του SON OFEON
Ο 89χρονος Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο παραιτήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο.
Παρακάτω περιγράφεται τι θα συμβεί στη συνέχεια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ιταλίας, παραιτήθηκε πριν από το τέλος της δεύτερης επταετούς προεδρικής θητείας του.
Ο Ναπολιτάνο, που αποδέχθηκε την δεύτερη θητεία το 2013, όταν το κοινοβούλιο είχε αποτύχει να εκλέξει τον διάδοχό του για μέρες, είχε επισημάνει από την αρχή ότι δεν θα υπηρετούσε και άλλη πλήρη θητεία.
Πότε θα εκλεγεί διάδοχος του Napolitano?
To Κοινοβούλιο μαζί με 58 περιφερειακoύς αντιπροσώπους, που δεν έχουν ακόμη διοριστεί, πρέπει να συγκληθεί εντός 15 ημερών για να εκλέξει τον διάδοχο του. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, καθώς το πολύ 2 γύροι ψηφοφορίας μπορούν να διεξάγονται κάθε μέρα. Ενώ ορισμένοι πρόεδροι, όπως Φραντσέσκο Κοσίγκα το 1985, επιλέχθηκαν μέσα σε μια μέρα, η εκλογή του Τζιοβάνι Λεόνε το 1971 χρειάστηκε 23 γύρους ψηφοφορίας.
Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία?
Oι Προεδρικές εκλογές διεξάγονται στο Κοινοβούλιο με ονομαστική κλήση για ψηφοφορία από περιισσότερους από 1.000 βουλευτές και περιφερειακούς αξιωματούχους. Η ψηφοφορία είναι μυστική.
Για να κερδίσει ένας υποψήφιος στους πρώτους 3 γύρους, πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα 2/3 από 1.009 πιθανούς ψηφοφόρους.
Από τον 4ο γύρο απαιτείται απλή πλειοψηφία των 505 εκλεκτόρων.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας κος Pietro Grasso ενεργεί ως αναπληρωτής Πρόεδρος, έως ότου εκλεγεί ένας νέος αρχηγός του κράτους.
Ο Ναπολιτάνο γίνεται τώρα ισόβιος γερουσιαστής.
Γιατί η παραίτηση του Ναπολιτάνο αποτελεί πρόκληση για τον πρωθυπουργό Matteo Renzi?
O Renzi χρειάζεται ένα πρόθυμο αρχηγό του κράτους για να στηρίξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του και να διαλύσει το κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήσεώς του, εάν αυτός βρεθεί σε θέση να μπορεί να πιέσει για πρόωρες εκλογές.
Πώς μοιράζονται οι εκλογείς?
Χωρίς να ληφθoύν υπόψη οι 58 περιφερειακοί αξιωματούχοι από διάφορες περιοχές, που δεν έχουν ακόμη διοριστεί από τα τοπικά συμβούλια, το Δημοκρατικό Κόμμα του Renzi διαθέτει 415 εκλέκτορες, ενώ η Forza Italia, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει 130 εκλέκτορες και το Κίνημα των πέντε Αστέρων του Beppe Grillo διαθέτει 137.
Η πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει το κόμμα PD του Renzi, τη Νέα Κεντροδεξιά και το Κόμμα Αστική Επιλογή, θα έχει αρκετές ψήφους για να εκλέξει πρόεδρο από τον 4ο γύρο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αποστασίες.
Το PD απέτυχε να εκλέξει τον υποψήφιό του για την προεδρία Ρομάνο Πρόντι τον Απρίλιο του 2013, όταν αναφέρεται ότι είχε πάνω από 100 αποστασίες από τον κεντροαριστερό συνασπισμό του.
Ο Renzi θα έχει επίσης αρκετές ψήφους για να εκλεγεί πρόεδρος από τον 4ο γύρο, εάν αυτός επιτύχει συμφωνία είτε με το κόμμα Forza Italia του Μπερλουσκόνι έιτε με το κίνημα του Beppe Grillo, που ανήκουν και δύο στην αντιπολίτευση.
Ποιος είναι ο ρόλος του Προέδρου της Ιταλίας?
Ο πρόεδρος, η θητεία του οποίου διαρκεί 7 χρόνια, είναι επικεφαλής των ενόπλων δύναμεων και μπορεί να απορρίψει τους νόμους, που ο ίδιος θεωρεί αντισυνταγματικούς.
Ενώ αυτός συχνά θεωρείται ως ένα τελετουργικό πρόσωπο, έχει επίσης την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, να ορίσει τους υποψήφιους πρωθυπουργούς και να προκήρυξει πρόωρες εκλογές .
Για ποιά πράγματα θα θυμόμαστε τον Ναπολιτάνο?
Κατά τη διάρκεια της εναετούς θητείας του, ο Ναπολιτάνο θεωρήθηκε ως εγγυητής της σταθερότητας εν μέσω ασταθών κυβερνήσεων και της μεγαλύτερης ύφεσης στην Ιταλία από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2011, ο Ναπολιτάνο απέκρουσε τον κίνδυνο προγράμματος διάσωσης, διορίζοντας τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Mario Monti για να ηγηθεί μίας κυβέρνησης από μη πολιτικούς, για να καθησυχάσει τις αγορές μετά από την κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Μπερλουσκόνι εν μέσω ρεκόρ υψηλών αποδόσεων ρεκόρ για τα ιταλικά ομολόγα.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Μετά την αιφνίδια παραίτηση του Ναπολιτάνο, η Ιταλία βαδίζει στα αχνάρια της Ελλάδας και οδηγείται σε εκλογή νέου προέδρου δημοκρατίας.
Η διαδικασία απαιτεί αρχικά τον διορισμό 58 τοπικών αξιωματούχων από την περιφέρεια.
Η σύγκληση του εκλεκτορικού σώματος προβλέπεται να γίνει μετά από τουλάχιστον 15 ημέρες.
Με βάση αυτό το δεδομένο, η εκλογή θα διεξαχθεί το νωρίτερο μετά τις 29 Ιανουαρίου.
Μετά την προβλεπόμενη καρπαζιά από την Ελλάδα στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου,οι αγορές θα βρίσκονται σε αναταραχή, μέχρι να βεβαιωθούν ότι θα εκλεγεί τελικά νέος Πρόεδρος της Ιταλίας.
Η ανάλυση των εκλεκτόρων ανά κόμμα ,σύμφωνα με το άρθρο, προμηνύει μία σειρά από δύσκολες ψηφοφορίες και διαπραγματεύσεις για να γίνει δυνατό να βγει πρόεδρος μετά από δύο έως 12 ημέρες.
Το άρθρο δεν προβλέπει την διενέργεια πρόωρων εκλογών για το θέμα αυτό, καθώς αυτό δεν προβλέπεται θεσμικά.
Αν δεν καταφέρουν να βρουν νέο πρόεδρο εν μέσω έντασης της κρίσεως, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.
Αυτό μπορεί να αποφασισθεί όμως μέχρι τότε μόνο από τον αναπληρωτή Πρόεδρο.
Αυτός προβλέπεται θεσμικά να φροντίζει για τον ορισμό πρωθυπουργού, ακόμα και αν προκύψει ξαφνικά παραίτηση του κου Renzi, λόγω εκτεταμένης ενδεχόμενης αποστασίας βουλευτών του.
Ο αναπληρωτής του Προέδρου, 70χρονος, κος Pietro Grasso ήταν στο παρελθόν δικαστής με σοβαρή δράση κατά της Ιταλικής μαφίας και προβλέπεται να χειρισθεί το θέμα όπως προβλέπεται θεσμικά.
Οι υποψήφιοι για την θέση του Nαπολιτάνο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.
Το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε γι' αυτούς είναι η ηλικία τους: Πενήντα χρόνων τουλάχιστον,δηλαδή γεννημένες/οι πριν το 1965...
Μετά από αρκετό καιρό τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν με την τελευταία αυτή εξέλιξη.
Το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Nαπολιτάνο δεν θα είναι καθόλου τυχαίο.
Το φύλο του δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά δεν θα απορούσα αν προκύψει γυναικεία υποψηφιότητα.
Ο Ναπολιτάνο είχε στο παρελθόν κατακριθεί ,γιατί η σύνθεση της κυβέρνησης Μόντι δεν περιείχε γυναίκες.
Ο Renzi φρόντιζε ως τώρα σε όλες τις συνθέσεις συνεργατών του να περιέχεται ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών.
Ο ορισμός γυναίκας ως υποψηφίου Προέδρου της Ιταλίας θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ιταλία.
Θα προκαλέσει απορία και θαυμασμό, αν τελικά γίνει έτσι.
Το πρόσωπο αυτό θα γίνει παγκόσμια γνωστό σε σύντομο χρόνο και θα εμφανισθεί ξαφνικά.
Μία άλλη πιθανότητα είναι να προκύψει τεχνοκράτης της ΕΕ για την θέση του Προέδρου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στη περίπτωση της Ελλάδας προτάθηκε ο κος Δήμας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που προυπήρξε επίτροπος στην ΕΕ, όπως και ο κος Μόντι.
Η Ευρωπαική Επιτροπή εξάλλου προτιμάει "γνωστούς" για να "διαπραγματεύεται" τις λεόντειες συμφωνίες της και το δήλωσε ξεκάθαρα μέσω του κου Juncker...
Το κύριο προσόν ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου είναι να είναι ανεξάρτητος από την Εθνική Κυβέρνηση του. Μόνο τότε γίνεται αποδεκτός και θεωρείται αποτελεσματικός.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναμένεται να είναι ραγδαίες και θα επηρεάσουν σοβαρά και την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση της κας Μέρκελ δεν μπορεί, σαν προίον μεγάλου συνασπισμού, να αντιμετωπίσει συγχρόνως και μία οικονομική κρίση στην Ιταλία.
Η αντιπολίτευση στην Ιταλία έχει ήδη ως κοινό αίτημα την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Η Ιταλία θεσμικά μπορεί να κάνει δημοψηφίσματα πιο εύκολα από την Ελλάδα και για θέματα πολύ πιο προωθημένα, όπως απέδειξε πρόσφατα ένα τοπικό δημοψήφισμα στη Βενετία το 2014 ,με αντικείμενο την απόσχιση της από την Ιταλία, με δικτυακό αποτέλεσμα το 89,1% των ψηφισάντων να ζητάει την απόσχιση από την Ιταλία (!)
Η Γερμανία θα επιχειρήσει να κάνει επίθεση φιλίας στην Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών.
Θα μας υποσχεθεί την ελάφρυνση του χρέους μας, αλλά η φιλική διάθεση θα διαρκέσει μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου στην Ιταλία...
Ας ετοιμαζόμαστε όλοι για μία περίοδο πεντάμηνης πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής αβεβαιότητας.
Τα πράγματα άρχισαν να επιταχύνονται από τα γεγονότα της Γαλλίας.
Σήμερα ο κος (H)ollande ανακοίνωσε την αποστολή αεροπλανοφόρου στον Περσικό κόλπο για να πολεμήσει "δικαιολογημένα" το IS.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι όλοι οι πόλεμοι έχουν δικαιολογημένα και απώλειες, που ενδέχεται στο μέλλον να μην περιλαμβάνουν μόνο δημοσιογράφους και στρατιωτικούς...
Γι' αυτό καλύτερα θα ήταν τα υποψήφια θύματα να προσέχουν και την εσωτερική ασφάλεια στις χώρες τους...