του SON OFEON
20 Iανουαρίου (Reuters) - Κάθε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας, αλλά δεν θα ήταν αρκετό για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας της, δήλωσε την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
"Ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από μόνο του δεν είναι αρκετό για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο Χαρδούβελης σε μια οικονομική διάσκεψη. "Αλλά είναι ένα ακόμη εργαλείο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, το οποίο ενισχύει τη ρευστότητα και τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών ".
Η ΕΚΤ αναμένεται από το ευρύ κοινό να ανακοινώσει, πιθανόν αυτή την βδομάδα ένα νέο σύστημα εκτύπωσης χρημάτων για να αγοράσει κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ, ένα σύστημα που είναι γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση ή QE, για να καταπολεμηθεί η απειλή του αποπληθωρισμού και για να επανέλθει η ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ σε μια σταθερή βάση.
Αν ένα τέτοιο σύστημα ανέλθει σε 550 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα θα ωφεληθεί κατα 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγορές τίτλων του Δημοσίου της, ανέφερε ο Χαρδούβελης σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις του.
Πρόσθεσε ότι αυτό το ποσό δεν θα πρέπει να μειωθεί με βάση παράγοντες όπως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
(Αναφορά από τον Λευτέρη Παπαδήμα, γράφτηκε από την Renee Μαλτέζου, συντάχθηκε από τον Hugh Lawson)
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Ο 'υπηρεσιακός" υπουργός Οικονομίας κάνει δημόσιες δηλώσεις, πυροβολώντας τα ίδια του τα πόδια.
'Οπως είναι γνωστό σε όλους, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανακοινώνεται την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, αν βέβαια τελικά αποφασισθεί.
Δεν είναι ακόμα γνωστό το ακριβές ποσό του προγράμματος, αλλά οι αγορές πιθανολογούν ότι θα κυμαίνεται από 500 δισ ευρώ έως ένα τρισ ευρώ.
Επίσης δεν είναι γνωστό τι είδους ομόλογα πρόκειται να αγορασθούν, ούτε από ποιές χώρες, ούτε αν θα αγορασθούν απευθείας από την ΕΚΤ ή από τις Κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης.
Πιθανολογείται ότι μπορεί η κατανομή των ομολόγων θα γίνει ανάλογα με την συμμετοχή κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Με το δεδομένο αυτό κάνει τους αυθαίρετους υπολογισμούς του ο κος Χαρδούβελης και υπολογίζει μόνο 15,9 δισ ευρώ.
Οι υπολογισμοί του βασίζονται σε λανθασμένες υποθέσεις.
Υποθέτει ότι τα ομόλογα, που μπορεί να αγορασθούν, θα είναι μελλοντικής έκδοσης και θα καλύψουν τρέχουσες ανάγκες του κράτους.
Αυτό όμως δεν μπορεί τεχνικά να γίνει με βάση το τρέχον μνημόνιο, που απαιτεί το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ να μην υπερβεί το 124% έως το 2020.
ΠΗΓΗ http://www.protothema.gr/economy/article/239222/symfonia-gia-meiosh-toy-xreoys-sto-124-os-to-2020/
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ελληνικό δημόσιο να εκδόσει νέο χρέος με λήξη πέραν του 2020, γιατί τότε η συμφωνία δεν θα μπορούσε να τηρηθεί και θα έπρεπε να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για την ποσοστιαία μείωση του χρέους έως το 2020.
Η αντικατάσταση κάποιων ομολόγων που λήγουν εντός του 2015 με έκδοση νέων, θα μετακυλήσει έντοκα το χρέος στο μέλλον, χωρίς όμως να προκύψει οποιαδήποτε ελάφρυνση του και χωρίς κάποιο όφελος ως προς την ρευστότητα της Ελληνικής οικονομίας.
Προφανώς η συνταγή αυτή δεν λύνει κανένα πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά μόνο της ΕΚΤ που διαθέτει ενεχυριασμένα ομόλογα του δημοσίου, που βασίζονται στο Ελληνικό δίκαιο και δεν συμμετείχαν στο PSI...
Η μόνη εφικτή και συμφέρουσα λύση θα ήταν να εκδοθούν κρατικά ομόλογα σε ευρώ με διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ετών με σταθερό και χαμηλό επιτόκιο και πληρωμή κεφαλαίου και τόκων στη λήξη χωρίς τοκομερίδιο. (ΖΕRO COUPON)
Τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να έχουν ρήτρα πρόωρης αποπληρωμής με πρωτοβουλία του εκδότη.
Αν τα επιτόκια στο μέλλον αυξηθούν, η παρούσα αξία των ομολόγων θα πέσει και με την πρόωρη αποπληρωμή τους θα έχουμε δυνατότητα ελάφρυνσης του χρέους.
Αν τα διεθνή επιτόκια παραμείνουν για καιρό αρνητικά, τα ομόλογα θα μπορούν να μεταβιβασθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό, λόγω του ότι θα ενσωματώνουν θετικό και σταθερό επιτόκιο.
Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την διάθεση αυτών των ομολόγων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση σήμερα των δανείων από το ΔΝΤ, που έχουν σχετικά σύντομη λήξη και με τον τρόπο αυτό να ελαφρυνθεί η παρούσα αξία του χρέους.
Για το χρέος αυτό πληρώνουμε επιτόκιο 3,5% και διατρέχουμε και συναλλαγματικό κίνδυνο, καθώς είναι εκφρασμένο σε SDR.
Το μόνο ερώτημα που απομένει είναι ποιός θα μπορούσε να αγοράσει παρόμοια ομόλογα από την ΕΚΤ, αν αυτή στο μέλλον αποφάσιζε να τα πουλήσει.
Η λογική απάντηση είναι ότι ομόλογο με παρόμοια χαρακτηριστικά θα μπορούσε μόνο να αγορασθεί από την Κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην περίπτωση αυτή όλο το ρίσκο θα πέρναγε στη χώρα έκδοσης, καθώς αν τα επιτόκια μελλοντικά αυξάνονταν, η μεν Κεντρική Τράπεζα θα αντιμετώπιζε λογιστικές ζημίες, αλλά το δημόσιο χρέος θα μειωνόταν ισόποσα.
Η συνταγή αυτή φαίνεται ελκυστική, αλλά θα έδενε την χώρα περισσότερο στη ζώνη του ευρώ.
Κάθε προσπάθεια αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε ως αποτέλεσμα την χρεοκοπία και της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος.
Θα τολμήσουν στο μέλλον κάποιοι να μας προσφέρουν μία παρόμοια λύση ως συμφέρουσα?
Προσωπικά πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα μπορούσε να το χάψει και να το δεχθεί...
Εδώ καταδέχεται να παίζει μπάλα με πτσιρικάδες, να οδηγεί τραινάκια για τον Αλέξη και να παραμυθιάζει τους ψηφοφόρους για την λύση όλων των προβλημάτων τους με μαγικές ή μνημονιακές λύσεις...
Η λύση αυτή είναι περισσότερο πολύπλοκη απ' όσο αρχικά φαίνεται, αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας συμφωνίας, που θα επιθυμούσε το ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί και να υπογράψει, χωρίς βέβαια να μπορεί να φαντασθεί τις συνέπειες της μετά το 2043...