Του Δρ. Νίκου Γεωργαντζά
΄Ενα σενάριο φιλότητος-φιλότητος πάντοτε υπερισχύει όλων των σεναρίων νείκους-φιλότητος. Στην ιστορία βεβαίως της εξελίξεως των ανθρώπων, τα σενάρια νείκους-φιλότητος υπήρξαν ίσως αναγκαία γιά την επιβίωσι του ανθρωπίνου είδους.
Σύμφωνα δε με την Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη, ο ΄Ελλην φιλόσοφος Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος βλέπει 2 (δύο) κυρίαρχες δυνάμεις στον κόσμο, οι οποίες είναι: η φιλότης, η οποία συνδέει και ενώνει, και το νείκος, το οποίο πάντοτε διαχωρίζει. Ετυμολογικά, η φιλότης προέρχεται εκ του ρήματος φιλέω-ῶ ή προστατεύω, ενώ το νείκος προέρχεται από το αρνητικό μόριο «νη» και το ρήμα «εἴκω» ή ενδίδω· το νείκος δεν υποχωρεί.
Ιστορικά, τα σενάρια νείκους-φιλότητος έχουν βασιστεί σε θρησκευτικές τελετές και σε ένα μεγάλο βαθμό συνδέονται με την τυφλή πίστη σε μία μετά θάνατον ζωή. Η πηγή του δόγματος τούτου είναι η Περσία, η κατ’ εξοχήν πηγή του απολυταρχικού δεσποτισμού και του δυϊσμού εκείνου, που βλέπει τον κόσμο ως ένα έδαφος μαχών μεταξύ δύο μεγάλων πολεμάρχων.
Ο πρώτος πολέμαρχος είναι καλός και οδηγείται από τον Αχούρα Μάζντα. Ο δεύτερος πολέμαρχος είναι κακός και οδηγείται από τον Αριμάν.
Ακόμη και η μαύρη μαγεία αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του Αριμάν και των οπαδών του, ειδικά στον λεγόμενο «κόσμο των πνευμάτων». Ο Αριμάν ήταν ο πολέμαρχος που μετεξελίχθηκε στον υποτιθέμενο σατανά.
΄Εχοντας συνειδητοποιήσει την ανωτερότητα των σεναρίων φιλότητος-φιλότητος, ο ελληνικός μας πολιτισμός ξεπέρασε τον προτεινόμενο πόλεμο μεταξύ του καλού και του κακού. Οι Έλληνες δημιούργησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου συναγωνίζονται οι καλύτεροι αθλητές κάθε χώρας, προκειμένου η ευγενής των άμιλλα να αναδείξει τους αρίστους εξ αυτών. Ακόμη και σήμερα, καμμία χώρα δεν στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους κακούς της αθλητές.
Εάν καταφέρουμε να κατανοήσουμε το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τότε θα δούμε την υπεροχή των σεναρίων φιλότητος-φιλότητος έναντι των σεναρίων νείκους-φιλότητος. ΄Ομως η επιθυμία μας να γίνει τούτο ίσως δεν είναι αρκετή· διαθέτουμε και την ικανότητα;
και στα Αγγλικά: Georgantzas, N.C. (2007) Digest® wisdom: collaborate for win-win human systems. In Y. Shi et al (Eds.) Advances in Multiple Criteria Decision Making and Human Systems Management. Amsterdam, Holland: IOS Press, pp. 341-371 (http://ebooks.iospress.nl/ publication/29015).