ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ περιμένει η Δαμασκός από τους φίλους της;

Στρατής Μαζίδης

Τα μηνύματα από τα διάφορα μέτωπα του συριακού πολέμου δεν υπήρξαν ενθαρρυντικά για τη Δαμασκό. Ιντλέμπ και Παλμύρα υπήρξαν δύο σημαντικές πόλεις που έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ωστόσο η συριακή κυβέρνηση δε συμμερίζεται τη γενικότερη ανησυχία υπενθυμίζοντας πως στα τέσσερα αυτά χρόνια του πολέμου έχει βρεθεί σε χειρότερη θέση ενώ τώρα είναι πεπεισμένη πως ο στρατός μπορεί να χτυπήσει πίσω με τη βοήθεια των συμμάχων της.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάλ σε συνέντευξή του στο Reuters στη Δαμασκό ήρθε σε αντίθεση με την άποψη δυτικών αξιωματούχων οι οποίοι βλέπουν αυξανόμενες πιέσεις στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ από τις εξελίξεις με τις αντάρτικες ομάδες σε ολόκληρη τη Συρία.


Ο Μεκντάλ αναφέρει ότι το κλειδί των πρόσφατων αυτών εξελίξεων υπέρ των τζιχαντιστών ήταν η αυξημένη στήριξη από τα περιφερειακά τους εχθρούς του Άσαντ, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία αν και εκφράζει την ευχή της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας ύστερα από το εκλογικό πλήγμα που υπέστη ο Ερντογάν.

Προσέθεσε όμως ότι αναμένει περισσότερη στήριξη από τους συμμάχους της Συρίας: το Ιράν, τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο υφυπουργός αναλύει ότι οι δυτικές περιοχές που θεωρούνται το κλειδί για την επιβίωση της κυβέρνησης είναι ασφαλής και υπενθυμίζει πως η πρωτεύουσα, Δαμασκός, υπήρξε ιδαίτερα ευάλωτη τα πρώτα δύο χρόνια των συγκρούσεων:

«Νομίζω ότι η Συρία ήταν υπό μεγαλύτερη πίεση (πριν). Ακόμα και η Δαμασκός ήταν υπό άμεση απειλή. Σήμερα η Δαμασκός δεν βρίσκεται υπό καμία συνθήκη κάτω από μια τέτοια απειλή. Η Homs είναι ασφαλής, η Χάμα είναι ασφαλής, και τώρα η al-Qalamoun είναι ασφαλής».

Ο Μεκντάλ παραδέχεται την πρόοδο των τζιχαντιστικών ομάδων λόγω της στήριξής τους από περιφερειακές χώρες:

«Κάποια πρόοδος έχει γίνει, είτε μας αρέσει είτε όχι, αλλά ο στρατός ανασυντάσσεται»

και συνεχίζει:

«Αυτό που μας κάνει αισιόδοξους είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η αύξηση στη δύναμη και το ηθικό του Συριακού Αραβικού Στρατού» προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στην εξασφάλιση ορισμένων «βασικών απαιτήσεων» αναφερόμενος προφανώς σε πολεμικό εξοπλισμό.

«Το δεύτερο είναι η ισχυρή υποστήριξη που έχουμε λάβει και θα λάβουμε από τους συμμάχους μας, είτε πρόκειται για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ή η Ρωσική Ομοσπονδία ή από τον κύριο σύμμαχό μας, Χεζμπολάχ»

και σημειώνει:

«Ελπίζουμε ότι η απόδοση του συριακού στρατού θα είναι διαφορετική σε λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες».

Το προσεχές διάστημα θα λύσει όλες τις απορίες μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail