Αναδιάρθρωση χρέους με κούρεμα της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο;


Του Στρατή Μαζίδη

Πληθαίνουν οι φωνές οτι η Γερμανία επιθυμεί να προωθήσει μια κάποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα το ζήτημα των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών να διεκπεραιώνεται πριν προσπεράσει την ελληνική επικράτεια.

Βέβαια κανείς δε γνωρίζει τι είδους συμφωνία για το χρέος θα επιθυμούσε το Βερολίνο. Το πιθανότερο είναι οτι θα πρόκειται για ασπιρίνη που όμως η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως θρίαμβο και θα οδηγήσει τον Τσίπρα να εκπληρώσει την υπόσχεση του περί γραβάτας.

Το σημαντικό όμως είναι οτι σε αυτές τις περιπτώσεις οι κανόνες θεσπίζονται από τον ισχυρό κι αυτός είναι η Γερμανία!

Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από το Βερολίνο το οποίο φροντίζει για τα συμφέροντά του και ουδόλως ενδιαφέρεται για τις δικά μας εθνικά θέματα.

Όπως αποδείχθηκε από όλες τις τελευταίες δηλώσεις για το θέμα, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το οτι η Τουρκία έχει ατζέντα για το Αιγαίο την οποία μάλιστα από χρόνια εφαρμόζει μεθοδικά τόσο από αέρος όσο και δια θαλάσσης. Ποτέ άλλωστε το "κοινό ευρωπαϊκό" μας σπίτι υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη γωνία του;

Βέβαια είναι απορίας άξιο πως το Βερολίνο εμπιστεύεται την Τουρκία η οποία:

Α. Έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υποδαύλιση του συριακού πολέμου

Β. Έχει αναπτύξει μια ολόκληρη βιομηχανία φουσκωτών λέμβων μιας χρήσης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, πράγμα το οποίο καταδεικνύει περίτρανα πως η γειτονική χώρα έχει επιλέξει το ρόλο του δουλέμπορου παρά του χωροφύλακα.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό χρήζει ξεχωριστής ανάλυσης κι επιδέχεται πολλών ερμηνειών με πιθανότερο ευρύτερο γεωπολιτικό φάσμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει όλοι να καταλάβουμε οτι η γερμανική πρόταση δεν είναι τίποτε άλλο από την Κερκόπορτα που θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του Αιγαίου για τον τουρκικό επεκτατισμό. Ειδικά σε μια εποχή όπου τα σχέδιά της πέραν της νοτιο-ανατολικής της επικράτειας οδηγούνται σε άσχημο για αυτήν τέλος.

Οι Τούρκοι μέχρι σήμερα μπορεί να είναι προκλητικοί, μπορεί να φτάνουν με τα πολεμικά τους έως την Κέα αλλά επίσημα δεν έχουν πετύχει τίποτε. Απεναντίας ο στόχος τους μπορεί να είναι μέσω και του ψυχολογικού πολέμου να αποσπάσουν κάτι απο το πουθενά.

Αυτό το κάτι κινδυνεύουμε να τους δοθεί μέσα απο την πρόταση του Βερολίνου! Διότι πίσω από τις δήθεν καλές και αγαθές προθέσεις των εταίρων μας, η τουρκική σημαία θα ανεμίζει επίσημα στο Αιγαίο! Οι Τούρκοι θα έχουν πλέον μπει από την μπροστινή πόρτα με οτι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον και πιθανά περιστατικά όπως πχ η έρευνα και διάσωση όπου αρκετά χρόνια τώρα προσπαθούσαν να τη χρησιμοποιήσουν ως όχημα.

Το ΥΠΕΞ και η ελληνική κυβέρνηση δε θα πρέπει επ´ ουδενί να αποδεχθούν τη γερμανική πρόταση που έσπευσε να υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή η Αγκυρα, όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν, όσοι εκβιασμοί κι αν πέσουν στο τραπέζι.

Καμία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να συνδυαστεί με κούρεμα της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail