Του Son Ofeon
Στις μέρες μας οτιδήποτε μπορεί να κατασκευασθεί από εκτυπωτή τριών διαστάσεων, από ουρανοξύστες έως κινητήρες.
Τώρα ένας άνθρωπος μπορεί ν΄ αντέγραψε ένα όπλο: ένα railgun σε φυσικό μέγεθος.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να εκτοξεύσει αντικείμενα με ταχύτητα ανώτερη από 900 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Ο άνδρας, του οποίου η ταυτότητα είναι άγνωστη, κατασκεύασε το railgun και δημοσίευσε μια εικόνα του στο Imgur, με το ψευδώνυμο NSA_Listbot.
Ισχυρίζεται ότι δεν είναι ένας μηχανικός σε μια μεγάλη επιχείρηση κατασκευής αμυντικού υλικού , αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα σημαντικά εξαρτήματα που απαιτούνται , να τα τοποθετήσει μέσα σ’ ένα εκτυπωτή τριών διαστάσεων και να δημιουργήσει το δικό του railgun.
H δημιουργία του φέρεται να εκτοξεύει μια σειρά από διαφορετικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, του γραφίτη και του πλάσματος με ταχύτητες ανώτερες των 900 χιλιομέτρων την ώρα.
Οι έξι πυκνωτές που χρησιμοποιούνται από το railgun, το οποίο μπορεί να κρατάει κάποιος στα χέρια του, μπορούν να αποδώσουν περισσότερα από 3.000 kilojoules ενέργειας για κάθε βολή του όπλου“. Δεν έχω καμία ιδέα για το τι συνέβη σε εκείνο το κομμάτι του άνθρακα. Πιθανώς να εξατμίστηκε,” έγραψε ο χρήστης στο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, καθώς έκανε επίδειξη της λειτουργίας του όπλου.
Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή έχει αρκετό δρόμο να διανύσει για να φτάσει την απόδοση των railguns που αναπτύχθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Κατασκεύασαν ένα όπλο ικανό να εκτοξεύει βλήμα με ταχύτητα ανώτερη από 9.000 χιλιόμετρα ανά ώρα και το οποίο επίσης λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό παλμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου για να προωθήσει ένα βλήμα.
Τα railguns έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με την τιμή των περισσότερων συμβατικών όπλων και πυραύλων.
Τα βλήματα του Railgun πιστεύεται ότι κοστίζουν περίπου 25.000 δολάρια ανά μονάδα , 100 φορές λιγότερο από ό, τι οι παραδοσιακοί πύραυλοι, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Μάθιου Klunder, τον Αρχηγό Ναυτικών Ερευνών.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Το πρώτο χειροποίητο railgun είναι γεγονός.
Το κατασκεύασε ένας απλός ιδιώτης.
Χρησιμοποιεί σταθερό ρεύμα με διαφορά δυναμικού 990 βολτ, δηλαδή το ισοδύναμο 110 πλακέ μπαταριών των 9 βολτ σε σειρά.
Το πρώτο χειροποίητο railgun είναι γεγονός.
Το κατασκεύασε ένας απλός ιδιώτης.
Χρησιμοποιεί σταθερό ρεύμα με διαφορά δυναμικού 990 βολτ, δηλαδή το ισοδύναμο 110 πλακέ μπαταριών των 9 βολτ σε σειρά.
Για να επιτευχθεί η διαφορά δυναμικού χρησιμοποιείται μετασχηματιστής.
Η μπαταρία, που δίνει ενέργεια στο όπλο, έχει διαφορά δυναμικού μόλις 12,3 βολτ.
Η βολή ,που παρακολουθούμε στο πρώτο βίντεο, έχει κινητική ενέργεια 1382 joule.
To βλήμα που εκτοξεύεται έχει ταχύτητα 525,7 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Το ρεύμα που χρησιμοποιείται έχει ένταση μόλις 1,4 Αμπέρ, αν το βλήμα έχει το βάρος μίας τυπικής βολίδας των 7,62 mm (10 γραμμάρια).
Αξιοσημείωτο είναι ότι το όπλο δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση κατά την βολή και η κάννη του δεν ξεπερνάει σε μήκος το μισό μέτρο.
Η ενέργεια της βολής είναι 2,39 φορές μικρότερη από την συνηθισμένη ενέργεια ενός φυσιγγίου των 7,62 mm (3304 joule), αλλά το σύνολο του έργου μεταδίδεται στο βλήμα, καθώς δεν υπάρχει εκτόνωση αερίων για την προώθηση του.
Το βλήμα κινείται με υπερηχητική ταχύτητα (1,62 mach) και για το λόγο αυτό έχει τη χαρακτηριστική μύτη, που βλέπουμε στο βίντεο.
Το άρθρο επιμένει στο ότι το όπλο κατασκευάστηκε από ερασιτέχνη και με τη χρήση εκτυπωτή τριών διαστάσεων.
Η επισήμανση γίνεται γιατί αφορά την κατασκευή της κάννης, η οποία έχει ενσωματωμένο ηλεκτρικό και ψυκτικό κύκλωμα μικρών διαστάσεων.
Το πρόβλημα με τα όπλα τύπου railgun είναι ότι οι κάννες τους φθείρονται εύκολα και δεν μπορούν να είναι πολλαπλές ή περιστρεφόμενες.
Αν όμως κάποιος τις κατασκευάζει με χρήση εκτυπωτή τριών διαστάσεων, το πρόβλημα επιλύεται με μικρό κόστος, γιατί η κάννη δεν κατασκευάζεται με χαλυβουργικές μεθόδους.
‘Ισως να απορείτε γιατί μπαίνω σε τόσες τεχνικές λεπτομέρειες για ένα τόσο ασήμαντο άρθρο.
Η απάντηση:
Στο άρθρο αναφέρεται ότι κάποιο βλήμα από άνθρακα πιθανώς εξατμίστηκε.
Αυτό σημαίνει ότι έγινε βολή πλάσματος.
Με την τεχνολογία αυτή, η ταχύτητα του βλήματος μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη.
Αυτό ισοδυναμεί με δυνατότητα σχεδόν ευθύγραμμης τροχιάς του βλήματος.
Αν συνδυαστεί με την έλλειψη ανάδρασης, το όπλο αυτό αποκτά πολύ μεγάλη ακρίβεια και το βλήμα του είναι αθόρυβο πριν χτυπήσει το στόχο του (υπερηχητικό)
Η βολή έχει επίσης πολύ μεγάλη και ρυθμιζόμενη σε μέγεθος ενέργεια κρούσης.
Αν το βλήμα είναι πολύ σκληρό και αποτελείται από υλικό με μεγάλη θερμοκρασία τήξης, έχουμε μπροστά μας ένα υπερόπλο του μέλλοντος.
‘Ενα όπλο που “θα ρίχνει φωτιά από τον ουρανό και θα προκαλεί το θαυμασμό των ανθρώπων της γης”.
Αλλά το όπλο αυτό δεν θα βασίζεται στη τεχνολογία των laser.
Aλήθεια, ποιός έχει μιλήσει για ένα τέτοιο όπλο πριν 1945 χρόνια και ποιός προορίζεται να το κατασκευάσει και να κάνει επίδειξη του στον κόσμο;
H απάντηση στο κοντινό μέλλον.
Το όπλο μάλλον θα είναι ρωσικής ή κινέζικης κατασκευής.
Για την τελική του κατασκευή χρειάζονται μόνο δύο μικρά τεχνολογικά άλματα, που βρίσκονται όμως στα όρια της σημερινής τεχνολογίας και αφορούν το είδος του βλήματος...
Δεν τα διαθέτει το παρουσιαζόμενο όπλο ή το όπλο που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί.