Παρελθόν τα αρνητικά επιτόκια για χρέος αξίας $ 1,5 τρις. Πώς κάποιοι έπαθαν μεγαλύτερη ζημιά από το ελληνικό PSI

του SON OFEON

Όλοι γνωρίζουν  ότι αψηφά  τη λογική να πληρώνεις  για το προνόμιο να δανείζεις τρισεκατομμύρια δολάρια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους επενδυτές πριν από δύο μήνες από το να κάνουν ακριβώς αυτό, αυξάνοντας στα ύψη την αξία των ευρωπαϊκών ομολόγων με αρνητική απόδοση σε σχεδόν 3 τρις ευρώ (3,4 τρις δολάρια) από τα μέσα Απριλίου, όπως δέιχνουν τα στοιχεία της Bank of America Corp.

Αυτή  η αγορά τώρα πρόκειται να πεθάνει γρήγορα.

Η αξία  των τίτλων αυτών στην αγορά έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, σε 1,6 τρις ευρώ  από την  9η Ιουνίου. (*1*)

Λοιπόν, τι συνέβη?

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν απομακρύνθηκε από το σχέδιό της να αγοράσει περισσότερα από ένα τρις  ευρώ  χρέους, ούτε ανέβασε τα βασικά επιτόκια καταθέσεων της πάνω από το μηδέν.
Αντ 'αυτού, οι επενδυτές απλά φαίνεται να επιστρέφουν στα συγκαλά τους (τουλάχιστον για λίγο), καθώς η ζώνη του ευρώ δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Υπάρχουν αναλαμπές προόδου στη φαινομενικά ατελείωτη προσπάθεια της  Ελλάδας να αποτρέψει την χρεοκοπία της.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν, βοηθώντας την ενίσχυση των προοπτικών του πληθωρισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ

'Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στην πτώση των τιμών του χρέους της ζώνης του ευρώ.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 1 τοις εκατό από τόσο χαμηλά όσο 0,05 τοις εκατό στις 17 Απριλίου, ενώ οι αποδόσεις των ελβετικών ομολόγων παρόμοιας λήξης αυξήθηκαν στο 0,3 τοις εκατό από το αρνητικό  ποσοστό 0,3 τοις εκατό στις 23 Ιανουαρίου.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο της Bank of America Merrill Lynch με τίτλο Euro Government Ιndex αξίας 5,3 τρις δολαρίων έχει χάσει το 6 τοις εκατό  της αξίας του (*2*) από τις 15 Απριλίου, που αντιστοιχεί σε περίπου 300 δις δολάρια αγοραίας αξίας.

Μελλοντικές προοπτικές της αγοράς

Και τώρα τι θα συμβεί?

Πρόκειται οι  αρνητικές αποδόσεις να καταλήξουν να αναφέρονται στα  βιβλία της ιστορίας, προορισμένες για να συζητιούνται  σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, σαν η επιτομή της  μεγάλης εποχής των πειραματισμών από τις κεντρικές  τράπεζες?

"Σίγουρα εκ των υστέρων, οι άνθρωποι βλέπουν τη βουτιά σε αρνητικές αποδόσεις ως μία υπερβολή  της αγοράς" , δήλωσε ο Ian Lyngen, ένας ειδικός στη στρατηγική των επενδύσεων σε  κρατικά  ομόλογα στην επενδυτική εταιρεία CRT Capital Group LLC, που εδρεύει στο Stamford του  Κονέκτικατ.

Ενώ οι αρνητικές αποδόσεις μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων για λίγο ακόμη, είναι απίθανο να επιστρέψουν σύντομα στους τίτλους με μεγαλύτερη περίοδο λήξης, είπε.

Η τύχη των αρνητικών αποδόσεων ομολόγων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν τα δεδομένα που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζουν να παράγουν θετικές εκπλήξεις.

Συμπερασματικά, ο μόνος λόγος που είναι λογικό οι επενδυτές να αγοράζουν παρόμοιους τίτλους με αρνητικά επιτόκια είναι  α) αν οι αποδόσεις πρόκειται να εξελιχθούν περισσότερο σε αρνητικά επίπεδα και οι τιμές σε ακόμη υψηλότερα, καθώς η οικονομία θα εξασθενήσει ή

β) αν υπάρξει μία τεράστια διόρθωση, που να προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε κάθε άλλο είδος  επένδυσης ή

γ) εάν η ΕΚΤ επεκτείνει το  ήδη άνευ προηγουμένου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εάν η πρόσφατη ιστορία μπορεί να μας δείξει κάτι, αυτό είναι ότι τα ομόλογα που εξακολουθούν να έχουν αρνητικές αποδόσεις είναι αρκετά ασταθή.

Έτσι, αν οι επενδυτές αρχίσουν να ανησυχούν για τον αποπληθωρισμό και πάλι, οι περισσότερο αυτών των τίτλων μπορεί σύντομα να ακολουθήσουν τα προγενέστερα όμοια τους, σαν ένα φαινόμενο του παρελθόντος.

ΠΗΓΗ http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-10/negative-rates-on-1-5-trillion-of-debt-become-thing-of-the-past


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Μπορείτε να πιθανολογήσετε όσο θέλετε για τις αιτίες ύπαρξης των αρνητικών επιτοκίων στις ευρωπαικές αγορές.

Μπορείτε επίσης να ερμηνεύσετε όπως θέλετε τι μπορεί  να σηματοδοτούν τα αρνητικά επιτόκια για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας ή για την κατάθεση στην ΕΚΤ κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Αλλά το φαινόμενο αυτό παραμένει παράλογο, εκτός αν λάβετε υπόψη τις έρευνες για χειραγώγηση των επιτοκίων libor στη Βρετανία από 16 μεγάλες τράπεζες.

ΠΗΓΗ http://www.reuters.com/article/2014/03/14/us-fdic-libor-idUSBREA2D1KR20140314
Οι αγορές, που βασίζονταν στο libor ως επιτόκια αναφοράς , είχαν αξία  αναφοράς  τα 550 τρις δολάρια.

Τα επιτόκια libor χρησιμοποιούνται τόσο ως επιτόκιο αναφοράς  στα στεγαστικά δάνεια, όσο και στα παράγωγα επενδυτικά προιόντα.

Ανάμεσα στις κατηγορούμενες 16 μεγάλες τράπεζες είναι και οι Bank of America Corp,  Citigroup Inc, Credit Suisse Group AG,  Deutsche Bank AG, HSBC Holdings PLC, JPMorgan Chase & Co,  Royal Bank of Scotland Group PLC, Rabobank, Lloyds Banking Group plc, Societe Generale, Norinchukin Bank, Royal Bank of Canada, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ και η  WestLB AG.
Από τις παραπάνω τράπεζες μελετήσαμε μόνο την συμπεριφορά της Deutsche Bank AG.

Γνωρίζουμε από τις οικονομικές αναφορές της με ημερομηνία 31.3.2015 ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία βασιζόμενα σε παράγωγα προιόντα αξίας 746 δισ ευρώ (στο Ενεργητικό) και αντίστοιχες υποχρεώσεις βασιζόμενες σε παράγωγα αξίας 724 δισ ευρώ (στο Παθητικό), δηλαδή καθαρή αξία σε παράγωγα προιόντα αξίας 22 δισ ευρώ (=746-724), με την υπόθεση βέβαια  ότι οι συμφωνίες παραγώγων συμψηφίζονταν μεταξύ τους στις εκτιμώμενες αξίες τους την 31.3.2015.

Από τις ίδιες καταστάσεις βλέπουμε ότι τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας ήταν 77,93 δις ευρώ, δηλαδή το 28,3% των κεφαλαίων της (*3*) είναι επενδυμένο σε παράγωγα προιόντα (=22/77,93).

ΠΗΓΗ


Η αποτίμηση των παράγωγων προιόντων είτε ως περιουσιακά στοιχεία, είτε ως υποχρεώσεις βασίζονται σε προθεσμιακές ισοτιμίες νομισμάτων ή ισοδύναμα σε επιτόκια για διάφορα νομίσματα για τις αντίστοιχες προθεσμιακές διάρκειες.

'Οταν τα επιτόκια διαμορφώνονται χαμηλά, οι παρούσες  αξίες των προιόντων και υποχρεώσεων ανεβαίνουν.

Το αντίθετο βέβαια συμβαίνει, όταν τα επιτόκια αυξάνουν,

Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται ότι η ίδια τράπεζα στις 31.12.2014 είχε περιουσιακά στοιχεία βασιζόμενα σε παράγωγα αξίας 629,9 δισ ευρώ και υποχρεώσεις βασιζόμενες σε παράγωγα αξίας 610,2 δισ ευρώ, δηλαδή καθαρή αξία περιουσιακών στοιχείων βασιζόμενων  σε παράγωγα 19,7 δισ ευρώ.

Τα 19,7 δισ ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα κεφάλαια της τράπεζας την 31,12.2014 ήταν το 26,9% των κεφαλαίων της (=19,7/73,22).

Μέσα σε τρεις μήνες με πτωτικά επιτόκια η αξία των επενδύσεων σε παράγωγα (και ο αντίστοιχος κίνδυνος) αυξήθηκαν κατά 18,4%

(= (746-629,9)/629,9), ενώ η καθαρή αποτίμηση των επενδύσεων σε παράγωγα αυξήθηκε μόνο κατά 11,7% (=(22-19,7)/19,7).

Συμπερασματικά σε περιβάλλον Γερμανίας με αρνητικά ή μειούμενα επιτόκια  αυξάνεται ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου κατά 18,4% και η απόδοση της επένδυσης μόνο κατά 11,7%.

Μπορείτε λοιπόν να φαντασθείτε ότι η μαγική εικόνα των τραπεζών της Γερμανίας θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά, αν τα επιτόκια αυξηθούν ξαφνικά ή και μείνουν υψηλά για πάνω από 10 χρόνια.
Oι γερμανικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον με την ίδια ευκολία να παίζουν με τα επιτόκια libor.

Για να διαμορφώσουν μικρά επιτόκια δανεισμού, που τους συμφέρουν, έβαλαν την ΕΚΤ να προσφέρει αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις των τραπεζών σ' αυτήν.

Επίσης φρόντισαν μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του κου Draghi να πλημμυρίσουν σε βάθος 1,5 χρόνου την ευρωζώνη με 1,3 τρις ευρώ.

Η ζήτηση για καταθέσεις στις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε τεχνητά πέραν της κοινής λογικής με αρνητικά επιτόκια κατάθεσης, ενώ η προσφορά διαθέσιμων κεφαλαίων αυξήθηκε.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι τεχνητά μειωμένα επιτόκια στην ευρωζώνη για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Αλλά η συνταγή φαίνεται ότι χάλασε υπό την επίδραση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και του ενδεχόμενου (και αναμενόμενου) από όλους Grexit ή Graccident.

'Ηδη έχουν χαθεί ή παροπλισθεί σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια κεφάλαια 1,6 τρις δολάρια  (*1* )
Aν λοιπόν συμβεί το απευκταίο ατύχημα με την Ελλάδα, α) οι αποδόσεις των τίτλων χρέους θα ανέβουν λόγω της αύξησης του κινδύνου και β) θα υπάρξει μία τεράστια διόρθωση στις άλλες αγορές, που θα αρχίσει με γενική ημερήσια πτώση σε όλες τις αγορές της τάξεως του 6,7%        (*2*)

 (=18,4-11,7), που μπορεί να καταστρέψει έως και το 28,3% των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών (*3*) 

Αν επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα κινδύνευαν κεφάλαια αξίας 1,6 τρις ευρώ, που είναι ακόμη  επενδυμένα σε ομόλογα  κυβερνητικού  χρέους με αρνητικά επιτόκια.

Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν 20 φορές από το 0,05% στο 1% μέσα σε περίπου 2 μήνες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η παρούσα αξία των ομολόγων με τοκομερίδιο 0,05% θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερη από την παρούσα αξία ομολόγων με τοκομερίδιο 1%.

Αντίστοιχα τα ελβετικά δεκαετή ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο -0,30% θα πρέπει να έχουν παρούσα αξία 50% μικρότερη από την παρούσα αξία ομολόγων με επιτόκιο 0,30%.

Οι επενδυτές που πίστεψαν στο γερμανικό θαύμα και αγόρασαν με αρνητικά επιτόκια Γερμανικά και Ελβετικά επιτόκια έπαθαν ζημιά μεγαλύτερη από το Eλληνικό PSI+.

Ας πρόσεχαν...

Ελπίζω να μην στεναχώρησα όσους από σας πιστεύουν ακόμη στην παντοδυναμία της Γερμανίας και έστειλαν τα κεφάλαια τους εκεί για να τα σώσουν στο παρελθόν.

Δυστυχώς για σας αυτή είναι η αλήθεια, που παρουσιάζει σε άρθρο του το Bloomberg, αλλά δεν την αναλύει για μα μην σας τρομάξει...

Η πραγματική οικονομική καταστροφή δεν άρχισε ακόμη...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail