Του Χρήστου Βαγενά
Συχνά, τελευταία ακούγονται παραλληλισμοί μεταξύ της Ελλάδας του σήμερα και της πάλαι ποτέ Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Γερμανίας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι καταστάσεις δεν είναι ανάλογες, και κακώς συγκρίνονται.
Επιπλέον, η επίσημη ιστορική εκδοχή που αναφέρεται σε εκείνη την εποχή έχει υποστεί τόση λογοκρισία, που κυριολεκτικά παραπλανεί. Και τα «πώς» και «γιατί» του τι συνέβη τότε, δεν μπορούν να εξηγηθούν, χωρίς σύγκρουση με την επίσημη, ιστορική εκδοχή.
Η ηττημένη Γερμανία, με τη συνθήκη των Βερσαλλιών επιβαρύνθηκε από τους νικητές συμμάχους να πληρώσει τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις, αποζημιώσεις τόσο μεγάλες, που δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να τα καταφέρει.
Ως εδώ μπορεί κανείς να πει ότι η περίπτωση της Βαϊμάρης θυμίζει κάπως την τωρινή Ελληνική, αν και εμείς δεν καταντήσαμε στα πρόσφατα χάλια μας, επειδή ηττηθήκαμε σε πόλεμο.
Εκείνο που συνέβη με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και να ευχόμαστε να μην το δούμε εδώ στην Ελλάδα αν πάμε σε δικό μας νόμισμα πάλι, ήταν ότι η Κεντρική Τράπεζα που στήθηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο για να κατευθύνει την οικονομία της ηττημένης Γερμανίας ήταν ιδιωτική. Οι ιδιώτες-απατεώνες που την κουμαντάριζαν, εξευτέλισαν το Γερμανικό μάρκο τυπώνοντας άπληστα και αλόγιστα εκατομμύρια, για να αγοράσουν οι ίδιοι και το στενό τους δίκτυο τα πάντα στη Γερμανία, χωρίς κόπο. Η απληστία τους γρήγορα έγινε μπούμερανγκ.
Η παραγωγική δουλειά δεν μπορούσε να λειτουργήσει με την ίδια ταχύτητα που τυπώνονταν τα έξτρα μάρκα, και συνεπώς χάθηκε η αντιστοιχία ποσότητας παραγωγής και κυκλοφορούντος χρήματος, με αποτέλεσμα το μάρκο να γίνει γρήγορα σούπερ-πληθωριστικό, και να καταλήξει σκουπίδι.
Το Γερμανικό μάρκο της Βαϊμάρης δεν έγινε πληθωριστικό επειδή η Γερμανία προσπαθούσε, τυπώνοντας ασταμάτητα μάρκα, να πληρώσει με αυτόν τον τρόπο τις υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις που της είχαν επιβληθεί. Η αλήθεια είναι ότι το μάρκο της Βαϊμάρης έγινε πληθωριστικό, διότι οι ιδιωτικοί Τραπεζίτες, ανεύθυνα και ηλίθια τύπωναν χρήμα για να αγοράσουν οι ίδιοι και το δίκτυό τους τα πάντα τσάμπα.
Ήταν ένα τεράστιο λάθος, και ένας από τους βασικούς λόγους που κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχό τους. Έκτοτε, οι Τραπεζίτες προσέχουν πολύ, και εκείνο το λάθος δεν το έχουν επαναλάβει πουθενά.
Αλλά ,όπως είπαμε παραπάνω, παρά το άγριο στρίμωγμα που περνάμε στην Ελλάδα τώρα, απέχουμε ακόμα πολύ από τα χάλια της τότε Γερμανίας.