«Η Ρωσία θα αποτρέψει επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία»

Συνέντευξη του Salih Muslim στο Al-Monitor
Απόδοση: Σωτήρης Δημόπουλος

Η κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία πρόκειται να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες στον ολέθριο αυτόν πόλεμο. Μία ομάδα που επωφελήθηκε πιο πολύ από τις ανατροπές του πολέμου είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι επεκτείνουν σταθερά τις ελεγχόμενες από αυτούς περιοχές και αποτελούν τώρα κορυφαίο σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), γνωστό επίσης και ως Daesh. Τι αντίκτυπο θα έχουν οι ρωσικές κινήσεις για τους Κούρδους της Συρίας; Το Αλ-Μόνιτορ έθεσε το ερώτημα στον Σαλίχ Μουσλίμ, συμπρόεδρο της Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που βρίσκεται σήμερα στη βόρεια Συρία [τη συνέντευξη πήρε η δημοσιογράφος Amberin Zaman και δημοσιεύθηκε την 1.10]. 
Πώς επηρεάζει η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία τους Κούρδους; 
Εμείς, ως Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, πιστεύουμε τα ακόλουθα, και έχουμε επίσης μοιραστεί αυτή την άποψη με τις ΗΠΑ: θα πολεμήσουμε μαζί με όποιον πολεμά το Daesh. Θα σταθούμε δίπλα σε όποιον μάχεται την νοοτροπία του Daesh
Η Ρωσία επιπλέον λέει ότι ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να παραμείνει στην εξουσία και υπερασπίζεται το καθεστώς του.  
Η Ρωσία τάχθηκε με το καθεστώς από την αρχή. Αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά όσον αφορά την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία εμείς σκεφτόμαστε διαφορετικά. Ο Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία όπως πριν. Μπορεί να μείνει για μια μεταβατική περίοδο, μια περίοδο διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά μακροπρόθεσμα φαίνεται αδιανόητο ότι η πλειοψηφία του συριακού λαού θα δεχόταν πλέον την ηγεσία του. 
Αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος αυτή η «μεταβατική περίοδος» να μετατραπεί σε μια «μόνιμη περίοδος»; Έχοντας πετύχει τόσα κέρδη θα ζητούσατε ασφαλώς εγγυήσεις. Μπορεί η Ρωσία να είναι ένας εγγυητής για τους Κούρδους;
 
Έχουμε σχέσεις με τη Ρωσία τα τελευταία τρία χρόνια. Πηγαινοερχόμαστε στη Ρωσία, στη Μόσχα. Αλλά το καθεστώς δεν μπορεί να παραμείνει, όπως δεν μπορούμε γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω. Οι Κούρδοι είναι μια πραγματικότητα. Και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια στο καθεστώς και σε άλλους. Εάν είναι να υπάρξει μια απόφαση για τη συριακή κρίση, πρέπει σ’ αυτή να ενσωματωθούν τα δικαιώματα των Κούρδων και όλων των άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων στη Συρία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η δημοκρατική μας αυτονομία [τα τρία ελεγχόμενα από τους Κούρδους καντόνια] πρέπει να αναγνωριστεί. Και εάν ακόμη δεν το κάνουν, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Εάν το κουρδικό πρόβλημα παραμένει άλυτο, και το συριακό πρόβλημα θα μένει άλυτο. Έχουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις και ένα σύστημα σε λειτουργία. Κάθε λύση που στηρίζεται στην εξάλειψή τους είναι λάθος και δεν μπορεί να λειτουργήσει.  

Πιστεύετε ότι οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το Daesh χωρίς την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ;  
Ίσως οι απώλειές μας να ήταν περισσότερες, αλλά παρ’ όλα αυτά θα ήμασταν σε θέση να αντισταθούμε. Πάνω απ’ όλα έχουμε πίστη στον λαό μας και στο δίκιο της υπόθεσής μας
Γυρίζοντας στη Ρωσία, ακούμε ρεπορτάζ ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν στοχεύουν το Daesh αλλά επίσης τη Jabhat al-Nusra και την Ahrar al-Sham. Πώς θα απαντήσει η Αμερική κατά την άποψή σας; 
Δεν πιστεύω ότι η Αμερική θα προβάλλει αντιρρήσεις επειδή η al-Nusra και η Ahrar al-Sham δεν είναι διαφορετικές από το Daesh. Είναι όλες τρομοκρατικές οργανώσεις και διαθέτουν την ίδια ριζοσπαστική νοοτροπία. Η al-Nusra είναι στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του State Department. Δεν γνωρίζω αν θα έχουν αντιρρήσεις για την Ahrar al-Sham, αλλά γνωρίζουν ποιοι είναι και σε αυτή. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ούτε διαφορές μεταξύ αυτών τριών ομάδων. Αλλά εάν επρόκειτο να απωθηθούν, οι υπόλοιπες ομάδες της αντιπολίτευσης -που είναι πολύ αδύναμες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πολεμούν μαζί μας, και συνδέονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό- θα ενισχυθούν.   
Πιστεύετε ότι η επέμβαση της Ρωσίας θα βοηθήσει να έλθουν οι πλευρές σε ένα τραπέζι ή κάνει τα πράγματα χειρότερα; 
Η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται δύσκολη. Το σχέδιο που επεξεργάστηκε ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο de Mistura, υποστηρίχθηκε πρωτίστως από τη Ρωσία. Αλλά το αντίπαλο στρατόπεδο, δηλαδή το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία αντιδρούν σε αυτό το σχέδιο. Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση, πρέπει να ασκήσουν κάποια πίεση σε αυτό το στρατόπεδο. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν υπήρχε κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής, η Ρωσία δεν θα επενέβαινε με αυτόν τον τρόπο. 
Τι σημαίνουν οι κινήσεις της Ρωσίας για τη Τουρκία;
Η πολιτική της Τουρκίας για τη Συρία κατέρρευσε εντελώς. Πριν από δύο χρόνια μιλούσα με έναν Ρώσο αξιωματούχο και με είχε ρωτήσει: «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος για τους Κούρδους;», «Μια πιθανή τουρκική επέμβαση» του απάντησα. Εκείνος γέλασε και είπε: «Δεν είναι τουρκικά τα σύνορα με τη Συρία, αλλά του ΝΑΤΟ». Τότε του απήντησα: «Σε αυτή την περίπτωση μου προσφέρατε μεγάλη ανακούφιση, ευχαριστώ». Η Τουρκία δεν μπορεί επέμβει στη Συρία, χωρίς τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων. 
Και πώς η «Απελευθερωμένη Ζώνη από το ΙΚ» που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει δυτικά από τον Ευφράτη στην αποκαλούμενη Γραμμή Mare θα επηρεαστεί από τη ρωσική επέμβαση; 
Ρωσία και ΗΠΑ φαίνεται να έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ζώνες επιρροής στη Συρία. Οι ΗΠΑ είναι ενεργές στο βορρά. Οι Ρώσοι δεν θα αναμιχθούν στο βορρά. Αλλά αν η Τουρκία δοκιμάσει να επέμβει τότε θα το κάνουν. Η Ρωσία έχει ένα αμυντικό σύμφωνο με τη Συρία. Θα εμποδίσουν την τουρκική επέμβαση όχι για να υπερασπιστούν εμάς, τους Κούρδους, αλλά για να υπερασπιστούν τα σύνορα της Συρίας. 
Τι προοπτικές υπάρχουν για συνεργασία της Τουρκίας με τη διοίκηση της Ροτζάβα; 
Αν η Τουρκία είχε πάρει εξ αρχής στα σοβαρά τον αγώνα εναντίον του ΙΚ, δεν θα είχε φθάσει το ΙΚ στα σύνορα της Τουρκίας. Το ΙΚ σφάζει τους Κούρδους, εκτοπίζει με τη βία τους Κούρδους, πυρπολεί τα χωριά τους. Γιατί η Τουρκία δεν κάνει τίποτε; Γιατί είναι ανίκανη να το σταματήσει; Προτείναμε να φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό. Τότε γιατί η Τουρκία στέκεται στο δρόμο μας; Γνωρίζετε υπάρχει αυτή η τουρκμενική ταξιαρχία που έχει εκπαιδευτεί από τη Τουρκία, με την ονομασία «Σουλτάν» ή κάτι άλλο. Όλοι αυτομόλησαν στο Daesh. Ήταν ένα απόλυτο φιάσκο.   
Λέτε ότι δεν υπάρχει ελπίδα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Άγκυρα; 
Αν η Τουρκία είχε υιοθετήσει προς εμάς μια πιο μετριοπαθή στάση, εμείς ως πολιτικοί είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε και θα μπορούσαν να προκύψουν καλά πράγματα. Αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να αποκαλούν το PYD και το YPG [Μονάδες Προστασίας του Λαού] «τρομοκράτες». Σε τι είδους τρομοκρατία έχουμε εμπλακεί; Εάν είχαν συμφωνήσει σε ό,τι τους είχαμε προτείνει πριν από δύο χρόνια [συνεργασία] τα πάντα θα μπορούσαν να ήσαν διαφορετικά τώρα. Αντί να συνυπάρχουμε αδελφικά, η Τουρκία μας χαρακτηρίζει εχθρούς. 
Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να πολεμήσουμε το ΙΚ μαζί με τη Τουρκία, την Αμερική και τις άλλες δυνάμεις της συμμαχίας. Επιπλέον, δεν είμαστε αντίθετοι σε μια ζώνη ασφαλείας. Είμαστε αντίθετοι σε μια ζώνη ασφαλείας ελεγχόμενη από τη Τουρκία. Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που δημιουργήθηκε στο Ιράκ το 1992 θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη Συρία. Εάν όλη η βόρεια Συρία ήταν κάτω από την προστασία του ΟΗΕ, θα αισθανόμασταν περισσότερο ασφαλείς. 
Οι πρόσφατες επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον της Τουρκίας δεν σας βάζουν σε μια πιο επισφαλή θέση; Αν και ισχυρίζεστε ότι είσθε ξεχωριστές οντότητες, και οι δύο έχετε εμπνευστεί από τον ιδρυτή του ΡΚΚ, τον Οτσαλάν. 
Δεν νομίζω ότι μας επηρεάζουν στρατιωτικά. Είμαστε ξεχωριστές οργανώσεις. Αλλά η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Τουρκία θα ήταν προς όφελος όλων. Κάθε κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι προς ζημία όλων. Δεν είναι οι Κούρδοι που ενστερνίζονται τη φιλοσοφία του Άπο (Οτσαλάν) αυτοί που είναι οι πιο αποτελεσματικοί μαχητές ενάντια στο Daesh; Όταν τους επιτίθεσαι [στο ΡΚΚ] εκατομμύρια Κούρδων αισθάνονται ότι τους μαχαιρώνεις στην πλάτη. Και απαιτούν να γνωρίζουν γιατί οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παραμένουν σιωπηλοί σ’ αυτό. Αν όντως πολεμούν σοβαρά το Daesh τότε γιατί δεν σταματούν τη Τουρκία; Τέτοιες σκέψεις υπάρχουν ανάμεσα στους Κούρδους.
Εν τω μεταξύ, παίζεται μιαν ανθρώπινη τραγωδία. Το σώμα του Aziz Guler, ενός Τούρκου πολίτη που ήλθε στη Ροτζάβα να πολεμήσει το ΙΚ, δεν μπορεί να αποδοθεί στην οικογένειά του, επειδή η Τουρκία δεν το επιτρέπει. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Στο παρελθόν, οι Τούρκοι πολίτες που πέθαιναν στη Ροτζάβα παραδίδονταν στις οικογένειές τους, θάβονταν στην πατρίδα τους. Αυτό πλέον δεν επιτρέπεται. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει αυτή τη πολιτική μετά την επανάληψη των συγκρούσεων [με το ΡΚΚ]. 
Έχετε προβλήματα με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο Ιράκ. Ο πρόεδρος της KRG Μασούντ Μπαρζανί λέει ότι θα ανοίξει οδούς ανεφοδιασμού από τη περιοχή του προς τη Ροτζάβα μόνον εάν επιτρέψετε στους Κούρδους μαχητές της Συρίας που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν της Συρίας [KDP-S] να επιστρέψουν. Συναντηθήκατε πρόσφατα με τον πρόεδρο Μπαρζανί στο Ερμπίλ, παρουσία αμερικανών αξιωματούχων στις συνομιλίες, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να λυθεί το πρόβλημα. Γιατί; 
Δεν υπάρχουν εξελίξεις επί του ζητήματος. Αλλά, τι προτείνουμε εμείς: εάν αυτοί [το KDP-S] θέλουν στα σοβαρά την υπεράσπιση των Κούρδων απέναντι στο Daesh, τότε μπορούν να έλθουν. Που είναι τώρα το Daesh; Μεταξύ της Τζαραμπλούς και της Αζάζ. Ας έλθουν λοιπόν και ας πολεμήσουν εκεί. Δεν υπάρχει Daesh που να έχει ξεμείνει κάπου αλλού στις κουρδικές περιοχές.   

Πηγή: http://www.al-monitor.com/
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail