Η ταυτότητα των νεκρών της Αμφίπολης ίσως υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί

του SON OFEON

Μετά από αρκετή αναμονή, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με τα οστά, που βρέθηκαν στο τάφο της Αμφίπολης.


Ανακοινώθηκε ότι τα οστά ανήκουν σε τουλάχιστον πέντε άτομα.

Ο πληρέστερος σκελετός ανήκε σε γυναίκα 60 ετών τουλάχιστον, που περιελάμβανε μέρος του κρανίου της.

Εκτός από το κρανίο της διασώθηκε και μεγάλο τμήμα της κάτω γνάθου της.

Βρέθηκαν επίσης οστά ενός νεογέννητου, που δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί το φύλο του και τμήματα σκελετών δύο ανδρών 35 έως 45 ετών, που φέρουν ίχνη από πολεμικά τραύματα και δεν διαθέτουν κεφάλι.

Τέλος, βρέθηκαν και κάποια υπολείμματα οστών, που όπως φαίνεται ανήκαν σε νεκρό, που τάφηκε εθιμικά, αφού κάηκε σε πυρά.

Από τα δεδομένα της ανακοίνωσης προκύπτει ότι ο σκελετός της γυναίκας βρέθηκε κοντύτερα στο πυθμένα του κιβωτιόσχημου τάφου και κατά συνέπεια είναι το σώμα, που βρισκόταν μέσα στο ξύλινο φέρετρο.

Επίσης βρέθηκαν και οστά ζώων, εκ των οποίων τουλάχιστον κάποια ανήκουν σε ιπποειδές.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν κάνει πιθανολόγηση για την ταυτότητα των νεκρών, αλλά στοιχεία για την  ταυτότητα των νεκρών υπάρχουν άφθονα.

Η γυναίκα θα μπορούσε να είναι  η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Ολυμπιάδα αναφέρεται ότι γεννήθηκε το 375 πχ και πέθανε με λιθοβολισμό στην Πύδνα το 316 πχ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ήταν 59 χρονών όταν πέθανε.

Στο σημείο αυτό ίσως κάποιοι να σκεφθούν ότι δεν μπορεί να είναι η γυναίκα, καθώς αυτή φέρεται να είναι άνω των 60 ετών.

θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η Ολυμπιάδα γέννησε τον Αλέξανδρο σε ηλικία 17 ετών.
Συνεπώς δικαιολογείται να έχει επιβαρυμένα οστά και πρόωρα γερασμένη οδοντοστοιχία, καθώς γέννησε πριν αναπτύξει πλήρως το σκελετικό της σύστημα και την οδοντοστοιχία της.

Η Ολυμπιάδα δεν έζησε την ζωή μίας συνηθισμένης γυναίκας της εποχής, καθώς είχε ταξιδέψει έντονα στη ζωή της και λίγο πριν πεθάνει αντιμετώπισε υποσιτισμό, πολιορκούμενη επί επτά μήνες στην Πύδνα.

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας της νεκρής υπάρχουν ανακολουθίες στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αναφέρονται ευρήματα που λογικά δεν υπάρχουν.

Στο σχέδιο του σκελετού  της γυναίκας φαίνεται πως δεν βρέθηκαν πλευρά και ολόκληρη σπονδυλική στήλη, αλλά στην ανακοίνωση αναφέρεται επί λέξη:

"5) στις έντονες εκφυλιστικές αλλοιώσεις, κυρίως στη σπονδυλική στήλη και στις οστεοποιήσεις ενθέσεων και χόνδρων στα μακρά οστά και στις πλευρές. "

Η κατάσταση του κρανίου της νεκρής είναι συμβατή με θάνατο με λιθοβολισμό, καθώς ιστορικά αναφέρεται  ότι η Ολυμπιάδα ήταν όμορφη και είναι φυσικό το μένος των δολοφόνων της να στράφηκε κυρίως  προς το πρόσωπο της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το άγαλμά της μίας εκ των δύο μαινάδων που βρέθηκαν στον τάφο ήταν τελετουργικά σπασμένο, όπως ακριβώς και το κρανίο της νεκρής.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ο πλήρης σκελετός της είναι συμβατό με τις αναφορές ότι το πτώμα της αφέθηκε αρχικά  ως τιμωρία  άταφο για να σαπίσει.

Σύμφωνα όμως με τις δοξασίες της εποχής, οι άταφοι τριγυρνούσαν καταραμένοι πάνω στη γη και δεν έμπαιναν στο βασίλειο του 'Αδη.

Καθώς μάλιστα η Ολυμπιάδα είχε την φήμη μίας αιμοβόρας μαινάδας και μάγισσας, είναι απόλυτα φυσιολογικό στη συνέχεια να τάφηκε και μάλιστα σε χώρο, απ' όπου δεν θα μπορούσε ποτέ να βγει για να καταδιώξει τον φονέα της, τον Κάσσανδρο.

Για τον λόγο αυτό ίσως  βρέθηκε ο τάφος αποκλεισμένος με τρεις κτισμένες πόρτες.

Οι σκελετοί των ανδρών είναι ακέφαλοι και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για σωματοφύλακες της Ολυμπιάδας ή για δούλους που σφάχτηκαν τελετουργικά μαζί με κάποιο άλογο.

Το νεογέννητο είναι κατά πάσα πιθανότητα κάποιο παιδί που ανήκε σε συγγενικό πρόσωπο της Ολυμπιάδας από την πλευρά του αδελφού της.

Τα οστά που βρέθηκαν καμμένα ίσως να ανήκουν σε κάποιον Περσικής καταγωγής, όπως πχ η γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ρωξάνη.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές στη Πύδνα συνόδευε την Ολυμπιάδα η ετεροθαλής αδελφή του Αλεξάνδρου, η Θεσσαλονίκη, που έγινε αργότερα γυναίκα του Κάσσανδρου.

Με δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη γεννήθηκε το 352 πχ, όταν πέθανε η Ολυμπιάδα ήταν ήδη 36 χρονών.
Είναι μάλλον απίθανο στην ηλικία αυτή να μην ήταν παντρεμένη και να μην είχε ήδη παιδιά, που μάλιστα θα είχαν και δικαιώματα διαδοχής.

Συνήθως στην 'Ηπειρο οι γυναίκες βασιλικής καταγωγής  παντρεύονταν σε ηλικία 16 έως 17 ετών και μάλιστα με στενούς συγγενείς.

Πιθανολογώ ότι το νεογέννητο βρέφος ήταν κάποιο από τα παιδιά της, που πέθανε στη Πύδνα από ασιτία.

Στην περίπτωση αυτή το γενετικό υλικό του βρέφους θα έχει ομοιότητες με το γενετικό υλικό του Φίλιππου Β', του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρέθηκε στη Βεργίνα.

Μία εξέταση dna θα μπορούσε να αποδείξει, αν η υποψία μου είναι σωστή...

Και τότε ίσως να μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκονται τουλάχιστον δύο συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail