Η επική μάχη του Στάλινγκραντ αναβιώνει - Εντυπωσιακό 3D ΒΙΝΤΕΟ

Ο μέσος όρος επιβίωσης ενός στρατιώτη στο Στάλινγκραντ δεν ξεπερνούσε τις 24 ώρες

Στρατής Μαζίδης

Η μάχη του Στάλινγκραντ, που διήρκεσε πάνω από έξι μήνες και είχε απώλειες πάνω από 2 εκατομμύρια ζωές, ούσα η πιο αιματηρή σύγκρουση του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αναβιώνει μέσα από ένα εντυπωσιακό 3D animation στα πλαίσια των εορτασμών των 70 ετών από την ήττα του ναζισμού.

Το Στάλινγκραντ (νυν Βόλγκογκραντ) είχε πάνω από 500.000 κατοίκους. Τον Ιούλιο του 1942 κατέστη σαφές ότι θα αποτελούσε τον επόμενο στόχο των Ναζί και έτσι οι σοβιετικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει ένα γρήγορο αμυντικό μέτωπο στέλνοντας όμως άπειρους στρατεύματα στην περιοχή χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, οι Ναζί ανάγκασαν τον Κόκκινο Στρατό να υποχωρήσει στην ίδια την πόλη όπου σε κάθε δρόμο και σε κάθε κτίριο διεξαγόταν μια αιματηρή πεδίο μάχης. Οι μάχες ήταν τόσο έντονος ώστε ο μέσος όρος ζωής ενός στρατιώτη ήταν μόνο 24 ώρες.

Παρά τις απώλειες στήριξης, καμία πλευρά δεν ήταν πρόθυμη να υποχωρήσει, τόσο με τον Χίτλερ και τον Στάλιν στέλνοντας ενισχύσεις στην πρώτη γραμμή. Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Γερμανοί είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, αλλά άφησαν τις πτέρυγές τους ανοικτές.

Ο Κόκκινος Στρατός άδραξε την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση, η οποία, στο τέλος, του επέτρεψε να περικυκλώσει τους Ναζί κόβοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού τους. Αυτό ήταν το τέλος της 6ης Στρατιάς του Χίτλερ και της επίθεσής του στο ανατολικό μέτωπο.

Η εξάμηνη μάχη άφησε πίσω της τουλάχιστον 2.000.000 νεκρούς και μετέτρεψε ολόκληρη την πόλη του Στάλινγκραντ μετατραπεί σε ερείπια

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail