Οι πέντε ισχυρισμοί των παιδιών του Ευρώ

Του Σπύρου Στάλια

Οι πέντε ισχυρισμοί των παιδιών του Ευρώ:

1) Αν η Ελλάδα υιοθετήσει την Δραχμή αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι με το Ευρώ οι Τράπεζες έγιναν ανήθικες, καταστράφηκαν, έχουν στεγνώσει, καίτοι τις σώσαμε. Θυμάται κάποιος με την δραχμή οι Τράπεζες να μην ήσαν εύρωστες και ηθικές;

2) Αν η Ελλάδα υιοθετήσει πάλι την Δραχμή, η Κυβέρνηση για να καλύπτει τα ελλείμματα της θα τυπώνει δραχμές, πράγμα που θα μας οδηγήσει σε επικό πληθωρισμό.

Πέραν του γεγονότος ότι το σκεπτικό πληθωρισμός-νόμισμα είναι πέρα για πέρα λανθασμένο, ιστορικά η Ελλάδα ποτέ δεν είχε κάποιο πρόβλημα με τα ελλείμματα όταν είχε την δραχμή ούτε με τον πληθωρισμό. Αντίθετα με το ευρώ το χρέος της πήγε 190%, πάει για 200%, και ο αποπληθωρισμός μας έχει τσακίσει ή δεν είναι έτσι;

3) Οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα εξαφανιστούν αν υιοθετήσουμε ξανά την Δραχμή.

Άλλος παράλογος ισχυρισμός. Από το 2010 οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών από τα 43.2 δις ευρώ έφτασαν το τέλος του 2015 στα 26,2 δις. Αντίθετα με την Δραχμή οι αποταμιεύσεις θα ανέλθουν επειδή του Κράτους το έλλειμμα θα είναι το περίσσευμα του ιδιωτικού τομέα.

4) Η υποτίμηση της Δραχμής ελάχιστα θα βοηθήσει το ισοζύγιο πληρωμών ισχυρίζονται. Μάλιστα, ενώ με την υποτίμηση των μισθών και των μεροκάματων από το 2010 οι εξαγωγές μας τινάχτηκαν στον αέρα. Τι ντροπή να λένε τέτοια.

Αντίθετα μια υποτίμηση της δραχμής θα εκσφενδονίσει τις εξαγωγές, περά από τον τουρισμό, αφού και τώρα η Ελλάδα εξάγει 22,0 δις ευρώ με το σκληρό ευρώ.

5) Μας λένε ότι με την δραχμή η φτώχεια θα θερίσει την Ελλάδα. Μαλιστα, με το ευρώ αισίως φτάσαμε 4,0 έκτα Έλληνες να ζουν στα ορια της φτώχειας. Αντίθετα με την δραχμή η φτώχεια και η ανεργία θα εξαφανιστούν αφού με το δικό μας νόμισμα θα αναπτύξουμε την εσωτερική ζήτηση πράγμα που με το ευρώ δεν μπορούμε.

Θα επανέλθω στο θέμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail