του SON OFEON
Μεταφράζουμε τις δηλώσεις του κου Dijsselbloem για την Ελλάδα μετά το Eurogroup της 16 Φεβρουαρίου 2015:
....
" Ελλάδα
Στη συνέχεια στρεφόμαστε προς την Ελλάδα.
'Οπως μπορείτε να θυμηθείτε το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup ήταν ότι στο τέλος δεν συμφωνήσαμε για την μελλοντική πορεία.
Βρισκόμαστε στη διαδικασία της σύνταξης της δήλωσης, αλλά δεν θα μπορούσαμε να την οριστικοποιήσουμε, γιατί δεν είχαμε εξασφαλίσει την τελική συμφωνία σχετικά μ' αυτήν.
Την επόμενη ημέρα μίλησα με τον πρωθυπουργό κο Τσίπρα και συμφώνησα μαζί του να ζητήσουμε από τα θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τουλάχιστον το τεχνικό έργο, δηλαδή την τεχνική αξιολόγηση για το πού βρισκόμαστε στο τρέχον πρόγραμμα και ποιά είναι τα στοιχεία, στα οποία η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει .
Υπήρχε μια υπόθεση για μία αναλογία συμφωνίας 70 προς 30: θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να συμφωνήσουν στο 70%, αλλά όχι στο 30%.
'Ετσι ζητήσαμε από τα θεσμικά όργανα να εξετάσουν αυτή την υπόθεση και στη συνέχεια να εξετάσουν τα πιθανά μέτρα αντικατάστασης, που θα μπορούσαν να προέλθουν από τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης, για να συμπληρωθούν τα υπόλοιπα 30.
Σήμερα αναφέρθηκαν σε μας από τα θεσμικά όργανα πώς εξελίχθηκαν όλες αυτές οι συνομιλίες, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο.
Σε γενικές γραμμές, οι υπουργοί του Eurogroup αντέδρασαν με μια δόση απογοήτευσης για την έκβαση των συνομιλιών αυτών.
Εκφράζουμε μεγάλη εκτίμηση στους ανθρώπους, που ασχολήθηκαν με το έργο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Απογοητευθήκαμε από το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει σταθερό κοινό έδαφος, για το πώς αυτή η προσαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να μοιάζει και για το πόσο μεγάλο μέρος του προγράμματος, θα μπορούσε πραγματικά να εκτελεσθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Τις τελευταίες δύο ημέρες και μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, μιλήσαμε επίσης με τους Έλληνες συναδέλφους για να δούμε, αν θα μπορούσαμε να βρούμε προσαρμογές σε δηλώσεις σχετικά με περαιτέρω βήματα και δεν μπορέσαμε να το πράξουμε κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Στη συνάντηση, αφού ενημερωθήκαμε από τα θεσμικά όργανα για την κατάσταση που επικρατεί στο πρόγραμμα και για την υπόθεση 70/30, είχαμε ένα γύρο συζητήσεων σχετικά με τα επόμενα βήματα.
Η γενική αίσθηση στο Eurogroup εξακολουθεί να είναι ότι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τις ελληνικές αρχές, θα ήταν να συνεχίσουν και να επεκτείνουν το πρόγραμμα.
Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι λόγω της εξέλιξης των συζητήσεων για το πώς το πρόγραμμα θα έπρεπε να λειτουργήσει και για το πώς θα έπρεπε να μοιάζει η μελλοντική συμφωνία για την Ελλάδα, εμείς απλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο.
Και ο καλύτερος τρόπος γι 'αυτό είναι σε αυτό το σημείο να επεκταθεί το σημερινό πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια θα μας προσφέρει κάποιο χρόνο ,δηλαδή μια σειρά από μήνες, για να εργαστούμε πάνω στις μελλοντικές ρυθμίσεις.
Η επέκταση αυτή θα επιτρέψει στους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν το κανονικό είδος ευελιξίας , που προβλέπεται στο πρόγραμμα.
Συζητώντας με τα θεσμικά όργανα θα ήταν δυνατόν να αλλάξουν τα μέτρα, να θέσουν και άλλα μέτρα στη θέση τους, αλλά θα έπρεπε να υπάρξουν επίσης και άλλες εγγυήσεις και δεσμεύσεις.
Το αίτημα για την επέκταση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά δεσμεύσεων.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω τα βασικά στοιχεία εδώ:
- Ναι, υπάρχει μια ευελιξία στο πρόγραμμα. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα μέτρα που θα τα αντικαταστήσουν, αλλά όχι με την λήψη μονομερών ενεργειών.
- Το αίτημα θα έρθει με τη δέσμευση να μην ανακληθούν κάποια μέτρα, εκτός αν έχει συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα και αν χρηματοδοτούνται πλήρως.
- Το αίτημα θα πρέπει να έρθει με μια κατηγορηματική δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα τηρήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της και φυσικά ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
- Στη βάση ενός τέτοιου εκτεταμένου προγράμματος, εντός του οποίου είναι δυνατή η ευελιξία , θα πρέπει επίσης να υπάρχει η δέσμευση για τις ελληνικές αρχές ότι θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα. Θα πρέπει να έχουμε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι αυτή είναι η πρόθεση τους.
- Κάθε αίτημα θα πρέπει να γίνεται με βάση τη δέσμευση ότι θα συνεργαστούν στενά και θα συνεχίσουν το διάλογο με τα θεσμικά όργανα και το Eurogroup.
Στη βάση αυτή, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας.
Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, αν θα ήθελαν μια τέτοια επέκταση, αν θα δεχθούν την προσφορά να επιδιώξουν την ευελιξία στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και να δώσουν το είδος των δεσμεύσεων που έχω μόλις αναφέρει, που είναι πολύ σημαντικές για όλα τα μέλη του Eurogroup.
Υπήρξε μια πολύ ισχυρή άποψη σε ολόκληρη την Ευρωομάδα, ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να προέρχεται από τις ελληνικές αρχές.
Θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα ζητήσουν παράταση στο τρέχον πρόγραμμα, όπως είπα, δηλαδή χρησιμοποιώντας την ευελιξία, προσφέροντας την ίδια στιγμή και τις βασικές δεσμεύσεις.
Όσον αφορά την διαδικασία, με δεδομένα τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε και τις προθεσμίες με τα Κοινοβούλια, πιστεύω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι παραπάνω χρόνο.
Εάν το αίτημα για παράταση θα μπορούσε να έρθει, θα έπρεπε φυσικά να το δούμε, να ζητήσουμε από τα θεσμικά όργανα να το αναθεωρήσουν και να μας συμβουλεύσουν και τότε, αν ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να προβλεφθεί, θα μπορούσαμε να έχουμε επιπλέον μία συνάντηση Eurogroup την Παρασκευή, αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε σε μεταγενέστερη στιγμή.
Σ' αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή."
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Διαβάσαμε στα Ελληνικά ΜΜΕ πολλές ανοησίες και αναλύσεις της πλάκας για το τι συνέβη στο Eurogroup της 16 Φεβρουαρίου 2015.
Αρχικά μας μίλησαν για τελεσίγραφα.
Στη συνέχεια μας διέρρευσαν ανακοινωθέντα, στα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και τα οποία ο "κακός" κος Dijsselbloem τροποποίησε προς το δυσμενέστερο και τελικά δεν τα υπογράψαμε.
Ο κος Βαρουφάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι σε 48 ώρες θα καταλήξουμε σε κάποια έντιμη συμφωνία για όλους.
Δυστυχώς το παραπάνω επίσημο ανακοινωθέν λέει άλλα πράγματα, που δεν μπορούν να διαψευσθούν.
Η Ελλάδα φερόταν να συμφωνεί με το 70% των συμφωνιών του μνημονίου.
Ο κος Dijsselbloem μίλησε με τον πρωθυπουργό και αποφάσισαν από κοινού να διερευνήσουν τα "θεσμικά όργανα", δηλαδή η τρόικα με άλλο όνομα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα μέτρα που συμφωνούν και τα αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα, που θα αντικαταστούσαν το 30% των μέτρων,στα οποία δεν συμφωνούσε η κυβέρνηση.
Τα μέλη του Eurogroup μετά την ενημέρωση τους από την τρόικα με μία δόση "απογοήτευσης" κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη λύση είναι να συνεχισθεί το πρόγραμμα όπως ακριβώς είναι και μάλιστα να επεκταθεί και με νέα μέτρα.
Δηλαδή ένα αποτυχημένο πρόγραμμα όχι απλά δεν πρέπει να αλλάξει καθόλου, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί και με πρόσθετα μέτρα.
Για το λόγο αυτό θέλουν να ζητήσουμε χρονική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά με προυποθέσεις.
Η πρώτη προυπόθεση είναι ότι για οτιδήποτε κάνουμε σαν κυβέρνηση θα πρέπει να το συζητάμε μαζί τους και να το εγκρίνουν πρώτα.
Αυτό στην ουσία αντιστοιχεί με πολιτική κηδεμονία αισχρού τύπου.
Εμείς δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις και θα συζητάμε, αλλά αυτοί μέσω του Draghi θα κλείνουν όποτε θέλουν την στρόφιγγα της ρευστότητας χωρίς συζητήσεις.
Η δεύτερη προυπόθεση είναι ότι κανένα μέτρο δεν θα ανακληθεί. Και αυτό βέβαια αφορά και τα αποτυχημένα μέτρα, όπως πχ τη μείωση του βασικού μισθού, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν κατα 50%, το ENΦΙΑ, οι χαριστικές ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων κλπ.
Τα μέτρα που θα δέχονται να αλλάξουν θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από άλλα μέτρα,,,
Δηλαδή τα επιπλέον μέτρα θα τα δέχονται μόνο ως ισοδύναμα εισπρακτικά μέτρα. Πουθενά δεν θα προβλέπεται ελάφρυνση.
Η τρίτη προυπόθεση είναι ότι κατηγορηματικά θα δεχθούμε να πληρώσουμε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις μας σ' αυτούς, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει μόνο φόρους και ιδιωτικοποιήσεις...
Το τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιήθηκε από το Ελληνικό δημόσιο με αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά δεν θα πρέπει να βοηθήσει την χώρα μας.
Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όμως εξυπηρετείται από τις απειλές τους για διακοπή της ρευστότητας, αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα?
To υφιστάμενο πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται.
Γι' αυτό απαιτούν δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις προθέσεων.
Φαντάζομαι ότι εννοούν ότι θέλουν τις υπογραφές της κυβέρνησης της Ελλάδας, δίπλα στις υπογραφές του κου Προβόπουλου, του κου Στουρνάρα, του κου Σαμαρά, του κου Βενιζέλου, του κου Παπανδρέου και του κου Παπακωνσταντίνου.
'Ολοι αυτοί υπέγραψαν, αλλά σαν άτομα. Οι 4 από τους 6 είναι σήμερα απλοί ιδιώτες και ποτέ δεν δέσμευσαν την Βουλή της Ελλάδας με 180 ψήφους.
Οι αποφάσεις τους, στο μέτρο που παραχώρησαν κρατική κυριαρχία ,ήταν και παραμένουν νομικά άκυρες με βάση και το Σύνταγμα της χώρας μας.
Γι' αυτό ζητάνε νέες δεσμεύσεις και δηλώσεις προθέσεων...
Υπενθυμίζουμεεδώ ότι η παράταση του μνημονίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ρωτάω με αφέλεια και εγώ: Κυρώθηκε αυτή η Πράξη από την Βουλή ως τώρα?
Kαι αν δεν κυρώθηκε μήπως είναι ήδη άκυρη?
Η τελευταία προυπόθεση είναι ότι θα συνεργαστεί πλήρως η κυβέρνηση και θα κάνει διάλογο με τα θεσμικά όργανα και το Eurogroup.
Στο σημείο αυτό υπάρχει μία παρανόηση. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, όπως και το Eurogroup δεν είναι θεσμικά όργανα, γιατί απλά κανένας τους δεν εκλέγεται από το λαό. Είναι απλοί υπάλληλοι και εκτελεστικά όργανα.
Αν αποφασίζουν κάτι στο Eurogroup και θέλουν η απόφαση να είναι θεσμική ,ας το φέρνουν για ψήφιση στην Ευρωβουλή.
Αυτή είναι θεσμικό όργανο και μάλιστα πολυμελές και ανεξάρτητο από τη Γερμανία.
Το μνημόνιο και το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας γιατί δεν ψηφίστηκε ποτέ στην Ευρωβουλή?
Γιατί απλά τα μέτρα του μνημονίου είναι αντίθετα με το Ευρωπαικό θεσμικό κεκτημένο και απλά δεν θα πέρναγαν ποτέ από αιρετούς εκπροσώπους των Ευρωπαικών λαών...
Το Eurogroup αποφάσισε ότι το αίτημα της παράτασης θα πρέπει να ζητηθεί από την Ελλάδα ως την Παρασκευή.
Δεν δεσμεύτηκαν για Eurogroup την Παρασκευή.
Και μας δηλώνουν ότι τυχόν αίτημα μας θα εξετασθεί και θα αναθεωρηθεί από τα θεσμικά όργανα
Αυτό ας το σημειώσουν καλά στη Κυβέρνηση.
Aν κάποιοι σκέφτονται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα μπορεί να γελοιοποιηθούν, αν το αίτημα αναθεωρηθεί και έρθει προς ψήφιση στο επόμενο Eurogroup σε άλλη μορφή.
Και δεν υπάρχει καμμία εγγύηση ότι τελικά θα γίνει αποδεκτό...
Οι Ευρωπαίοι θέλουν μόνο να δεσμεύσουν και την καινούργια κυβέρνηση.
Δεν πρόκειται να δώσουν άλλα χρήματα, ούτε να διαγράψουν ή να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος μας...
Απλά δεν θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα ταυτόχρονα με την Ουκρανία.
Αυτό μόνο επιδιώκουν...