Βαθύ ίντερνετ… η σκοτεινή εικόνα της κοινωνίας

Της Μελίνας Κονταξή

Κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο έχουμε πρόσβαση μόνο στο 1% της πληροφορίας, το υπόλοιπο 99% διακινείται στο βαθύ ίντερνετ.

Βαθύ διαδίκτυο είναι ο όγκος των πληροφοριών που διακινείται κάτω από το διαδίκτυο που χρησιμοποιούμε και δεν είναι προσβάσιμος με μηχανές αναζήτησης.

Το βαθύ διαδίκτυο έχει 550 δις αρχεία ενώ το επιφανειακό μόλις 1δις.

Οι πληροφορίες του είναι 400-500 φορές περισσότερες από αυτές που μπορούν να βρεθούν στον παγκόσμιο ιστό.

Το google δεν μπορεί να βρει σελίδες που δημιουργούνται μετά από απαίτηση ούτε σε ιδιωτικές βάσεις δεδομένων.

Το 2011 στο βαθύ διαδίκτυο δημιουργήθηκε ένα σάιτ εμπορίας ναρκωτικών, το silk road… ο δρόμος του μεταξιού, που πήρε το όνομα του από τον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Κίνας και των χωρών που ήταν δυτικά και νότια της, την εμπορική σύνδεση δηλαδή ανατολής- δύσης, που εγκαταλείφθηκε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης όπου το μετάξι ήταν το πιο διάσημο προϊόν που διακινούνταν. Αυτό τον δρόμο ακολούθησαν οι νεστοριανοί μοναχοί που αποκάλυψαν στον Ιουστινιανό το μυστικό της παραγωγής μεταξιού.

Στο βαθύ διαδίκτυο δεν είναι δυνατόν κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση με συνηθισμένες μηχανές περιήγησης αλλά μόνο με λογισμικά τύπου τορ, το οποίο παρέχει την δυνατότητα ανωνυμίας στο διαδίκτυο, καθώς κάνει δύσκολη την δυνατότητα ανίχνευσης της διαδικτυακής δραστηριότητας του χρήστη, λόγω του ότι έχει πολλαπλά συστήματα κρυπτογράφησης. Αν και σχεδιάστηκε από το Αμερικανικό ναυτικό το 2011, πήρε το βραβείο του ιδρύματος ελεύθερου λογισμικού για προγράμματα με στόχο την κοινωνική ωφέλεια για το 2010.

Το ελεύθερο διαδίκτυο συνδυάζει το βαθύ διαδίκτυο με το σκοτεινό διαδίκτυο.

Οι αγοροπωλησίες που γίνονταν στο silk road έφταναν σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Forbes τα 22 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και γίνονταν με bitcoins, κάτι που καθιστούσε δύσκολη την ανίχνευση των συναλλαγών.

Το silk road έκλεισε το 2013 και ο ιδρυτής του συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια το 2015, αλλά αμέσως υπήρξαν διάδοχα σάιτ.

Στο βαθύ διαδίκτυο γίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει στο επιφανειακό.
Aπό αγοραπωλησίες ναρκωτικών, όπλων, πλαστών νομισμάτων, καρτών, πωλήσεις άγριων ζώων, μέχρι και συμβόλαια θανάτου.

Την ίδια στιγμή, το βαθύ διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αγωνιστές ελευθερίας σε ανελεύθερα καθεστώτα ή από καπηλευτές όπως στην περίπτωση των Aραβικών χειμώνων… που ονομάστηκαν Άνοιξη.

Το βαθύ διαδίκτυο μπορεί να είναι όπλο για την προάσπιση της ελευθερίας ή η απόλυτη κατάχρηση της.

Ο Mike Bergman, ιδρυτής του Bright planet, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην έρευνα του περιεχομένου του βαθέως διαδικτύου και εφηύρε τον όρο, είπε ότι το να ψάχνει κανείς στο διαδίκτυο, είναι σαν να σέρνει ένα δίχτυ στην επιφάνεια του ωκεανού ενώ υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών στο βάθος, που δεν μπορούν να πιαστούν.

Το ψάρεμα στα βάθη θέλει προετοιμασία για να έχει κέρδη και να μην οδηγήσει σε καταστροφή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail