H Eλλάδα θα χρειαστεί τη συναίνεση της ΕΕ και του ΔΝΤ για να καλύψει τις ανάγκες της μέσω εντόκων γραμματίων

του SON OFEON

12η Ιανουαρίου (Reuters) - H αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα χρειαστεί την έγκριση της ΕΕ / ΔΝΤ για την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης κατά το πρώτο τρίμηνο, αν πάρει την εξουσία, μετά από τις εκλογές της 25η Ιανουαρίου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι αντίθετο με το διεθνές σχέδιο διάσωσης στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας που το υποστηρίζουν, προηγείται από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις.

Με περίπου 15 δις ευρώ εκκρεμή έντοκα γραμμάτια, η Αθήνα έχει ήδη φτάσει το ανώτατο όριο για τα εν λόγω χρεόγραφα που θέτουν οι διεθνείς δανειστές που χρηματοδοτούν τη διάσωση της - οι εταίροι της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε σε συνέντευξή του το Σάββατο ότι τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι το Μάρτιο ..

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα θα χρειαστεί τη συναίνεση των δανειστών της για να υπερβεί  το όριο των 15 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια και ότι η ταχεία ολοκλήρωση της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος  διάσωσης θα εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα για να απορροφήσουν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

'Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δυσκολία στην εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας για να αγοράσουν  έντοκα γραμμάτια, αν η χώρα δεν έχει συνάψει την αναθεώρηση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος ή αν δεν έχει πάρει μια παράταση για να ολοκληρωθεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου," ανέφερε το υπουργείο σε μια δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της πέραν του Φεβρουαρίου θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση από την Αθήνα  μιας τελική ανασκόπησης του προγράμματος  διάσωσης και  από την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με ένα σχέδιο παρακολούθησης με τους δανειστές της.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν μόλις αναλάβει καθήκοντα μια νέα ελληνική κυβέρνηση ,είπε  το ΔΝΤ.
('Αρθρο της Αγγελικής Koutantou,  Μοντάζ από τον Gareth Jones)

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως είναι γνωστό βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και κανονικά θα έπρεπε η χώρα να κυβερνιέται από μία ουδέτερη υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η ουδετερότητα αυτή όμως απλά δεν υπάρχει.

'Οπως αναφέρει το παραπάνω άρθρο "το υπουργείο οικονομικών", και όχι ο υπουργός οικονομικών, υπενθυμίζει στο ΣΥΡΙΖΑ ότι για όλα χρειάζονται εγκρίσεις από τους δανειστές.

Αυτό που δεν αναφέρει όμως "το υπουργείο Οικονομικών" είναι ότι πιθανότατα μία έγκριση για έκδοση εντόκων γραμματιών θα μπορούσε να δοθεί...

Το μνημόνιο απαγορεύει τον δανεισμό από τρίτες πηγές, αλλά όχι και από την Ελλάδα.
Το όριο των 15 δισ ευρώ για τα έντοκα γραμμάτια μπορεί να έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως λεπτομέρεια, αλλά δεν προκύπτει απευθείας από το μνημόνιο.

Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι με μονομερείς ενέργειες τους έχουν ήδη  μπλοκάρει μέρος των δόσεων του προγράμματος.
'Αρα κάποιες "λεπτομέρειες" εκ μέρους τους δεν τηρούνται.

Είναι ευνόητο ότι διαπραγμάτευση των "λεπτομερειών" για όλα τα μέρη είναι πάντα δυνατή.
Ιδιαίτερα, όταν οι λεπτομέρειες αυτές δεν έχουν περάσει από την Βουλή ή δεν έχουν την μορφή έγγραφης και ρητής συμφωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν, χωρίς ποτέ να κυρωθούν από την Βουλή.

'Ολες αυτές οι "συμφωνίες" θα είναι απλά νομικά και συνταγματικά άκυρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015 δεν θα μπορέσει να βάλει τις τράπεζες να αγοράσουν νέα έντοκα γραμμάτια.

Η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράσουν νέα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα θα τις στηρίζει με χρηματοδότηση ύψους 44 δισ ευρώ.

Ομόλογα όμως και έντοκα γραμμάτια μπορούν να εκδοθούν και να αγορασθούν από τρίτους ελεύθερα, αρκεί να μην τα εκδίδει απευθείας το ίδιο το κράτος.

Το ΤΕΑΙΠΕΔ δεν θα μπορούσε να εκδόσει ομόλογα για να αποζημιώσει τον κύριο μέτοχο του, που είναι το κράτος?

To TΧΣ με βάση νέα απόφαση μπορεί να δανείζει το Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων, αλλά δεν μπορεί να εκδόσει ομόλογα με κάλυψη τα περιουσιακά στοιχεία των "κακών" τραπεζών, που απορρόφησε?
Kαι το ΤΕΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ δεν είναι δημόσιο.

Το ξέχασαν τα" γατάκια" του Υπουργείου Οικονομικών?
Οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, θα αναγκασθεί σίγουρα να αναμετρηθεί με τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας της τρόικας.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να αντιμετωπισθούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Αλλά το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι μία αναδιάρθρωση του Υπουργείου Οικονομικών, για να απαλλαγεί η χώρα από τους "εσωτερικούς προδότες":

Αυτούς που σφύριζαν διάφορες υποδείξεις στη τρόικα, ως δήθεν μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Αυτούς που καταπίεσαν τον Ελληνικό λαό με υπέρογκες τεκμαρτές και παράλογες φορολογίες.
Αυτούς που έσβηναν τα πρόστιμα εκατομμυρίων στους ημέτερους επιχειρηματίες...

Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ας αφήσουν τις εξυπνάδες για μετά τις εκλογές...
Και να ετοιμάζονται για το αναγκαίο έλεγχο από την δικαιοσύνη.

'Οπως είναι γνωστό με το PSI+ περικόπηκαν άγρια τα Ελληνικά ομόλογα κάποιων "ιδιωτών" επενδυτών.

Το Υπουργείο Οικονομικών είναι σίγουρο ότι κάποια απ' αυτά δεν πληρώθηκαν στο 100% μετά το PSI+?

Αν συνέβη κάτι τέτοιο, πήραν έγκριση από την Βουλή και την τρόικα για να τα πληρώσουν?

Kαι βέβαια Βουλή δεν είναι ο κος Παπαδήμος, ούτε το συμβούλιο κάποιων Πολιτικών αρχηγών....
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail