Γιατί όσοι αγοράζουμε συσκευές κι εξοπλισμό πληρώνοντας ΦΠΑ είμαστε κορόιδα

Του Στρατή Μαζίδη

Προκλητικός ο τίτλος αλλά προκλητικότερη η πραγματικότητα αγαπητοί αναγνώστες. Είτε είστε επαγγελματίες είτε ιδιώτες, όταν αγοράζετε κάτι, πληρώνετε ΦΠΑ; Πληρώνετε.

Εσύ που άνοιξες με τα χίλια ζόρια ένα γραφείο και αναγκαστικά προμηθεύτηκες έναν Α εξοπλισμό, αν σου στοίχισε πχ € 5.000,00 (συσκευές, λογισμικά, έπιπλα κτλ), έδωσες άλλα € 1.150,00 στο νταβατζή που λέγεται κράτος. Χρήματα που δε σου περισσεύουν.

Η πλάκα είναι όμως κάποιοι σε αυτή τη χώρα δεν τα πληρώνουν τη στιγμή που χαλούν τα ίδια χρήματα για μέρος του Σαββατοκύριακου.

Το ξέρετε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες του νόμου 89/67 απαλλάσσονται από το ΦΠΑ για τα έξοδα του γραφείου τους;

Τον πλήρωναν (και τον πληρώνουν ακόμη λογικά) την ώρα της συναλλαγής αλλά μετά συμπληρώνοντας τα ειδικά πεδία στις περιοδικές και οριστικές δηλώσεις, ζητούσαν την επιστροφή του.

Μόνο μια ναυτιλιακή που γνωρίζω πολύ καλά και όχι μεγάλη, με 2-3-4 πλοία ανά εποχές, γλύτωσε ένα ποσό που ξεπερνούσε τα € 50.000,00 σε μια δεκαετία. Αν κάνετε πολλαπλασιασμούς ανάλογα τα μεγέθη και αναγωγές, θα καταλήξετε σε ενδιαφέρον νούμερο.

Και όταν ακόμη πλήρωνε το κράτος, «επισπεύδονταν» οι διαδικασίες να έρθει ο ελεγκτής της ΔΟΥ στο γραφείο ώστε να γίνει ο έλεγχος και να επιστραφούν τα χρήματα.

Για φανταστείτε. Αυτοί που δε φορολογούνται, που πληρώνουν λιγότερα κι από εμάς, απαλλάσσονταν κι από το ΦΠΑ κι εσύ κορόιδο που πας να ανοίξεις ένα μαγαζί, ένα γραφείο, μια χαρά τον πληρώνεις.

Και μετά μου λέτε περιουσιολόγια... Τρίχες κατσαρές. Ξέρετε πόσα χρήματα έβγαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι ναυτιλιακές εταιρείες; ΄Οσα δε φαντάζεστε κι ας κλαίγονται τώρα.

Κι αναρωτιέμαι, πρώτη φορά αριστερά σε αυτή τη χώρα, ούτε αυτό δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί ως αρχικό βήμα ώστε να πάψουν κάποιοι να φοροδιαφεύγουν με τη βούλα του κράτους;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail