίο είχε μεγαλώσει έχει καταληφθεί από εξτρεμιστές. Είπε ότι πίστευε πως εκπροσωπούσε καλύτερα τις αξίες των ιδρυτών του κόμματος.
Το κόμμα Γες Ατίντ απάντησε στην απόλυση του Λαπίντ κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι παραμέλησε να κυβερνήσει τη χώρα. Το ότι ζήτησε την απόλυση του Λαπίντ ήταν "μια πράξη δειλίας και παραφροσύνης."
"Μας θλίβει ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ενεργήσει ανεύθυνα και να σύρει το Ισραήλ - για μικροπρεπείς πολιτικούς λόγους - σε άσκοπες εκλογές που θα βλάψουν την οικονομία", δήλωσε ο Λαπίντ .
Ο Λαπίντ μίλησε με τον Χέρτζοκ Τρίτη το βράδυ και του είπε ότι παρόλο που το κόμμα Γες Ατίντ είχε περισσότερους Βουλευτές από το κόμμα των Εργατικών, δε θα προσπαθήσει να πάρει τη θέση του ηγέτη της αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής του κόμματος Meretz κος Zehava Gal-On, εν τω μεταξύ, συνόψισε την ομιλία Νετανιάχου την Τρίτη το βράδυ, ως εξής: "Έχω αποτύχει, εκλέξτε με και πάλι."
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Ξαφνικά στο Ισραήλ προέκυψε θέμα πρόωρων εκλογών.
Το 'ξαφνικά" βέβαια είναι μέρος του λόγου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κος Νετανιάχου τρώγεται από καιρό με τους συμμάχους του στην συγκυβέρνηση κο Λαπίντ και κα Λίβνι.
Η κυβέρνηση στο Ισραήλ αποτελείται "κατά σύμπτωση" από τρία κόμματα.
Tα δύο συμμάχησαν να φάνε το τρίτο, όπως καταγγέλει ο Νετανιάχου?
Ο Bibi αποφάσισε λοιπόν να παραιτήσει τους δύο "ενοχλητικούς" υπουργούς, δηλαδή τους αρχηγούς των συμμάχων του, τον κο Λαπίντ και την κα Λίβνι και να επιχειρήσει μέσω πρόωρων εκλογών μία ευρεία κυβέρνηση συμμαχιών με βουλευτές από έξι κόμματα.
Φαίνεται αυτό λογικό?
Δεν μπορεί να συνεννοηθεί με σχηματισμό αποτελούμενο από τρία κόμματα και θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με έξι?
Η Ισραηλινή Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές 90 έως 150 ημέρες μετά την διάλυση της, όπως δηλαδή προβλέπεται.
Αυτούς τους τρεις έως πέντε μήνες θα κυβερνάει χωρίς Βουλή και αντιπολίτευση ο κος Νετανιάχου?
H κα Λίβνι σε άλλο δημοσίευμα τον χαρακτήρισε "υστερικό και φοβισμένο".
Τι φοβάται ο κος Νετανιάχου και συμπεριφέρεται σαν "υστερικός"?
Τι σκέφτονται να κάνουν στο Λικούντ και η Λίβνι και τους χαρακτηρίζει εξτρεμιστές?
Θα προβούν σε εθνοκάθαρση και εντός του Ισραήλ και μάλιστα στην Ιερουσαλήμ?
Θα γκρεμίσουν το τζαμί του Aλ Ακτσά για να οικοδομήσουν τον νέο ναό?
'H απλά θα επιτεθούν σε όποια αραβική χώρα θεωρούν εχθρό τους?
To Ισραήλ έπαιξε με τον πόλεμο στη Γάζα και τώρα μετράει τις πολιτικές απώλειες.
Σε διάφορα κοινοβούλια, με τελευταίο αυτό της Γαλλίας, ψηφίζονται αποφάσεις για επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Η ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές αποφάσισε να μην χρηματοδοτούνται ισραηλινές εταιρίες για έργα σε παράνομους καταυλισμούς σε περιοχές πέραν των συνόρων του 1967.
Αυτό άνοιξε την όρεξη για έργα από ευρωπαικές εταιρίες στην περιοχή και για να υλοποιηθεί οι Ευρωπαίοι "οφείλουν" να ενδιαφερθούν για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, για να εξασφαλίσουν την εύνοια της Παλαιστινιακής Αρχής.
Για τον λόγο αυτό γίνονται τα ψηφίσματα στα Ευρωπαικά Κοινοβούλια.
Αλλά βέβαια τα ψηφίσματα δεν μεταμορφώθηκαν σε νέες πράξεις επίσημης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους.
Η δράση των εβραικών λόμπυ απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο ως τώρα.
Το Ισραήλ με τον βομβαρδισμό της Γάζας έβγαλε τα ίδια του τα μάτια.
Εμφανίστηκε διεθνώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πληρωμένων ΜΜΕ, ως σφαγέας αμάχων και νηπίων.
Οι καταστροφές στις υποδομές των Παλαιστινίων ήταν σημαντικές, αλλά τώρα και τα απαιτούμενα έργα που θα εκτελεσθούν μελλοντικά από τους "φιλάνθρωπους" Ευρωπαίους μεγάλωσαν σημαντικά σε προυπολογισμό και οι πιέσεις των οικονομικών συμφερόντων θα γίνουν αφόρητες.
Ο μεγάλος αντίπαλος του Ισραήλ, το Ιράν, εκμεταλλεύεται τις διαρκείς συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις και την σχετική καθυστέρηση τους και κατά πάσα πιθανότητα, θα πλησιάζει χρονικά στην απόκτηση του εμπλουτισμένου ουρανίου για το πρώτο πυρηνικό όπλο του.
Το Ιράν, κάτω από την επίβλεψη των δυτικών δυνάμεων, θα μπορούσε να συνεχίσει με επιτυχία τις προσπάθειες για απόκτηση πυρηνικού όπλου?
'Iσως όχι, αλλά θα μπορούσε να το αγοράσει από κάποια άλλη χώρα.
Το Ιράν, με την ανάπτυξη των διεθνών εμπορικών του συναλλαγών, έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει πυρηνικό εξοπλισμό, ακόμα και πυρηνικά όπλα.
Χώρες διαθέσιμες για πώληση πυρηνικών όπλων υπάρχουν.
Με ποιές χώρες συναλλάσσεται εμπορικά τελευταία το Ιράν: Πακιστάν, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία.
Τέσσερεις στις πέντε έχουν δικά τους πυρηνικά όπλα. Τυχαίο?
Είναι απλά θέμα χρόνου και ευκαιρίας.
Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να αποκτήσει εναέρια άμυνα βασισμένη σε ρωσικούς S-300.
Για την ακρίβεια λέγεται ότι πρόκειται να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους, που προορίζονταν για την Συρία.
'Οταν τα όπλα αυτά εγκατασταθούν, τα ισραηλινά αεροπλάνα και οι πύραυλοι θα βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο από την στιγμή που θα απογειώνονται.
Αν το Ισραήλ χάσει την εναέρια υπεροχή στην περιοχή, τότε έχασε το παιχνίδι.
Για να αντιμετωπισθούν αυτές οι δυσκολίες χρειάζονται μονομερείς επιθετικές ενέργειες, που σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποφασισθούν σε μία Βουλή με κυριαρχία 3 κομμάτων.
Στο σημείο αυτό βολεύει ο συνασπισμός των έξι κομμάτων , που περιέχει όμως και όλους τους ακραίους σιωνιστές.
Οι Ισραηλινοί φροντίζουν από τώρα και για τρεις έως 5 μήνες θα γίνουν ανεξέλεγκτοι από στρατιωτική επιχειρησιακή άποψη.
Για να το πετύχουν φρόντισαν μέ ψήφους 84-0 να οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2015.
Θα έχουν υπηρεσιακή κυβέρνηση, χωρίς όμως να λειτουργεί το κοινοβουλευτικό σύστημα.
Τα κουμπιά των πυραύλων δεν θα πατιούνται με διαδικασίες συναίνεσης φανερά στη Βουλή, αλλά θα αποφασίζονται από μυστικοσυμβούλια σαν αυτό που αποφάσισε ότι κανένας Ισραηλινός πολιτικός δεν επιτρέπεται να μιλήσει με τον Μαχμούτ Αμπάς.
Η Λίβνι ήταν "ανεύθυνη" και μίλησε, αλλά μπορείς να κάνεις διαπραγματεύσεις με τους εχθρούς σου χωρίς να τους μιλάς?
Στο σχέδιο αυτό συμφωνούν όλοι οι ισραηλινοί πολιτικοί σχηματισμοί, πιεζόμενοι από τις βάσεις τους.
'Εχετε ακούσει πουθενά στον κόσμο αξιωματική αντιπολίτευση με βάση τον αριθμό εδρών της να παραχωρεί από μόνη της την ιδιότητα αυτή σε άλλο κόμμα?
Yπάρχει καλύτερη απόδειξη για το ότι όλοι έχουν συμφωνήσει να μην υπάρχει αντιπολίτευση στον Νετανιάχου?
Η πολιτική ατζέντα που προωθείται δεν βρίσκει σύμφωνους την Λίβνι και τον Λαπίντ, που κάλυπταν αντίστοιχα τους τομείς των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Τα σχέδια δεν είναι βιώσιμα ούτε από οικονομική, αλλά ούτε και από νομική απόψη.
Με την εθνοκάθαρση σε εξέλιξη στην Ουκρανία, κανείς διεθνής παράγων δεν θα ήθελε να δει να επαναλαμβάνεται το σκηνικό εντός του Ισραήλ με θύματα Παλαιστίνιους με ισραηλινή υπηκοότητα.
Η Λίβνι στο παρελθόν έχει περάσει από την Μοσάντ (1981-1983), γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες εθνοκάθαρσης που έγιναν τότε και κατά συνέπεια μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τι θα συμβεί, αν επαναληφθούν τα ίδια σήμερα.
Τόσο ή Λίβνι, όσο και ο Λαπίντ γεννήθηκαν στο Τελ Αβίβ και δεν έχουν τα κολλήματα των άλλων πολιτικών με την ιδέα να μεταφερθεί η πρωτεύουσα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
'Ολα είναι στημένα για μονομερείς πολεμικές ενέργειες με στόχο την Αίγυπτο, την Συρία και το Ιράν.
Το ευαίσθητο σημείο είναι η Αίγυπτος, καθώς διαθέτει επικεφαλής Στρατηγό σε ρόλο δικτάτορα.
H αφορμή ακόμα λείπει, αλλά όλο και κάτι σχεδιάζεται.
Ο χρόνος είναι το πολύ ο Μάρτιος. Μετά θα είναι πολύ αργά .
θα έχει καταλήξει σε αποφάσεις η συμφωνία των 6 με το Ιράν, που έλαβε "τυχαία" παράταση ως τον Μάρτιο του 2015...
Οι πέντε μήνες αναστάτωσης αναφέρονται και σε κάποιες χριστιανικές και μουσουλμανικές προφητείες.
Ο Θεός ας μας φυλάει, για να μην εκπληρωθούν ποτέ αυτές οι προφητείες από ανόητους με αρχηγό τον Bibi...