Το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα σημάνει το τέλος του μνημονίου ή την αρχή μιας κατάστασης με κατάληξη το χάος

του SON OFEON

Διαβάζουμε στο wikipedia: 

Eurogroup ή Euro Group (Γιούρογκρουπ) ονομάζεται η ανεπίσημη σύσκεψη υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή των υπουργών οικονομικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ως επίσημο νόμισμά τους το Ευρώ, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικονομικά και το Ευρώ αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη σύσκεψη προεδρεύει ο διορισμένος πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος και το εκπροσωπεί σε άλλα εκτελεστικά όργανα και προς το κοινό. Το Eurogoup συνεδριάζει άτυπα μια φορά το μήνα, πριν την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το ECOFIN).

Το Eurogroup αναγνωρίστηκε ως όργανο με πρωτόκολλο της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, η πλειοψηφία κατά της Ελλάδας είναι δεδομένη.

Η αντιπροσώπευση των χωρών γίνεται από τους υπουργούς Οικονομικών, που δεν δεσμεύουν τις κυβερνήσεις τους  με αποφάσεις, καθώς η συνάντηση έχει ανεπίσημο χαρακτήρα.

Η Ελλάδα έχει κληθεί  στις 16 Φεβρουαρίου για να ζητήσει την χρονική επέκταση του δανειακού προγράμματος.

Αν δεν το κάνει, θα ανακοινωθούν οι προετοιμασμένες αποφάσεις από τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Τράπεζας και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής για τα οικονομικά και το ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Τράπεζας είναι ο γνωστός κος Draghi και το πρόσφατο έργο του μέσω της ΕΚΤ εναντίον της Ελλάδας είναι γνωστό.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κος Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι διαφορετική περίπτωση.
Η παρουσία του δίνει πολλές δυνατότητες.

Διαβάζουμε από το βιογραφικό του: 

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις γεννήθηκε το 1971 στη Ρίγα  και αποφοίτησε από το Φυσικομαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Λετονίας.

Στη συνέχεια απέκτησε ΜΒΑ  στο Οικονομικά για μηχανικούς και το 1995 Μάστερ στη Φυσική.
Υπηρέτησε για 7 χρόνια ως Υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, από το 2002 έως το 2009.
Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση  συνασπισμού, στην οποία μετείχε, προέβη σε αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπές σε μισθούς.

(Μνημόνιο χωρίς επίσημο νόμισμα το ευρώ και με πρόγραμμα κυβέρνησης συνασπισμού 5 κομμάτων)
Το 2009 τοποθετήθηκε πρωθυπουργός της χώρας του   μετά την παραίτηση του  Ιβάρς Γκοντμάνις.
Στις 27 Νοεμβρίου 2013 παραιτήθηκε από την θέση του πρωθυπουργού, έπειτα από την κατάρρευση της στέγης ενός σούπερ μάρκετ στη λετονική πρωτεύουσα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 54 άτομα.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.


Ως προσωπικότητα λοιπόν είναι αρκέτα πιό έμπειρος και δοκιμασμένος σε πραγματικές συνθήκες κρίσης από τον κο 'Ολι Ρεν, που αντικατατέστησε.

Φαντάζομαι ότι δεν θα ήθελε να γκρεμισθεί το " Ευρωπαικό σουπερμάρκετ" της ΕΕ με ενέργειες του και με τετελεσμένα εναντίον της Ελλάδας.

Σαν  αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι υπάρχει προοπτική για την αλλαγή ορισμένων μέτρων του ελληνικού προγράμματος ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, εάν το θέλει η Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προταθούν θα έχουν δημοσιονομικά ισοδύναμο αποτέλεσμα.

«Αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε προοπτική για συνομιλίες και αυτή η προοπτική δίδεται από το πλαίσιο του προγράμματος» 


Οι περισσότεροι παριστάμενοι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης δεν επιθυμούν να δεσμευθούν για καταβολή πρόσθετων δανείων στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα όμως πλέον δεν τους ζητάει άλλα χρήματα.

Ο κος Nτάισενμπλουμ επίσης δε θα επιθυμούσε προβλήματα με τις Ευρωπαικές τράπεζες.
Δεν είχε διστάσει όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στην Ολλανδία να κάνει bail-in  στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας.

Στη συνέχεια αντιμετώπισε με παρόμοιο τρόπο την Κύπρο, αλλά τότε ήταν άπειρος και συνεργαζόταν με ένα ανίκανο και συμβιβασμένο Πρόεδρο Δημοκρατίας, που αρχικά είχε  δεχθεί να περικοπούν και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε όλες τις Κυπριακές τράπεζες.

'Ολοι οι παριστάμενοι υπουργοί δεν διαθέτουν τραπεζική εμπειρία και σχετικές γνώσεις και παίζουν με την φωτιά.

Οι καταθέτες σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης λειτουργούν με λογική όχλου και δεν συμπεριφέρονται προβλέψιμα.

Αν η Ελλάδα επιλέξει να μην παρατείνει τεχνικά το μνημόνιο και τα μέτρα του Eurogroup χειροτερεύσουν τις συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών στην Ελλάδα, η Ελληνική κυβέρνηση θα χρειασθεί να πάρει μέτρα.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι συμβατικά και προβλέψιμα, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα πιό εξελιγμένα και αδοκίμαστα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η σημερινή πρόοδος την ηλεκτρονικών υπολογιστών δίνει δυνατότητες  ακόμα και για δημιουργία παράλληλης και ηλεκτρονικής κεντρικής τράπεζας για την Ελλάδα, για τον συμψηφισμό απαιτήσεων ανάμεσα στις 4 συστημικές τράπεζες με νομοθετική παράκαμψη της ΤτΕ...
Η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει τραπεζικές  πιστώσεις σε ευρώ αξίας μέχρι και 78 δισ ευρώ με την χρήση ενός παρόμοιου μηχανισμού.

Η δημιουργία τραπεζικής πίστης είναι τέχνη με σχεδόν επιστημονικά, αλλά και "μαγικά" χαρακτηριστικά , για όσους την ξέρουν πραγματικά.

Στην τραπεζική ένα συν ένα δεν κάνει  πάντα δύο...

Το χρήμα δεν υπακούει στη λογική φυσικών συμβατικών νόμων, όπως πχ η αρχή της διατήρησης φυσικών μεγεθών.

Στην Ελλάδα λεφτά δεν υπάρχουν, γιατί  είναι κρυμμένα κάτω από τα στρώματα ή σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών.

Αυτό θα μπορούσε όμως να αλλάξει με μία "έξυπνη" φορολογία για συναλλαγές,  που γίνονται αποκλειστικά με μετρητα.

Αντίθετα το πρόβλημα εστιάζεται στα εισοδήματα.
Αυτά  δημιουργούνται από την κίνηση των χρημάτων από πρόσωπο σε πρόσωπο μέσω οικονομικών πράξεων με σκοπό την δημιουργία κέρδους για όλους.

Η αστάθεια του τραπεζικού συστήματος προκύπτει όταν γίνονται κινήσεις κεφαλαίων εκτός του συστήματος  χωρίς προφανή ωφέλεια.

Αν κάποιοι κύκλοι. που εκφράζουν την τρόικα, επιθυμούν να δημιουργήσουν bank run  για να ελέγξουν την Ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η Ελλάδα σήμερα επιβιώνει οικονομικά, ακολουθώντας ένα αντισυμβατικό και αναγκαστικό τρόπο οικονομικής λειτουργίας.

Χρησιμοποιεί ηθελημένα την δημιουργία χρέους, που δεν εκφράζεται, αλλά λειτουργεί ως χρήμα.
'Οσοι χρωστούν καθυστερούν την πληρωμή των χρεών τους, μεταβιβάζοντας το πρόβλημα σε όσους έχουν χρήματα.

Αν όμως κάποιος δεν έχει χρήματα και υφίσταται αυτή την τακτική, τελικά καταλήγει να μην έχει εισόδημα και να παύει να εργάζεται ή να παράγει.

Το υφιστάμενο χρήμα στην Ελλάδα έγινε με το πρόγραμμα της τρόικας πολύ ακριβό και δυσεύρετο.
Αν η Ευρώπη δεν μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ρευστότητα μέσω των τραπεζών, θα μας αναγκάσει να αποκτήσουμε ρευστότητα με άλλους τρόπους.

Φαντάζομαι ότι κανείς Ευρωπαίος τραπεζίτης δεν θα ήθελε να σταματήσουμε την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων μας προς την Ευρώπη.
Ελπίζουν ότι δεν θα το κάνουμε.

Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν το κάνουμε εξ ανάγκης, θα προκύψει το χάος και όχι το Grexit, όπως σχεδιάζουν στο πλάνο τους Β.

Η μόδα των κρατικών χρεοκοπιών θα μπορούσε να χτυπήσει στη συνέχεια τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ισπανία και να διαχύσει το χάος και στη Γαλλία και στη Γερμανία και στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.

Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής, γιατί όλοι χρωστάνε πολλαπλάσια από το ΑΕΠ τους και αποτελούν μία οικονομική αλυσίδα.

Μία πραγματική χρεοκοπία της Ελλάδας θα πυροδοτούσε μία τραπεζική βόμβα αξίας 3,9 τρις ευρώ και όχι μία απώλεια 312 δισ ευρώ, όπως ίσως φαντάζονται.

Μία συμβατική και "συντηρητική" τράπεζα λειτουργεί με μόχλευση τουλάχιστον 12,5 φορές τα  ίδια κεφάλαια της.

Αντίθετα απ' ό τι  πιστεύουν οι περισσότεροι μη ειδικοί, η ισχύς των τραπεζών δεν προκύπτει από το ύψος των  καταθέσεων  των πελατών τους.

Οι καταθέσεις των πελατών είναι υποχρέωση για τις τράπεζες και όχι περιουσιακό στοιχείο.

Προκύπτει μόνο από το βαθμό σταθερότητας των καταθέσεων τους  διαχρονικά και από την διαχείριση των δανείων που χορηγούν.

Μία ικανοποιητική διαχείριση των δανείων οδηγεί σε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των  τραπεζών  και τελικά στη μεγέθυνση τους.

Η σταθερότητα καταθέσεων δεν συμβιβάζεται με τον κίνδυνο bank run κα ιη  ικανοποιητική διαχείριση δανείων δεν γίνεται με τις οικονομίες να βρίσκονται συνεχώς σε ύφεση και με ανεργία στο 27%... 
Αρκετές τράπεζες σήμερα ίσως να έχουν μόνο λογιστικά κεφάλαια στη διάθεση τους και να μην αντιπροσωπεύουν καμία οικονομική αξία.

Αν κάποιες απ' αυτές σκάσουν από έλλειψη ρευστότητας, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί και θα διαδοθεί παγκόσμια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τραβήξουν και άλλο το σχοινί στην Ελληνική κυβέρνηση.

Αν το κάνουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε "ανεπίσημες" συναντήσεις υπάρχει και η επιλογή να μην παρευρεθούμε τελικά....

'Η ακόμα και να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες...
Ο πόλεμος πάντα κάπως έτσι αρχίζει...
Το θέλουν πραγματικά ή μπλοφάρουν?
Eμείς πάντως και να θέλαμε, δε θα μπορούσαμε τώρα να μπλοφάρουμε...


Ο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΣ ΣΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΣ ΣΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail