Ο Beppe Grillo αφοπλίζει τους επτά αβάσιμους φόβους μιας εξόδου από το ευρώ

του SON OFEON

Έχοντας προηγουμένως προειδοποιήσει ότι "το παιχνίδι σκακιού  της ευρωζώνης εισέρχεται στο τελικό στάδιο" και  αφού αναφώνησε ότι "δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία ή το  ISIS, είμαστε σε πόλεμο με την Τρόικα" ο  πάλαι ποτέ λαϊκιστής ηγέτης του Ιταλικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων  Βeppe Grillo αποκαλύπτει το σχέδιο Β, καταστρέφοντας επτά αβάσιμους μύθους σχετικά με την έξοδο από το ευρώ ...

7 αβάσιμοι φόβοι για την έξοδο από το ευρώ

1) Στεγαστικά δάνεια

Τα στεγαστικά δάνεια θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα την ημέρα , που θα βγει η χώρα από το ευρώ.
Για όσους έχουν πάρει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτό θα παραμείνει συνδεδεμένο με το Euribor και έτσι θα παραμείνει σταθερό.
Σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια, οι Ιταλοί θα ωφεληθούν.

2) Πληθωρισμός

Σκεφτείτε απλά ότι στα εμπορεύματα (σπίτι, αυτοκίνητο, τηλέφωνο), που θέλετε να αγοράσετε, η τιμή θα μειωθεί .
Αν δεν ξοδέψουμε, η οικονομία θα βαλτώσει.

Αυτό είναι ό, τι συμβαίνει σήμερα με τον αποπληθωρισμό. Ένα χαμηλό επίπεδο  πληθωρισμού είναι επομένως απαραίτητο για να διατηρηθεί η οικονομία σε κίνηση.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλός για να αποφευχθεί η υποτίμηση της  ικανότητάς μας να καταναλώνουμε.

Αυτό δεν θα συμβεί ,επειδή τα ιταλικά προϊόντα θα γίνουν  πιο ανταγωνιστικά  από ό, τι τα ξένα προϊόντα και  στα προϊόντα , τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να εισάγουμε  από το εξωτερικό (για παράδειγμα: αργό πετρέλαιο) θα υπάρξει περιορισμένος αντίκτυπος στην τελική τιμή (για παράδειγμα: κατά το τελευταίο έτος, η αξία του ευρώ έχει μειωθεί κατά περίπου 25% σε σχέση με το δολάριο, αλλά το υψηλό επίπεδο των δασμών της  βενζίνης, απέδειξε  ότι το αποτέλεσμα δεν υπήρξε εμφανές ).

3) Λογαριασμοί καταθέσεων

Ο λογαριασμός σας σε ευρώ θα μετατραπεί  στο νέο νόμισμα. Αλλά, ακριβώς όπως  και σήμερα θα  μπορείτε να έχετε σε διαφορετικό νόμισμα τον τραπεζικό λογαριασμό σας.
Θα εξακολουθήσετε  να είστε σε θέση να το κάνετε  αυτό, μετά την έξοδο από το ευρώ.
Έτσι, θα μπορούσατε να έχετε δολάρια, ευρώ, λίρα Αγγλίας, φράγκα ή ένα νέο νόμισμα.

4) Τα κρατικά ομόλογα

Το 95% των ομολόγων του  ιταλικού κράτους θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα (δεδομένου ότι το 95% έχει εκδοθεί σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία και έτσι θα μετατραπούν στο εθνικό νόμισμα).Το κράτος θα πληρώσει για αυτά και θα τα  εκδώσει στο νέο νόμισμα.
Λόγω των χαμηλών αποδόσεων και του υψηλού κινδύνου  που έχουμε ήδη δει τώρα, τα  ομόλογα του ιταλικού  κράτους δεν είναι μια καλή αγορά για έναν Ιταλό πολίτη.

5) Η μετάβαση από το ευρώ στη λιρέτα

Θα πρέπει πιθανώς να υπάρχει μία μετατροπή με αναλογία  1 προς 1  στο νέο νόμισμα και αργότερα θα  υποτιμηθεί μάλλον λίγο.
Η επίπτωση στις τιμές ,κατά πάσα πιθανότητα,  θα είναι ότι η κατάσταση  θα παραμείνει  η  ίδια  όπως και  σήμερα, αλλά  η επίπτωση θα γίνει αντιληπτή και στο νέο νόμισμα.

6) Αύξηση στην τιμή της βενζίνης

Η τιμή της βενζίνης είναι ένα ψευδοπρόβλημα,καθώς το μεγαλύτερο μέρος  της τιμής (64%) καταβάλλεται σε φόρους. Οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου και της συναλλαγματικής ισοτιμίας αφορούν μόνο το 26% της τιμής.
Αν θεωρήσουμε  επίσης ότι η τιμή του αργού πετρελαίου βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ αυτή τη στιγμή, μια έξοδος από το ευρώ δεν  θα δημιουργήσει  σίγουρα κανένα πρόβλημα από την άποψη αυτή.

7) Εισαγωγές: αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων

Αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα προϊόντα τεχνολογίας, μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της επένδυσης στην καινοτομία μετά την καταστροφή των εταιρειών όπως η Olivetti και τη συρρίκνωση της Telecom Italia.
Η καινοτομία είναι ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη της χώρας. Το να μείνουμε  στο ευρώ δεν πρόκειται να βοηθήσει.
Κατά την διάρκεια της  ιστορίας μας , εξάγαμε  και εμπορευόμαστε  με τις χώρες που βρίσκονται  πλησιέστερα προς εμάς, αλλά όχι επειδή έχουν το ευρώ, μόνο και μόνο επειδή είναι οι  πιο κοντινές χώρες και η γεωγραφική θέση  τους έχει καταστήσει ευκολότερες τις συναλλαγές μαζί τους  ήδη από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
 Ωστόσο, η αξία των εξαγωγών  σε χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ μειώθηκε  από τότε που ενταχθήκαμε  στο ευρώ.
Μόλις το 2007, αυτές οι εξαγωγές αποτελούσαν το 60% του συνόλου  και σήμερα έχουν πέσει σε λιγότερο από 50%.
Οι μόνες περιοχές όπου η αξία των εξαγωγών μας αυξάνεται είναι αυτές , που βρίσκονται  έξω από τη ζώνη του ευρώ, όπως μπορεί να φανεί από την έρευνα για τις ιταλικές εξαγωγές: "οι αναδυόμενες αγορές αντιπροσωπεύουν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών μας, ενώ η σημασία της ζώνης του ευρώ έχει σημειώσει  μια σημαντική πτώση ".
Και ως υπενθύμιση, εδώ  παρακάτω είναι ο  Grillo στα  τέλη του περασμένου έτους, που εξηγεί ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός...
https://youtu.be/5R6Me-Q8Hbk

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα...

ΠΗΓΗ http://www.zerohedge.com/news/2015-04-06/beppe-grillo-disarms-7-unfounded-fears-euro-exit

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν ως ένας Clown και περιπαίχτηκε από τους Γερμανούς.
Η εκλογική  δύναμη του σήμερα  στην Ιταλία είναι σημαντική.
Το εκλογικό του  ποσοστό του επιτρέπει από σήμερα να ζητάει με δημοψήφισμα την έξοδο της Ιταλίας από την ζώνη του ευρώ.
Οι παρατηρήσεις του ως προς τις επιπτώσεις μίας εξόδου από το ευρώ  ισχύουν για οποιαδήποτε χώρα αποτολμήσει την έξοδο της με συστηματικό τρόπο.

Οι λεπτομέρειες:

Η έκδοση ενός νέου νομίσματος απαιτεί μία ισοτιμία ένα προς ένα.
Σημειώστε αυτή την λεπτομέρεια, γιατί είναι πολύ σημαντική.
Η μεταγενέστερη ισοτιμία σύμφωνα με τον Grillo  θα πέσει λίγο.
Αν μιλάγαμε όμως για μία ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ, θα μπορούσε το νέο νόμισμα να είναι ισχυρότερο από το ευρώ.
Σύμφωνα με παρατήρηση που ανάγεται στην εποχή του Αριστοφάνη, το κακό νόμισμα διώχνει το καλό.
Αν η ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ είναι το κακό (=ασθενές) νόμισμα, τότε το ευρώ θα εξαφανισθεί από την Ελλάδα γρηγορότερα.
Οι 'Ελληνες όμως δεν επιθυμούν μία έξοδο από το ευρώ με ταυτόχρονη  υποβάθμιση της αγοραστικής τους δύναμης.
Οι 'Ελληνες δεν είναι βλάκες και δεν έχουν δώσει σε κανένα κόμμα λευκή επιταγή για περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Αν η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ εκδοθεί για να υποτιμηθεί σημαντικά στη συνέχεια, οι καταθέσεις θα φύγουν από τις τράπεζες και θα μετατραπούν σε αγορές και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών.
Αν ο σκοπός είναι να διαρρεύσουν οι καταθέσεις σε άλλες χώρες και να πέσει το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών έξω, η λύση αυτή δεν λύνει κανένα πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας.
Ο σκοπός της εισαγωγής ενός νέου νομίσματος είναι να βελτιωθεί η ρευστότητα γενικότερα.
Σήμερα τα κεφάλαια δεν κυκλοφορούν με ταχύ ρυθμό ανάμεσα στους πολίτες.
Αυτό οφείλεται στην βαριά φορολογία και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

'Οταν το ΦΠΑ είναι 23%, αυτό σημαίνει ότι σε 6 διαδοχικές φορολογούμενες συναλλαγές έχουμε μείνει με το 20,8% των αρχικών μας χρημάτων.

Το υπόλοιπο έχει καταλήξει στο κράτος για να το μεταφέρει με την σειρά του για την αποπληρωμή ενός τεράστιου  κρατικού χρέους στο 175% του ΑΕΠ.
Οποιοδήποτε τόσο τερατώδες σχήμα φορολόγησης θα δημιουργούσε πρόβλημα στη ρευστότητα και θα γιγάντωνε την παραοικονομία.
Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.
Οι μισθοσυντήρητοι 'Ελληνες έχασαν την δυνατότητα αποταμίευσης και δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος χωρίς παρέμβαση για μείωση του ΦΠΑ δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.
Το νέο νόμισμα θα τροφοδοτήσει μόνο την παραοικονομία και την κερδοσκοπία.

Αντίθετα, αν οι συναλλαγές με το νέο νόμισμα γίνονταν πχ με ΦΠΑ 11,3%,ποιός συναλλασσόμενος δεν θα έσπευδε να πληρώσει με το νέο νόμισμα?

Tα ευρώ θα μετατρέπονταν με ταχύ ρυθμό στο νέο νόμισμα και ξαφνικά οι τράπεζες και το κράτος θα αποκτούσαν σημαντικά συναλλαγματικά διαθέσιμα σε ευρώ για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σε ευρώ.

Η ανταλλαγή θα γινόταν απόλυτα εθελοντικά.

Οι κλέφτες του ΦΠΑ στην παραοικονομία  θα έχαναν το 11,7% των παράνομων κερδών τους (=23-11,3).

Η σημερινή υπερφορολόγηση με πρόσχημα το υψηλό δημόσιο χρέος στραγγαλίζει την επίσημη οικονομία και γιγαντώνει την παραοικονομία.

Θα πρέπει να γίνει απ' όλους αντιληπτό ότι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση, που χρειάζεται επειγόντως  η Ελλάδα,  είναι η αλλαγή του συστήματος είσπραξης των φόρων.
Οι φόροι θα πρέπει να εισπράττονται απευθείας κατά την οποιαδήποτε συναλλαγή.
Αυτό είναι εφικτό μόνο όταν το νόμισμα είναι απόλυτα άυλο και διακινείται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Τεχνολογικά σήμερα αυτό είναι απόλυτα εφικτό και μπορεί να γίνει με ελάχιστο κόστος.

Η Ελλάδα θεωρείται ουραγός στη διείσδυση της ευρυζωνικής κινητής τηλεφωνίας με μόνο  36,3% στη χρήση αυτής της τεχνολογίας,  έναντι μέσου όρου  61,1% για την Ευρωπαική Ένωση για το 2014.

ΠΗΓΗ http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=404567
Το 36,3% των Ελλήνων έχουν κάνει ήδη την επένδυση τους στη σύγχρονη τεχνολογία και έχουν πληρώσει το τίμημα.

Το πρωτοπόρο αυτό τμήμα της κοινωνίας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα για την μετάβαση σε ένα νέο Ελληνικό νόμισμα.

Για την ευρεία χρήση ενός άυλου ηλεκτρονικού νομίσματος χρειάζεται ένα κινητό τηλέφωνο καινούργιας τεχνολογίας και μία τράπεζα συμψηφισμού για τις πληρωμές στο νέο νόμισμα, συνδεδεμένη ηλεκτρονικά με τις υπόλοιπες τράπεζες μέσω της Εφορίας.

Η παρακράτηση του ΦΠΑ θα γίνεται άμεσα πριν την πίστωση του λογαριασμού του πωλητή με το αντίτιμο κάθε αγοραπωλησίας.

Το 36,3% του Ελληνικού  πληθυσμού είναι έτοιμο και διαθέτει σύγχρονο κινητό τηλέφωνο.
Το σύστημα DIAS συνδέει ηλεκτρονικά όλες τις Ελληνικές τράπεζες και παρέχει σήμερα υπηρεσίες συμβατικών και ηλεκτρονικών πληρωμών στο κοινό.

Το σύστημα DIAS χρησιμοποιείται σήμερα από τις τράπεζες για την πληρωμή οποιουδήποτε φόρου με την μορφή ηλεκτρονικών τυποποιημένων εμβασμάτων προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτό  που χρειάζεται είναι μόνο η λειτουργία μίας νέας τράπεζας συμψηφισμού  ανάμεσα στις Ελληνικές Τράπεζες  και την Εφορία.

Η νέα τράπεζα συμψηφισμού θα κάνει την μετατροπή στο νέο νόμισμα και στη συνέχεια θα στέλνει τα κεφάλαια αποφορολογημένα στους λογαριασμούς των πολιτών στις τράπεζες τους.

Ας δούμε ποσοτικά την δυναμική του συστήματος.

Το 2014 το Ελληνικό ΑΕΠ ήταν περίπου 177,7 δισ ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος ήταν 315,5 δισ ευρώ.
Το 36,3% του ΑΕΠ , που αναλογικά διαχειρίζονται οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου , θα μπορούσε να είναι 64,5 δισ ευρώ.
Με συντελεστή ΦΠΑ 11,3% πάνω σ' αυτό το ποσό θα γίνονταν ηλεκτρονικές εισπράξεις ΦΠΑ  ετησίως ποσού 7,3 δισ ευρώ με μηδενική φοροδιαφυγή.
Το 2013 πραγματοποιήθηκαν συνολικές εισπράξεις από έμμεσους φόρους μόλις 24,5 δισ ευρώ ,με περίπου διπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ,δηλαδή για το ίδιο ποσό, που αντιστοιχεί στο 36,3% του ΑΕΠ εισπράχτηκαν αναλογικά μόλις 4,36 δισ ευρώ ( 4,36=24,5*0,363*0,113 /0,23)
Η γενική  φοροδιαφυγή στους έμμεσους φόρους  υπολογίζεται λοιπόν σήμερα χονδρικά  στο 40,3%... ( 0,597=4,36/7,3 )
(ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  ΕΤΟΥΣ 2015, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3,  σελίδα 102  )

ΠΗΓΗ http://www.ppp.mnec.gr/sites/default/files/financial_files/EISHGHTIKH%2BEKTESH%2B2015%2BGR.pdf


Οι καταθέσεις  εσωτερικού των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν 155,3 δισ ευρώ.
ΠΗΓΗ http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/monetary/nxi.aspx

Θα αρκούσε το 41,5% των καταθέσεων να μετατραπεί στο νέο νόμισμα και να χρησιμοποιείται με την μορφή άυλου ηλεκτρονικού νομίσματος με ισοτιμία ένα προς ένα .
Τότε  το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ σε ένα έτος θα έπεφτε στο 141,2% του ΑΕΠ.   (1,412 = (315,5-64,5)/177,7 ))
Στο δεύτερο έτος το χρέος θα έπεφτε μόλις στο 104,9% του ΑΕΠ (1,049= (315,5-2*64,5)/177,7)).
Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να γίνει, γιατί τα ευρώ που θα γινόνταν ανταλλαγή με το νέο νόμισμα θα μπορούσαν στο σύνολο τους να κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους,  ύψους περίπου 315, 5 δισ ευρώ.
Η Ελλάδα θα απαλλασσόταν από το ευρώ και συγχρόνως το δημόσιο χρέος θα γινόταν βιώσιμο εντός διετίας (!)
Η ιδέα φαίνεται απλοική, αλλά θα πρέπει να θυμηθείτε ότι το ευρώ δεν μας το χάρισαν δωρεάν.
Το ανταλλάξαμε με την αγοραστική αξία της δραχμής μας, που μας την αναγνώρισαν κατά την ανταλλαγή.
Αν τους δώσουμε πίσω τα ευρώ τους αυτοί δεν έχουν κάτι να μας επιστρέψουν , εκτός από τις αλυσίδες μας, δηλαδή το δημόσιο χρέος μας...

Μετά από τα παραπάνω, ποιός από σας φοβάται το Grexit?

Εγώ πάντως δεν το φοβάμαι καθόλου...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail