Το CNN κατάφερε και εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη με τη 16χρονη Κούρδισσα Γιαζίντι, Ζεϊνάτ, η οποία υπήρξε για κάποιο καιρό σκλάβα του ίδιου του τρομερού αρχιτρομοκράτη, «χαλίφη» στο Ισλαμικό Κράτος, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Η πανέμορφη Κούρδισσα, που μίλησε στην κάμερα του CNN με καλυμμένο πρόσωπο, αφήνοντας να φανούν μόνο τα υπέροχα γαλάζια μάτια της, περιέγραψε τη ζωή της ως σκλάβα του «χαλίφη», έδωσε πολύτιμες μαρτυρίες για την αδικοχαμένη Αμερικανίδα όμηρο Κέιλα Μίλερ, που ο χαλίφης «παντρεύτηκε» με τη βία, περιέγραψε τις προσωπικές στιγμές του αρχιτρομοκράτη και έδωσε πολύτιμα στοιχεία στις Αρχές για τον εντοπισμό του.
Η αιχμαλωσία
Όταν το Ισλαμικό Κράτος ήρθε για τη Ζεϊνάτ και την οικογένειά της, έτρεξαν να φύγουν, τρομοκρατημένοι, αναζητώντας την ασφάλεια στα βουνά. Είχαν ακούσει τις ιστορίες τρόμου για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών και ήξεραν τι τους περίμενε εάν έμεναν στο σπίτι τους.
Δεν πρόλαβαν όμως να ξεφύγουν. Στους πρόποδες του όρους Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, του ιερού όρους των Κούρδων Γιαζίντι, μαζί με άλλους χιλιάδες συμπατριώτες τους που πάσχιζαν να γλιτώσουν από την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους, αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές.
Αρχικά τη χώρισαν από τον πατέρα της και στη συνέχεια από τις αδελφές της. Της έλαχε η ίδια φριχτή μοίρα όπως και σε άλλες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια των Γιαζίντι, να γίνει σκλάβα, ιδιοκτησία του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ζεϊνάτ, εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς της, δεν βγήκε στα σκλαβοπάζαρα στην αγορά όπου μπορούσε να τη διεκδικήσει ο κάθε τζιχαντιστής. Δόθηκε δώρο στον ίδιο τον «χαλίφη» των τζιχαντιστών, τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, για να υπηρετεί τον ίδιο και την οικογένειά του.
Η 16χρονη Ζεϊνάτ, ελεύθερη σήμερα, μίλησε στο CNN. Το Ζεϊνάτ δεν είναι το πραγματικό της όνομα, είναι το ψευδώνυμο με το οποίο την παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο στο ρεπορτάζ του.
Σκλάβα του «χαλίφη»
Στην ιστορία της διηγήθηκε πώς ο Αλ Μπαγκντάντι την έδερνε και την κακομεταχειριζόταν. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι ο «χαλίφης» βίασε την Αμερικανίδα Κέιλα Μίλερ (Kayla Mueller), η οποία κρατούνταν όμηρος και προσωπική ερωτική σκλάβα του Αλ Μπαγκντάντι από την απαγωγή της το 2013.
«Μας φερόταν πολύ άσχημα. Μας επαναλάμβανε συνεχώς: Ξεχάστε τον πατέρα και τα αδέλφια σας. Τους σκοτώσαμε. Και παντρευτήκαμε τις μανάδες και τις αδελφές σας. Ξεχάστε τους».
Τη Ζεϊνάτ επέλεξε ο ίδιος ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι (τον οποίο αρχικά δεν γνώριζε ποιος είναι) όταν την είδε σε ένα σκλαβοπάζαρο που γινόταν «σε ένα λευκό παλάτι, μεταξύ του βουνού και της θάλασσας», όπως η ίδια λέει, δίχως να σημαίνει ότι η γεωγραφική περιγραφή που δίνει είναι και ορθή.
Στη συνέχεια η Ζεϊνάτ και μερικές ακόμα αιχμάλωτες κοπέλες μεταφέρθηκαν στο σπίτι του «χαλίφη», στη Ράκα της Συρίας, η οποία θεωρείται η ντε φάκτο «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους.
Μόλις έφτασαν στο σπίτι του «χαλίφη» τους έδειξαν ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό ενός δυτικού και τις απείλησαν ότι τις περίμενε η ίδια μοίρα εάν δεν εγκατέλειπαν την ηλιολατρία των Γιαζίντι για να ασπαστούν το Ισλάμ.
Οι Κούρδοι Γιαζίντι δεν είναι μουσουλμάνοι, διατηρούν την αρχαία θρησκεία των Κούρδων, τον ηλιολατρισμό – ζωροαστρισμό.
«Ο ίδιος ο Αλ Μπαγκντάντι μας έδειξε τον αποκεφαλισμό ενός δημοσιογράφου στον φορητό υπολογιστή του, και γυρνώντας σε εμένα μου είπε: Εάν δεν εξισλαμιστείς, αυτό θα σου συμβεί, θα σας αποκεφαλίσουμε όλες», θυμάται η Ζεϊνάτ.
«Έχετε δύο επιλογές», είπαν», «εξισλαμιστείτε ή θα πεθάνετε με αυτό τον τρόπο».
Ο Αλ Μπαγκντάντι και η οικογένειά του συνεχώς μετακινούνταν από το ένα σπίτι στο άλλο, από τη μία πόλη στην επόμενη. Η Ζεϊνάτ ανέφερε, μιλώντας στο CNN, ότι την επόμενη ημέρα της άφιξής της στο σπίτι του «χαλίφη» στη Ράκα, ένα αεροπορικό χτύπημα κατέστρεψε το ακριβώς διπλανό σπίτι σε εκείνο που έμενε ο «χαλίφης». Το παραλίγο «μοιραίο» χτύπημα είχε ως άμεση αντίδραση όλη η οικογένεια του Μπαγκντάντι, μαζί και οι σκλάβοι, να αλλάξουν στέγη για λόγους ασφαλείας.
Η Ζεϊνάτ λέει ότι ο Αλ Μπαγκντάντι την έδερνε και συνεχώς υπενθύμιζε τόσο στην ίδια όσο και στις άλλες σκλάβες ότι «ανήκουν» στο Ισλαμικό Κράτος.
Η ίδια προσθέτει ότι χλευαζόταν και από τις τρεις γυναίκες του Αλ Μπαγκντάντι και τα έξι παιδιά του, ενώ ήταν υποχρεωμένη να τους μαγειρεύει και να τους καθαρίζει.
Η κακομεταχείριση, οι ξυλοδαρμοί, οι προσβολές, η αβάσταχτη ζωή του σκλάβου με άλλα λόγια, την έκανε να βρει το θάρρος να αποφασίσει να δραπετεύσει.
Η πρώτη απόδραση
Μαζί με άλλες σκλάβες κατάφεραν και βρήκαν τα κλειδιά του οικήματος, στο οποίο τις κρατούσαν φυλακισμένες, και διέφυγαν.
«Πήραμε το κλειδί, ξεκλειδώσαμε την πόρτα. Και αρχίσαμε να τρέχουμε, να τρέχουμε… Είδαμε ένα σπίτι, λίγο έξω από το Χαλέπι, στο οποίο έμενε μια γυναίκα Αράβισσα. Αυτή μας είπε, ελάτε και θα σας βοηθήσω να γυρίσετε στο Ιράκ… έτσι είπε… θα μπορούσε να μας βοηθήσει, αλλά αντί αυτού ειδοποίησε τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι».
«Μας χτύπησαν σε όλο μας το σώμα», θυμάται. «Είχαμε γίνει στην κυριολεξία μαύροι από το ξύλο. Μας χτυπούσαν με ό,τι έβρισκαν. Με καλώδια, με ζώνες, με βούρδουλες».
«Ο Αλ Μπαγκντάντι με χτύπησε με ένα λάστιχο ποτίσματος και με μια ζώνη. Ύστερα με χαστούκισε τόσο δυνατά που μάτωσε η μύτη μου»΄.
Από το πολύ ξύλο το χέρι της εξαρθρώθηκε. «Ακόμα και τώρα, όταν κουβαλάω κάτι, πονάω». Η φίλη της, που τις έδερναν μαζί, της έσπασαν κόκκαλο στο πρόσωπο.
«Ο Αλ Μπαγκντάντι μας είπε, σας δείραμε επειδή αποδράσατε από εμάς. Σας επιλέξαμε για να σας εξισλαμίσουμε, σας επιλέξαμε. Τώρα ανήκετε στο Ισλαμικό Κράτος».
Η Ζεϊνάτ είπε στο CNN ότι όσο καιρό ήταν σκλάβα δεν είχε καταλάβει ποιος ήταν ο δεσπότης της. Ανακάλυψε ότι ήταν σκλάβα του αρχιτρομοκράτη «χαλίφη» μόνο αφού διέφυγε.
«Όταν συνειδητοποίησα ποιος ήταν, φοβήθηκα περισσότερο από πριν. Δεν μπορούσα ούτε καν να φανταστώ ότι ήταν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους. Τρομοκρατήθηκα. Θα μπορούσε να με είχε σκοτώσει».
Η γνωριμία με την Κέιλα Μίλερ
Η Ζεϊνάτ διηγήθηκε ακόμα ότι όσο καιρό την κρατούσαν σκλάβα, συνδέθηκε και με την Αμερικανίδα όμηρο Κέιλα Μίλερ. «Ήταν φίλη, μου στάθηκε σαν αδελφή».
«Την πρώτη φορά που την είδα νόμιζα ότι ήταν Γιαζίντι, οπότε της μίλησα κούρδικα. Μου απάντησε ότι δεν καταλάβαινε. Της μίλησα λοιπόν στα αραβικά. Της είπα ότι είμαι Γιαζίντι από το Σιντζάρ που έπιασε αιχμάλωτη το Ισλαμικό Κράτος. Μετά από αυτό μείναμε μαζί και γίναμε σαν αδελφές».
Η Ζεϊνάτ θυμάται ότι τις φυλάκισαν μαζί σε ένα κελί για αρκετές εβδομάδες.
«Υπήρχε ελάχιστος χώρος μέσα στο κελί και ήταν σκοτεινά. Ήταν καλοκαίρι και είχε αφόρητη ζέστη». Τους έδιναν ψωμί και τυρί για πρωινό και ρύζι ή μακαρόνια για δείπνο. Οι ποσότητες όμως ήταν μικρές και πεινούσαν.
Στη συνέχεια τις πήγαν στο σπίτι του Αμπού Σαγιάφ, του υπεύθυνου για τη διαχείριση των εσόδων της οργάνωσης από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα σε επιδρομή Αμερικανών κομάντος στο σπίτι του.
Τότε ήταν που ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι βίασε για πρώτη φορά την Κέιλα Μίλερ.
«Όταν η Κέιλα γύρισε κοντά μας, αφού την είχαν πάρει να δει τον Αλ Μπαγκντάντι, τη ρωτήσαμε γιατί έκλαιγε. Και η Κέιλα μας είπε ότι ο Αλ Μπαγκντάντι της είχε ανακοινώσει ότι θα την παντρευόταν με το ζόρι και ότι εάν αρνιόταν θα τη σκότωνε».
«Στη συνέχεια μου εξομολογήθηκε ότι τη βίασε. Τη βίασε τέσσερις φορές».
Η Αμερικανίδα Κέιλα Μίλερ είχε βρεθεί στη Συρία ως εθελόντρια ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Ισλαμικό Κράτος την απήγαγε το 2013 και σκοτώθηκε, τον Φεβρουάριο του 2015, σε αεροπορική επιδρομή.
«Όταν άκουσα τι μου είπε η Κέιλα, το μόνο που ήθελα ήταν να δραπετεύσω ξανά. Της είπα να φύγουμε μαζί, αλλά αρνήθηκε. Μου ανέφερε τον Αμερικανό δημοσιογράφο που αποκεφαλίστηκε και συμπλήρωσε ότι το ίδιο θα πάθαινε και αυτή εάν ερχόταν μαζί μου, θα της έκοβαν το κεφάλι».
«Την πρώτη φορά που της είπα ότι θα δραπέτευα. είπε: Μην το κάνεις. Εάν σε πιάσουν είναι βέβαιο ότι θα σε σκοτώσουν».
«Τότε της είπα: Όχι! Είδε τι σου έκανε ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Σε είδα να υποφέρεις. Είδα πόσο πόνο σου προκάλεσε. Θα δραπετεύσεω με όποιον τρόπο μπορώ».
Το Ισλαμικό Κράτος λέει ότι το Κοράνι δικαιολογεί να πιάνονται σκλάβες οι μη μουσουλμάνες και επιτρέπει τον βιασμό τους. Η Ζεϊνάτ είπε στο CNN ότι ο Αλ Μπαγκντάντι συχνά απειλούσε τόσο εκείνη όσο και τις άλλες σκλάβες ότι θα τις βίαζε.
«Μας έλεγε. Αυτό που έκανα στην Κέιλα θα το κάνω και σε εσάς. Την Παρασκευή, την Παρασκευή είναι η σειρά σας».
Η Ζεϊνάτ θυμάται ότι ο Αλ Μπαγκντάντι συμπεριφερόταν στην Κέιλα σαν να ήταν γυναίκα του και την υποχρέωνε να φορά τον μαύρο μουσουλμανικό χιτώνα, που κάλυπτε και το πρόσωπό της.
«Την είχε παντρευτεί, ήταν γυναίκα του. Δεν επέτρεπε ούτε στον φίλο του Αμπού Σαγιάφ να δει το πρόσωπό της».
Ο Αλ Μπαγκντάντι είχε κάνει και γαμήλιο δώρο στην Κέιλα. Της είχε πάρει ένα πανάκριβο ρολόι. Επειδή όμως το Κοράνι λέει ότι ο άνδρας που έχει πολλές γυναίκες είναι υποχρεωμένος να παίρνει σε όλες τα ίδια δώρα, για να μην ζηλεύουν μεταξύ τους, έκανε δώρο και στις άλλες γυναίκες του από ένα ίδιο ρολόι».
«Εικόνες» από την καθημερινότητα του «χαλίφη»
Ο Αλ Μπαγκντάντι ήταν «χαλαρός» στην καθημερινότητά του. Δεν σηκωνόταν νωρίτερα από τις 10.00 το πρωί και είχε πέσει για ύπνο μέχρι τα μεσάνυχτα. Συνήθιζε να μένει στο δωμάτιό του για τρεις ή τέσσερις ώρες, μόνος.
Επίσης, στην καθημερινότητά του δεν ντύνεται με τη μαύρη κελεμπία που τον έχουμε ως εικόνα. Φορά ευρωπαϊκά ρούχα.
Έχει μεγάλο φόβο για τα κινητά τηλέφωνα, γιατί γνωρίζει ότι μπορούν να τον εντοπίσουν μέσω αυτών και να τον βομβαρδίσουν.
Έχει άριστη επικοινωνία με τους οπλαρχηγούς του, αλλά επικοινωνεί με εναλλακτικούς τρόπους, ποτέ από κινητό τηλέφωνο.
Η δεύτερη απόδραση
Η Ζεϊνάτ περιέγραψε και πώς απέδρασε.
«Υπήρχε ένα παράθυρο στο δωμάτιό μας. Ήταν λίγο σπασμένο. Το έσπρωχνα, το έσπρωχνα και όταν υπήρξε ένα άνοιγμα αρκετό για να περάσω από μέσα εγώ και η φίλη μου, συρθήκαμε και φύγαμε μέσα στη νύχτα. Και τρέχαμε δίχως σταματημό».
«Δεν ξέραμε που πηγαίναμε και παρακαλούσαμε τον Θεό να μας οδηγήσει τα βήματά μας στη σωτηρία. Δεν είχαμε σχέδιο, απλά τρέχαμε προς όποια κατεύθυνση».
«Μετά από πολλές ώρες φτάσαμε σε ένα χωριό. Δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός από ένα σπίτι. Είπα στη φίλη μου ότι θα πάμε σε αυτό το σπίτι και θα ζητήσουμε βοήθεια. Οι τζιχαντιστές σβήνουν τα φώτα για να μην τους εντοπίσουν τα αεροπλάνα. Άρα σε αυτό το σπίτι είχαμε μια πιθανότητα».
«Πήγαμε στο σπίτι και είπαμε στην οικογένεια ότι είμαστε Γιαζίντι και ότι αποδράσαμε από το Ισλαμικό Κράτος. Τους είπαμε ότι θέλαμε να γυρίσουμε σπίτια μας και εάν μπορούσαν να μας βοηθήσουν».
Ο άνδρας που έμενε στο σπίτι και ένας εξάδελφός του, τις πήραν με τις μοτοσυκλέτες τους και τις οδήγησαν σε ασφαλές σημείο.
«Φορέσαμε μαύρους ισλαμικούς χιτώνες και είχαμε καλυμμένα τα πρόσωπά μας. Μας πήγαν μέσα από τα χωράφια και δρομάκια, για να αποφύγουμε τα μπλόκα».
Αυτοί οι άνδρες τις οδήγησαν σε ασφαλές μέρος και λίγο καιρό μετά η Ζεϊνάτ έσμιξε ξανά με τη μητέρα της και κάποιους συγγενείς της. Ωστόσο, τρεις από τις αδελφές της είναι ακόμα σκλάβες στο Ισλαμικό Κράτος, άγνωστο τι έχουν απογίνει, ενώ ο πατέρας της θεωρείται νεκρός.
Η αιχμαλωσία της Ζεϊνάτ κράτησε δυόμιση μήνες. Τώρα το μόνο που θέλει είναι να τα αφήσει όλα αυτά πίσω της.
Θέλει να φύγει από τη Μέση Ανατολή, να ταξιδέψει πέρα από τη θάλασσα και να σπουδάσει δασκάλα.
Εύχεται ακόμα οι πληροφορίες που έδωσε στις Αρχές να τις βοηθήσουν να εντοπίσουν τον Αλ Μπαγκντάντι. «Εύχομαι να τον σκοτώσουν», λέει και συμπληρώνει: «Σύντομα!»
tribune.gr
Η πανέμορφη Κούρδισσα, που μίλησε στην κάμερα του CNN με καλυμμένο πρόσωπο, αφήνοντας να φανούν μόνο τα υπέροχα γαλάζια μάτια της, περιέγραψε τη ζωή της ως σκλάβα του «χαλίφη», έδωσε πολύτιμες μαρτυρίες για την αδικοχαμένη Αμερικανίδα όμηρο Κέιλα Μίλερ, που ο χαλίφης «παντρεύτηκε» με τη βία, περιέγραψε τις προσωπικές στιγμές του αρχιτρομοκράτη και έδωσε πολύτιμα στοιχεία στις Αρχές για τον εντοπισμό του.
Η αιχμαλωσία
Όταν το Ισλαμικό Κράτος ήρθε για τη Ζεϊνάτ και την οικογένειά της, έτρεξαν να φύγουν, τρομοκρατημένοι, αναζητώντας την ασφάλεια στα βουνά. Είχαν ακούσει τις ιστορίες τρόμου για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών και ήξεραν τι τους περίμενε εάν έμεναν στο σπίτι τους.
Δεν πρόλαβαν όμως να ξεφύγουν. Στους πρόποδες του όρους Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, του ιερού όρους των Κούρδων Γιαζίντι, μαζί με άλλους χιλιάδες συμπατριώτες τους που πάσχιζαν να γλιτώσουν από την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους, αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές.
Αρχικά τη χώρισαν από τον πατέρα της και στη συνέχεια από τις αδελφές της. Της έλαχε η ίδια φριχτή μοίρα όπως και σε άλλες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια των Γιαζίντι, να γίνει σκλάβα, ιδιοκτησία του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ζεϊνάτ, εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς της, δεν βγήκε στα σκλαβοπάζαρα στην αγορά όπου μπορούσε να τη διεκδικήσει ο κάθε τζιχαντιστής. Δόθηκε δώρο στον ίδιο τον «χαλίφη» των τζιχαντιστών, τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, για να υπηρετεί τον ίδιο και την οικογένειά του.
Η 16χρονη Ζεϊνάτ, ελεύθερη σήμερα, μίλησε στο CNN. Το Ζεϊνάτ δεν είναι το πραγματικό της όνομα, είναι το ψευδώνυμο με το οποίο την παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο στο ρεπορτάζ του.
Σκλάβα του «χαλίφη»
Στην ιστορία της διηγήθηκε πώς ο Αλ Μπαγκντάντι την έδερνε και την κακομεταχειριζόταν. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι ο «χαλίφης» βίασε την Αμερικανίδα Κέιλα Μίλερ (Kayla Mueller), η οποία κρατούνταν όμηρος και προσωπική ερωτική σκλάβα του Αλ Μπαγκντάντι από την απαγωγή της το 2013.
«Μας φερόταν πολύ άσχημα. Μας επαναλάμβανε συνεχώς: Ξεχάστε τον πατέρα και τα αδέλφια σας. Τους σκοτώσαμε. Και παντρευτήκαμε τις μανάδες και τις αδελφές σας. Ξεχάστε τους».
Τη Ζεϊνάτ επέλεξε ο ίδιος ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι (τον οποίο αρχικά δεν γνώριζε ποιος είναι) όταν την είδε σε ένα σκλαβοπάζαρο που γινόταν «σε ένα λευκό παλάτι, μεταξύ του βουνού και της θάλασσας», όπως η ίδια λέει, δίχως να σημαίνει ότι η γεωγραφική περιγραφή που δίνει είναι και ορθή.
Στη συνέχεια η Ζεϊνάτ και μερικές ακόμα αιχμάλωτες κοπέλες μεταφέρθηκαν στο σπίτι του «χαλίφη», στη Ράκα της Συρίας, η οποία θεωρείται η ντε φάκτο «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους.
Μόλις έφτασαν στο σπίτι του «χαλίφη» τους έδειξαν ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό ενός δυτικού και τις απείλησαν ότι τις περίμενε η ίδια μοίρα εάν δεν εγκατέλειπαν την ηλιολατρία των Γιαζίντι για να ασπαστούν το Ισλάμ.
Οι Κούρδοι Γιαζίντι δεν είναι μουσουλμάνοι, διατηρούν την αρχαία θρησκεία των Κούρδων, τον ηλιολατρισμό – ζωροαστρισμό.
«Ο ίδιος ο Αλ Μπαγκντάντι μας έδειξε τον αποκεφαλισμό ενός δημοσιογράφου στον φορητό υπολογιστή του, και γυρνώντας σε εμένα μου είπε: Εάν δεν εξισλαμιστείς, αυτό θα σου συμβεί, θα σας αποκεφαλίσουμε όλες», θυμάται η Ζεϊνάτ.
«Έχετε δύο επιλογές», είπαν», «εξισλαμιστείτε ή θα πεθάνετε με αυτό τον τρόπο».
Ο Αλ Μπαγκντάντι και η οικογένειά του συνεχώς μετακινούνταν από το ένα σπίτι στο άλλο, από τη μία πόλη στην επόμενη. Η Ζεϊνάτ ανέφερε, μιλώντας στο CNN, ότι την επόμενη ημέρα της άφιξής της στο σπίτι του «χαλίφη» στη Ράκα, ένα αεροπορικό χτύπημα κατέστρεψε το ακριβώς διπλανό σπίτι σε εκείνο που έμενε ο «χαλίφης». Το παραλίγο «μοιραίο» χτύπημα είχε ως άμεση αντίδραση όλη η οικογένεια του Μπαγκντάντι, μαζί και οι σκλάβοι, να αλλάξουν στέγη για λόγους ασφαλείας.
Η Ζεϊνάτ λέει ότι ο Αλ Μπαγκντάντι την έδερνε και συνεχώς υπενθύμιζε τόσο στην ίδια όσο και στις άλλες σκλάβες ότι «ανήκουν» στο Ισλαμικό Κράτος.
Η ίδια προσθέτει ότι χλευαζόταν και από τις τρεις γυναίκες του Αλ Μπαγκντάντι και τα έξι παιδιά του, ενώ ήταν υποχρεωμένη να τους μαγειρεύει και να τους καθαρίζει.
Η κακομεταχείριση, οι ξυλοδαρμοί, οι προσβολές, η αβάσταχτη ζωή του σκλάβου με άλλα λόγια, την έκανε να βρει το θάρρος να αποφασίσει να δραπετεύσει.
Η πρώτη απόδραση
Μαζί με άλλες σκλάβες κατάφεραν και βρήκαν τα κλειδιά του οικήματος, στο οποίο τις κρατούσαν φυλακισμένες, και διέφυγαν.
«Πήραμε το κλειδί, ξεκλειδώσαμε την πόρτα. Και αρχίσαμε να τρέχουμε, να τρέχουμε… Είδαμε ένα σπίτι, λίγο έξω από το Χαλέπι, στο οποίο έμενε μια γυναίκα Αράβισσα. Αυτή μας είπε, ελάτε και θα σας βοηθήσω να γυρίσετε στο Ιράκ… έτσι είπε… θα μπορούσε να μας βοηθήσει, αλλά αντί αυτού ειδοποίησε τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι».
«Μας χτύπησαν σε όλο μας το σώμα», θυμάται. «Είχαμε γίνει στην κυριολεξία μαύροι από το ξύλο. Μας χτυπούσαν με ό,τι έβρισκαν. Με καλώδια, με ζώνες, με βούρδουλες».
«Ο Αλ Μπαγκντάντι με χτύπησε με ένα λάστιχο ποτίσματος και με μια ζώνη. Ύστερα με χαστούκισε τόσο δυνατά που μάτωσε η μύτη μου»΄.
Από το πολύ ξύλο το χέρι της εξαρθρώθηκε. «Ακόμα και τώρα, όταν κουβαλάω κάτι, πονάω». Η φίλη της, που τις έδερναν μαζί, της έσπασαν κόκκαλο στο πρόσωπο.
«Ο Αλ Μπαγκντάντι μας είπε, σας δείραμε επειδή αποδράσατε από εμάς. Σας επιλέξαμε για να σας εξισλαμίσουμε, σας επιλέξαμε. Τώρα ανήκετε στο Ισλαμικό Κράτος».
Η Ζεϊνάτ είπε στο CNN ότι όσο καιρό ήταν σκλάβα δεν είχε καταλάβει ποιος ήταν ο δεσπότης της. Ανακάλυψε ότι ήταν σκλάβα του αρχιτρομοκράτη «χαλίφη» μόνο αφού διέφυγε.
«Όταν συνειδητοποίησα ποιος ήταν, φοβήθηκα περισσότερο από πριν. Δεν μπορούσα ούτε καν να φανταστώ ότι ήταν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους. Τρομοκρατήθηκα. Θα μπορούσε να με είχε σκοτώσει».
Η γνωριμία με την Κέιλα Μίλερ
Η Ζεϊνάτ διηγήθηκε ακόμα ότι όσο καιρό την κρατούσαν σκλάβα, συνδέθηκε και με την Αμερικανίδα όμηρο Κέιλα Μίλερ. «Ήταν φίλη, μου στάθηκε σαν αδελφή».
«Την πρώτη φορά που την είδα νόμιζα ότι ήταν Γιαζίντι, οπότε της μίλησα κούρδικα. Μου απάντησε ότι δεν καταλάβαινε. Της μίλησα λοιπόν στα αραβικά. Της είπα ότι είμαι Γιαζίντι από το Σιντζάρ που έπιασε αιχμάλωτη το Ισλαμικό Κράτος. Μετά από αυτό μείναμε μαζί και γίναμε σαν αδελφές».
Η Ζεϊνάτ θυμάται ότι τις φυλάκισαν μαζί σε ένα κελί για αρκετές εβδομάδες.
«Υπήρχε ελάχιστος χώρος μέσα στο κελί και ήταν σκοτεινά. Ήταν καλοκαίρι και είχε αφόρητη ζέστη». Τους έδιναν ψωμί και τυρί για πρωινό και ρύζι ή μακαρόνια για δείπνο. Οι ποσότητες όμως ήταν μικρές και πεινούσαν.
Στη συνέχεια τις πήγαν στο σπίτι του Αμπού Σαγιάφ, του υπεύθυνου για τη διαχείριση των εσόδων της οργάνωσης από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα σε επιδρομή Αμερικανών κομάντος στο σπίτι του.
Τότε ήταν που ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι βίασε για πρώτη φορά την Κέιλα Μίλερ.
«Όταν η Κέιλα γύρισε κοντά μας, αφού την είχαν πάρει να δει τον Αλ Μπαγκντάντι, τη ρωτήσαμε γιατί έκλαιγε. Και η Κέιλα μας είπε ότι ο Αλ Μπαγκντάντι της είχε ανακοινώσει ότι θα την παντρευόταν με το ζόρι και ότι εάν αρνιόταν θα τη σκότωνε».
«Στη συνέχεια μου εξομολογήθηκε ότι τη βίασε. Τη βίασε τέσσερις φορές».
Η Αμερικανίδα Κέιλα Μίλερ είχε βρεθεί στη Συρία ως εθελόντρια ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Ισλαμικό Κράτος την απήγαγε το 2013 και σκοτώθηκε, τον Φεβρουάριο του 2015, σε αεροπορική επιδρομή.
«Όταν άκουσα τι μου είπε η Κέιλα, το μόνο που ήθελα ήταν να δραπετεύσω ξανά. Της είπα να φύγουμε μαζί, αλλά αρνήθηκε. Μου ανέφερε τον Αμερικανό δημοσιογράφο που αποκεφαλίστηκε και συμπλήρωσε ότι το ίδιο θα πάθαινε και αυτή εάν ερχόταν μαζί μου, θα της έκοβαν το κεφάλι».
«Την πρώτη φορά που της είπα ότι θα δραπέτευα. είπε: Μην το κάνεις. Εάν σε πιάσουν είναι βέβαιο ότι θα σε σκοτώσουν».
«Τότε της είπα: Όχι! Είδε τι σου έκανε ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Σε είδα να υποφέρεις. Είδα πόσο πόνο σου προκάλεσε. Θα δραπετεύσεω με όποιον τρόπο μπορώ».
Το Ισλαμικό Κράτος λέει ότι το Κοράνι δικαιολογεί να πιάνονται σκλάβες οι μη μουσουλμάνες και επιτρέπει τον βιασμό τους. Η Ζεϊνάτ είπε στο CNN ότι ο Αλ Μπαγκντάντι συχνά απειλούσε τόσο εκείνη όσο και τις άλλες σκλάβες ότι θα τις βίαζε.
«Μας έλεγε. Αυτό που έκανα στην Κέιλα θα το κάνω και σε εσάς. Την Παρασκευή, την Παρασκευή είναι η σειρά σας».
Η Ζεϊνάτ θυμάται ότι ο Αλ Μπαγκντάντι συμπεριφερόταν στην Κέιλα σαν να ήταν γυναίκα του και την υποχρέωνε να φορά τον μαύρο μουσουλμανικό χιτώνα, που κάλυπτε και το πρόσωπό της.
«Την είχε παντρευτεί, ήταν γυναίκα του. Δεν επέτρεπε ούτε στον φίλο του Αμπού Σαγιάφ να δει το πρόσωπό της».
Ο Αλ Μπαγκντάντι είχε κάνει και γαμήλιο δώρο στην Κέιλα. Της είχε πάρει ένα πανάκριβο ρολόι. Επειδή όμως το Κοράνι λέει ότι ο άνδρας που έχει πολλές γυναίκες είναι υποχρεωμένος να παίρνει σε όλες τα ίδια δώρα, για να μην ζηλεύουν μεταξύ τους, έκανε δώρο και στις άλλες γυναίκες του από ένα ίδιο ρολόι».
«Εικόνες» από την καθημερινότητα του «χαλίφη»
Ο Αλ Μπαγκντάντι ήταν «χαλαρός» στην καθημερινότητά του. Δεν σηκωνόταν νωρίτερα από τις 10.00 το πρωί και είχε πέσει για ύπνο μέχρι τα μεσάνυχτα. Συνήθιζε να μένει στο δωμάτιό του για τρεις ή τέσσερις ώρες, μόνος.
Επίσης, στην καθημερινότητά του δεν ντύνεται με τη μαύρη κελεμπία που τον έχουμε ως εικόνα. Φορά ευρωπαϊκά ρούχα.
Έχει μεγάλο φόβο για τα κινητά τηλέφωνα, γιατί γνωρίζει ότι μπορούν να τον εντοπίσουν μέσω αυτών και να τον βομβαρδίσουν.
Έχει άριστη επικοινωνία με τους οπλαρχηγούς του, αλλά επικοινωνεί με εναλλακτικούς τρόπους, ποτέ από κινητό τηλέφωνο.
Η δεύτερη απόδραση
Η Ζεϊνάτ περιέγραψε και πώς απέδρασε.
«Υπήρχε ένα παράθυρο στο δωμάτιό μας. Ήταν λίγο σπασμένο. Το έσπρωχνα, το έσπρωχνα και όταν υπήρξε ένα άνοιγμα αρκετό για να περάσω από μέσα εγώ και η φίλη μου, συρθήκαμε και φύγαμε μέσα στη νύχτα. Και τρέχαμε δίχως σταματημό».
«Δεν ξέραμε που πηγαίναμε και παρακαλούσαμε τον Θεό να μας οδηγήσει τα βήματά μας στη σωτηρία. Δεν είχαμε σχέδιο, απλά τρέχαμε προς όποια κατεύθυνση».
«Μετά από πολλές ώρες φτάσαμε σε ένα χωριό. Δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός από ένα σπίτι. Είπα στη φίλη μου ότι θα πάμε σε αυτό το σπίτι και θα ζητήσουμε βοήθεια. Οι τζιχαντιστές σβήνουν τα φώτα για να μην τους εντοπίσουν τα αεροπλάνα. Άρα σε αυτό το σπίτι είχαμε μια πιθανότητα».
«Πήγαμε στο σπίτι και είπαμε στην οικογένεια ότι είμαστε Γιαζίντι και ότι αποδράσαμε από το Ισλαμικό Κράτος. Τους είπαμε ότι θέλαμε να γυρίσουμε σπίτια μας και εάν μπορούσαν να μας βοηθήσουν».
Ο άνδρας που έμενε στο σπίτι και ένας εξάδελφός του, τις πήραν με τις μοτοσυκλέτες τους και τις οδήγησαν σε ασφαλές σημείο.
«Φορέσαμε μαύρους ισλαμικούς χιτώνες και είχαμε καλυμμένα τα πρόσωπά μας. Μας πήγαν μέσα από τα χωράφια και δρομάκια, για να αποφύγουμε τα μπλόκα».
Αυτοί οι άνδρες τις οδήγησαν σε ασφαλές μέρος και λίγο καιρό μετά η Ζεϊνάτ έσμιξε ξανά με τη μητέρα της και κάποιους συγγενείς της. Ωστόσο, τρεις από τις αδελφές της είναι ακόμα σκλάβες στο Ισλαμικό Κράτος, άγνωστο τι έχουν απογίνει, ενώ ο πατέρας της θεωρείται νεκρός.
Η αιχμαλωσία της Ζεϊνάτ κράτησε δυόμιση μήνες. Τώρα το μόνο που θέλει είναι να τα αφήσει όλα αυτά πίσω της.
Θέλει να φύγει από τη Μέση Ανατολή, να ταξιδέψει πέρα από τη θάλασσα και να σπουδάσει δασκάλα.
Εύχεται ακόμα οι πληροφορίες που έδωσε στις Αρχές να τις βοηθήσουν να εντοπίσουν τον Αλ Μπαγκντάντι. «Εύχομαι να τον σκοτώσουν», λέει και συμπληρώνει: «Σύντομα!»
tribune.gr