ΧΑΡΑΤΣΙ στο Ιντερνετ - Ο ένας ΜΥΘΟΣ και οι πολλές ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Του Στρατή Μαζίδη

Είτε πολλοστή φορά σοσιαλ-δεξιά είτε πρώτη αριστερά, ο απαράβατος κανόνας όπου ανακατεύεται το οικονομικό επιτελείο να γίνονται τα πάντα στάχτη επιβεβαιώνεται.

Πρόσφατο παράδειγμα η σχεδιαζόμενη επιβολή φόρου στις διαφημίσεις του διαδικτύου.

Ας καταρρίψουμε λοιπόν το μύθο κι ας καταγράψουμε τις αλήθειες.

Όταν πρωτοβγήκε η είδηση, θυμάμαι τα σχόλια αναγνωστών στο capital. Επέχαιραν λέγοντάς τους γιατί να μην φορολογηθείτε κι εσείς;

Εδώ λοιπόν είναι ο ΜΥΘΟΣ.

Οι ιστοσελίδες και τα ιστολόγια που έχουν διαφημίσεις και λειτουργούν νόμιμα σαφώς και φορολογούνται αφού εκδίδουν τα σχετικά παραστατικά, αποδίδουν ΦΠΑ, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

Το να θεσμοθετήσεις έναν επιπλέον, έξτρα φηλαδή φόρο ύψους 20% είναι ληστρικό. Γιατί;

Παράδειγμα

Διαφήμιση € 100,00 αντίστοιχο συνολικό φορολογικό πόσο € 69,00 ή € 63,00 ήτοι 70% αφού:

26% φορολογία αν το μέσο ανήκει σε ελεύθερο επαγγελματία ή 20% αν είναι επιχείρηση (κι αυτό μέσα στην πρώτη κλίμακα)

23% ΦΠΑ

20% έξτρα φόρος.

Πάμε λοιπόν στις ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

1η) Σε όλη τη χώρα λειτουργούν πλέον εκατοντάδες τοπικά ενημερωτικά sites / blogs με διαφημίσεις ελάχιστου πραγματικά κόστους.

Αν ένας τοπικός επαγγελματίας ή επιχείρηση μπορεί να διαθέσει € 100,00 για διαφήμιση για Α χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχει άλλα € 43,00 λόγω ΦΠΑ και χαρατσιού.

Τι θα γίνει λοιπόν;

Είτε δε θα διαφημιστεί, είτε θα περιορίσει το budget του κτλ. Τι θα κάνει τότε η κυβέρνηση;

Με άλλα λόγια, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, αντίθετα θα μειωθούν και όσα ήδη βγάζει.

2η) Όλος αυτός ο κλυδωνισμός θα επιφέρει αναταράξεις κι ενδεχομένως ανεργία σε ένα κλάδο που το παλεύει να σταθεί στα πόδια του. Οι νόμιμοι και συνεπείς θα τιμωρηθούν.

Όσοι διαφημιστούν, θα μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες τους.

3η) Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για αντίστοιχης έμπνευσης παρεμβατικούς δημευτικούς φόρους και σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Σε ότι μπορείτε να φανταστείτε, να επιβληθεί έξτρα φόρος.

Πχ έξτρα φόρος 10% στα σινεμά, 5% στα μπαρ κ.ο.κ.

4η) Υπάρχει αφορολόγητο χρήμα στο διαδίκτυο;

Βεβαίως και υπάρχει. Εδώ είναι το κλειδί. Πάρα πολλά sites και blogs δραστηριοποιούνται και κερδίζουν όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλά χρήματα μέσω διαφημίσεων από ξένες πλατφόρμες δίχως να έχουν πληρώσει δεκάρα τσακιστή τόσο σε ασφάλιστρα όσο και σε φόρους επί των κερδών.

Πόσοι εξ αυτών όμως κόβουν τα απαραίτητα παραστατικά εγγράφοντας τα σχετικά στα έσοδά τους;

5η) Ελληνικές Διαφημίσεις

Ουσιαστικά τέτοιες (που να μπορούν να σηκώσουν το έξτρα βάρος) δεν υπάρχουν με ελάχιστες εξαιρέσεις. Είτε θα δει κανείς διαφημίσεις τραπεζών είτε κρατικών φορέων αλλά σε συγκεκριμένα και μόνο ΜΜΕ.

---

Το ίντερνετ έχει αρκετά πλεονεκτήματα και ελαττώματα. Διαδίδει γρήγορα την είδηση, έχει αμεσότητα ενώ παρέχει πολλές φορές τη δυνατότητα σε όλους να εκφραστούν ελεύθερα. Λάθη γίνονται, παντού όμως. Φανταστείτε να μην υπήρχε το ίντερνετ τα χρόνια του μνημονίου ή αναλογιστείτε όσοι διαβάζετε, πόσες ειδήσεις βγαίνουν στα ηλεκτρονικά μέσα, ιδίως από το εξωτερικό, που ούτε καν αναφέρονται στα μεγάλα ΜΜΕ.

Πολλά προβλήματα θα προκύψουν και αρκετοί κλάδοι θα επηρρεαστούν αρνητικά τόσο στον ηλεκτρονικό τομέα (registrar domain names, πάροχοι servers, support) και τον εμπορικό αν το οικονομικό επιτελείο συνεχίσει να μας εκπλήσσει με τη διαχρονική ατσαλοσύνη του.

Αν πάλι όπως διαβάζουμε κάπου, το θέμα είναι καθαρά πολιτικό με σκοπό τον έλεγχο του τύπου, τότε η κυβέρνηση ας αναλογιστεί αν θα λέγαμε σήμερα "πρώτη φορά αριστερά" αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο που κυριολεκτικά τσάκισε το μνημονιακό χώρο από το 2010 έως σήμερα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail